Το όνομα Γκρέτα δόθηκε σε αράχνη της Μαδαγασκάρης

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Νέα διάκριση για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, καθώς ομάδα επιστημόνων έδωσε το όνομά της σε ένα νέο είδος αράχνης της Μαδαγασκάρης.

Αριστερά, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεξιά το νέο είδος αράχνης που ανακαλύφθηκε στη Μαδαγασκάρη και πήρε το όνομά της. Πηγή: News Media

ν

ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην Ιστορία, όμως δεν είναι γραφτό τους να μείνουν στη μνήμη των μεταγενέστερων. Πολλοί πλην ενός, ή μάλλον μιας, της έφηβης Σουηδής οικολόγου Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, είναι το πιο διάσημο πρόσωπο στον κόσμο και εκατομμύρια οικολόγοι σε όλο τον πλανήτη πίνουν νερό στο όνομά της. Σκέψου να έκανε και κάτι.

Έτσι, η μικρή το δέμας αλλά μεγάλη στο μυαλό Γκρέτα, αφού ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time και προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, τον Φεβρουάριο έλαβε μια ακόμη μεγάλη διάκριση, αυτή τη φορά από την επιστημονική κοινότητα, η οποία έδωσε το όνομα της έφηβης ακτιβίστριας σε ένα σαλιγκάρι που ανακαλύφθηκε στα δάση της Νήσου Βόρνεο και το οποίο, όπως η Γκρέτα, είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες ονόμασαν το σαλιγκάρι «Craspedotropis gretathunbergae».

Αυτές τις μέρες μια νέα διάκριση ‘ήρθε να προστεθεί στις τόσες που απολαμβάνει η Γκρέτα. Άλλοι επιστήμονες, που φαίνεται ζήλεψαν τους προηγούμενους, έδωσαν το όνομα της μικρής οικολόγου σε ένα νέο είδος αράχνης που ανακάλυψαν στη Μαδαγασκάρη, το οποίο –ναι, καλά μαντέψατε‒ όπως η Γκρέτα, θέλει μια σταθερή θερμοκρασία καθώς είναι πολύ ευαίσθητο στις μεταβολές του περιβάλλοντος.

Το νέο είδος αράχνης ονομάστηκε Thunberga greta και η τιμή της «βάπτισης» ανήκει στον βετεράνο Γερμανό αραχνολόγο Peter Jager, ο οποίος περιέγραψε την ανακάλυψη στο επιστημονικό περιοδικό Zootaxa.

Ο Jager διευκρίνισε ότι η αράχνη ανήκει σε ένα νέο γένος της οικογένειας Sparassidae, που διαφέρει από τα ξαδέλφια της χάρη στη διάταξη των ματιών και των κηλίδων στον κεφαλόθωρακά της.

Ως γνωστόν, οι αράχνες ανήκουν στα αρθρόποδα, όμως η συγκεκριμένη αράχνη είναι ασυνήθιστη γιατί δεν πλέκει ιστό για να πιάσει το θήραμά της.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, μια με τα σαλιγκάρια μια με τις αράχνες, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, πέρασε στην Ιστορία…
ν

 


Translate this post