Ένας καλλιτέχνης θέλει να προειδοποιήσει το παρελθόν για το ζοφερό μέλλον (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σύγχρονα Μυστήρια

TIME TRAVEL

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας καλλιτέχνης επιχειρεί να αλλάξει το παρόν, προειδοποιώντας τους ανθρώπους τους παρελθόντος για τους κινδύνους που κρύβει το μέλλον.

Είναι δυνατόν να αλλάξουμε το παρελθόν μας; Image Credit: Pixabay / The Digital Artist

ν

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ όταν θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα πίσω στο χρόνο για να προειδοποιήσετε την ανθρωπότητα για τις επερχόμενες καταστροφές;

Τα τελευταία εκατόν είκοσι χρόνια έχουν συμβεί –και εξακολουθούν να συμβαίνουν‒ κάποια τρομερά πράγματα: γενοκτονίες, παγκόσμιοι πόλεμοι, πανδημίες, φυσικές καταστροφές, λιμοί, κλιματική αλλαγή – πάρα πολλές τραγωδίες που αποτύχαμε να σταματήσουμε.

Και το μέλλον δεν δείχνει ότι θα είναι καλύτερο. Η ανθρωπότητα είναι σαν μια ακυβέρνητη άμαξα που έχει πάρει τον κατήφορο.

Ωστόσο, ένας Βρετανός καλλιτέχνης, ο Τζόι Ντέιβις (Joe Davis) είναι αποφασισμένος να τ’ αλλάξει όλα αυτά.

Πώς;

Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν – κάτι που πολλοί το θεωρούν αδύνατο.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, προσπαθεί να επιτύχει κάτι που θεωρείται ακατόρθωτο: να στείλει ένα απλό μήνυμα πίσω στο έτος 1935 για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους εκείνης της εποχής για όλα τα δεινά που ακολούθησαν –οικονομική ύφεση, παγκόσμιος πόλεμος, γενοκτονίες και άλλες καταστροφές– ώστε να μπορέσουν να ανακόψουν την πορεία προς την άβυσσο.

Γνωστό ως Swan song (κύκνειο άσμα) το μήνυμα είναι ένα απλό κείμενο γραμμένο σε κώδικα Μορς διάρκειας περίπου μιας ώρας.

Η φράση κύκνειο άσμα αναφέρεται στην αρχαία πεποίθηση ότι οι κύκνοι τραγουδούν ένα όμορφο τραγούδι λίγο πριν από το θάνατό τους, έχοντας σιωπήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αυτή η πεποίθηση, είχε γίνει παροιμία στην αρχαία Ελλάδα από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. και επαναλήφθηκε πολλές φορές στη μετέπειτα δυτική ποίηση και τέχνη.
ν

Το κύκνειο άσμα (1655). Χαρακτικό του Reinier van Persijn. Wikimedia Commons
ν

Ωστόσο, ο Τζόι Ντέιβις δεν είναι ένας ρομαντικός καλλιτέχνης. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις προχωρημένες γνώσεις της φυσικής σχετικά με τις σκουληκότρυπες.

Στη φυσική, μια σκουληκότρυπα (wormhole) είναι μια υποθετική τοπολογική ιδιότητα του χωροχρόνου που σχηματίζει μια σήραγγα που συνδέει δύο απομακρυσμένα σημεία του. Θα μπορούσε να πούμε ότι αποτελεί ένα «κόψιμο δρόμου» διαμέσου του χωροχρόνου.

Ο Ντέιβις σκοπεύει να μεταδώσει το μήνυμά του προς το Cygnus X-1, μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται 6.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Κύκνου. Η ιδέα είναι ότι αν το σήμα χτυπήσει την άκρη του ορίζοντα γεγονότων που στρεβλώνει τον χρόνο, θα σταλεί πίσω στο χρόνο και θα εμφανιστεί στη Γη όπου θα παραληφθεί, ελπίζουμε τη σωστή χρονική περίοδο, από κάποιο τηλεγραφείο.

Αν και η ιδέα είναι τρελή κι ούτε υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι μπορεί ένα μήνυμα να ταξιδέψει στο χρόνο, ο Ντέιβις πιστεύει ότι το μήνυμά του θα σταλεί κάποια μέρα στην πολύπαθη ανθρωπότητα.

Ωστόσο, ακόμη κι αν σταλεί το μήνυμα και διαβαστεί, το πιθανότερο είναι να απορριφθεί από τους ανθρώπους της εποχής.

Δηλαδή, κανείς δεν θα πιστέψει ότι το μήνυμα είναι πραγματικό ή ότι έρχεται από το μέλλον.

Αν και είναι μια εξαιρετική ιδέα, είναι απίθανο να λειτουργήσει στην πράξη.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Μπράιαν Γκριν, καθηγητής φυσικής και μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συνιδρυτής του World Science Festival, εξηγεί γιατί τα ταξίδια στο χρόνο είναι δυνατά μέσα από τις σκουληκότρυπες.
v

How To Time Travel, According To A Physicist | Tech Insider
v

v

 


Translate this post