Κορονοϊός: Απαραίτητο το τεστ για τους τουρίστες από 5 ευρωπαϊκές χώρες

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Απαραίτητο το τεστ κορονοϊού για όσους τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Image Credit: CC BY-NC-SA 3.0 GR

ν

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ κύμα της φονικής πανδημίας είναι πλέον γεγονός, με τα νέα κρούσματα να υπερβαίνουν τα χίλια μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών. Μόνο τη Δευτέρα καταγράφηκαν 126 νέα κρούσματα και ένας θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του Covid-19 στα 213.

Η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, ματαίωση της ΔΕΘ και λουκέτο σε συναυλίες, πανηγύρια και υπαίθριες συγκεντρώσεις. 

Απαραίτητη η διενέργεια μοριακού ελέγχου για τους τουρίστες από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία και όλους όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

  • Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

  • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

  • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

  • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. 

  • Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7:00 το πρωί στις εξής περιοχές:

  • Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

  • Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

  • Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
ν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ

Η οριστική απόφαση για ματαίωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί από το διάστημα μεταξύ 5-13 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γερμανία, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, που ήδη έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά από τη φονική πανδημία και την διακοπή κάθε οικονομικής δραστηριότητας για περισσότερους από δύο μήνες.

Ανακοινώσεις σχετικά με τη ματαίωση της ΔΕΘ εξέδωσαν τόσο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος κατανοεί ότι η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα, παράλληλα όμως δεν κρύβει την ανησυχία του για το αβέβαιο μέλλον εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ν

 


Translate this post