Θησαυρός των Ναζί κρυμμένος πίσω από ψεύτικο τοίχο

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ιστορία, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στην Αργεντινή κατασχέθηκε ένας θησαυρός με έργα ναζιστικής τέχνης που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο. Βίντεο.

Μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αργεντινής μεταφέρουν ένα ναζιστικό γλυπτό στην έδρα της Ιντερπόλ στο Μπουένος Άιρες. Οι αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για πρωτότυπα κομμάτια που ανήκαν σε υψηλόβαθμους Ναζί οι οποίοι κατέφυγαν στην Αργεντινή μετά την ήττα της Γερμανίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν
ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ αίθουσα ενός σπιτιού κοντά στην πρωτεύουσα της Αργεντινής βρέθηκε η μεγαλύτερη έως τώρα συλλογή ναζιστικών αντικειμένων στην ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων προτομών του Αδόλφου Χίτλερ, μεγεθυντικών φακών μέσα σε κομψά κουτιά με σβάστικα και ακόμη μια μακάβρια ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μεγέθους της κεφαλής.
Η υπουργός ασφαλείας της Αργεντινής Patricia Bullrich δήλωσε τη Δευτέρα ότι μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες με Ναζί της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ένα άτομο με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης.
ν
Ανάγλυφη προτομή του ηγέτη του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας, Αδόλφου Χίτλερ, η οποία βρέθηκε σε εξοχική κατοικία κοντά στο Μπουένος Άιρες. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν
Αυτή η ναζιστική ιατρική συσκευή που τη χρησιμοποιούσαν για τη μέτρηση του μεγέθους της κεφαλής μεταφέρθηκε στην έδρα της Ιντερπόλ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν
Μερικά από τα ναζιστικά διακοσμητικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Αργεντινή. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν
Οι αρχές βρήκαν συνολικά 75 αντικείμενα διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι υψηλής οικονομικής αξίας, σε ένα σπίτι στο οποίο κατοικούσαν συλλέκτες, στο Μπεκκάρ (Beccar), ένα προάστιο βόρεια του Μπουένος Άιρες. Όλα τα έργα είναι πρωτότυπα και ανήκαν σε υψηλόβαθμους Ναζί της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν γλυπτά και πίνακες αρχαίας αιγυπτιακής και κινεζικής τέχνης, μαζί με απολιθώματα χιλιάδων ετών. Όλα κατασχέθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία.
ν

ν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο ύπνος κόστισε τη νίκη στον Αδόλφο Χίτλερ
ν

Πολλοί από τους ηγέτες του Τρίτου Ράιχ, έχοντας διαισθανθεί ότι η Γερμανία δεν επρόκειτο να νικήσει στον πόλεμο, μετέφεραν θησαυρούς στην Αργεντινή και δημιούργησαν εκεί κρησφύγετα για να καταφύγουν σε αυτά σε περίπτωση ήττας.
Στα μέσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί κατέστρωσαν ένα μυστικό σχέδιο, που περιλάμβανε το κτίσιμο καταφυγίων για τα υψηλά ιστάμενα μέλη των Ναζί σε μη προσβάσιμα σημεία, στη μέση της ερήμου, στα βουνά, σε απότομες πλαγιές ή μέσα στη ζούγκλα.
Πράγματι, το Μάρτιο του 2015, ομάδα Αργεντινών αρχαιολόγων που ερευνούσαν χαλάσματα στη ζούγκλα, σε ένα απομονωμένο δάσος κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη ανακάλυψαν ένα κρησφύγετο των Ναζί.
Τελικά λίγα από τα κρησφύγετα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, καθώς χιλιάδες Γερμανοί, Κροάτες και Ιταλοί φασίστες, έφτασαν στην Αργεντινή, με τις ευλογίες του τότε προέδρου Χουάν Περόν, που διετέλεσε κεφαλή της Αργεντινής το διάστημα 1946-1955 και μετά για λίγο το 1970. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 Ναζί κατέληξαν στην Αργεντινή.
Μάλιστα λέγεται ότι ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, αλλά κατέφυγε και ο ίδιος στη Λατινική Αμερική.
ν
Ένα μέλος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αργεντινής κρατά μια κλεψύδρα που φέρει ανάγλυφο με τον αγκυλωτό σταυρό. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν
Στην Αργεντινή είχε βρει επίσης καταφύγιο και ο διαβόητος συνταγματάρχης των SS Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνος για τον θάνατο έξι εκατομμυρίων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα γκέτο.
Ζούσε εκεί μια πλούσια ζωή με το όνομα Ρικάρντο Κλέμεντ, έως ότου εντοπίστηκε από Ισραηλινούς πράκτορες της Μοσάντ, οι οποίοι το 1960 τον απήγαγαν και τον μετέφεραν στο Ισραήλ όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο ως αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος.
ν
Μερικά από τα 75 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην εξοχική κατοικία βορείως του Μπουένος Άιρες. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν
Σύμφωνα με τις αρχές της Αργεντινής, πολλά από τα αντικείμενα ανήκαν ή χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο τον Χίτλερ. Οι αρχές στηρίζουν αυτή την πεποίθηση στις παλιές φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κρησφύγετο.
Ο θησαυρός περιλαμβάνει τελετουργικά μαχαίρια, κασετίνες διακοσμημένες με ναζιστικούς αετούς, προτομές αετών, δαχτυλίδια των ναζί, γυαλιά, μανικετόκουμπα, ακόμη και ένα ναζιστικό ηλιακό ρολόι.
ν
Το τελετουργικό αυτό μαχαίρι δινόταν σε υψηλόβαθμα στελέχη των SS. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν


ν

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν μια κασετίνα με φυσαρμόνικες για τη ναζιστική νεολαία. Photo: AP / Natacha Pisarenko. Πηγή: Supplied
ν
Η αστυνομία της Αργεντινής πραγματοποίησε επίσης επιδρομές σε μια αποθήκη και σε ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο του Μπουένος Άιρες όπου προέβη σε κατασχέσεις και άλλων αντικειμένων.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας Nestor Roncaglia είπε ότι η συλλογή με τους ναζιστικούς θησαυρούς βρισκόταν πίσω από ένα ψεύτικο τοίχο.
«Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη από πρωτότυπα κομμάτια με ναζιστικά σύμβολα, τεκμήρια μιας τραγικής εποχής στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε υπουργός ασφαλείας Patricia Bullrich στη συνέντευξη Τύπου.
«Υποθέτουμε ότι όλα αυτά τα αντικείμενα δεν εκλάπησαν, αλλά εξήχθησαν από τη Γερμανία ή εκδιώχθηκαν από τις χώρες προέλευσής τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρσέλο Ελ Χάιμπε.
Η έρευνα ξεκίνησε όταν μέλη του προσωπικού της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αργεντινής εντόπισαν σε ένα κατάστημα αντικείμενα προς πώληση που φαινόταν να παραβιάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της UNESCO.
ν

 


Translate this post