Το ζευγάρωμα των φαλαινοκαρχαριών (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Το ζευγάρωμα φαλαινοκαρχαριών κατάφερε να αποτυπώσει στο φωτογραφικό φακό για πρώτη φορά μια πιλότος, εντυπωσιάζοντας τους επιστήμονες.

Ένας φαλαινοκαρχαρίας συγκριτικά με άλλα μεγάλα ψάρια και έναν δύτη. Πηγή: YouTube

ν

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ελάχιστα πράγματα για τον φαλαινοκαρχαρία (Rhincodon typus), παρ’ ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πλάσμα που κολυμπάει στις θάλασσες της εποχής μας. Το μήκος του μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο τα 12,5 μέτρα και το βάρος του στους 21,5 τόνους.

Παρά το μήκος και το βάρος του, ο φαλαινοκαρχαρίας είναι άκακος, καθώς τρέφεται, αν και όχι αποκλειστικά, με πλαγκτόν, φιλτράροντας την τροφή του. Άλλες φορές τρέφεται με μικρά ψάρια. Θεωρείται από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως ευάλωτο είδος, καθώς ο αριθμός των φαλαινοκαρχαριών που υπάρχουν δεν είναι γνωστός

Μια άγνωστη πτυχή της ζωής αυτού του μεγαλύτερου ψαριού στον κόσμο, κατάφερε να φωτογραφίσει για πρώτη φορά, πριν από λίγο καιρό, η Τίφανι Κλέιν (Tiffany Klein), προκαλώντας ενθουσιασμό στους επιστήμονες. Πρόκειται για το ζευγάρωμα του φαλαινοκαρχαρία.

Η Κλέιν είναι πιλότος, και ιδιοκτήτρια της Ningaloo Aviation, μιας αυστραλιανής εταιρείας που έχει ως αντικείμενο την αεροφωτογράφιση και τα αεραθλήματα. Στις 10 Ιουνίου, πετώντας πάνω από την Ακτή Νίνγκαλου της Δυτικής Αυστραλίας, εντόπισε ένα ζευγάρι φαλαινοκαρχαριών που επιδίδονταν σε κάποια εντυπωσιακά παιχνιδίσματα, κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Αν και οι φαλαινοκαρχαρίες συνήθως κολυμπούν μοναχικά, τα δύο πλάσματα που εντόπισε η Κλέιν κολυμπούσαν μαζί, στροβιλίζονταν και έκαναν κύκλους μέσα στο νερό.

Κάποια στιγμή, ο αρσενικός έστρεψε το κάτω μέρος του σώματός του προς την επιφάνεια και ήρθε για λίγο σε σωματική επαφή με το θηλυκό. Στη συνέχεια, τα δύο κήτη απομακρύνθηκαν, κολυμπώντας προς διαφορετική κατεύθυνση, και χάθηκαν σε βαθύτερα νερά.
ν

 

ν

«Ένιωσα μεγάλη έκπληξη», ανέφερε η Κλέιν στους δημοσιογράφους. «Εργάζομαι με φαλαινοκαρχαρίες για εννιά χρόνια και δεν έχω φωτογραφίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν».

Το μήκος του αρσενικού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα πρέπει να έφτανε τα 9 μέτρα, ενώ το θηλυκό φαίνεται να έχει αρκετά μικρότερο μέγεθος.

Το μέγεθος του αρσενικού φαλαινοκαρχαρία θεωρείται χαρακτηριστικό για το είδος, αν και έχουν εντοπιστεί κήτη με μήκος έως και 18,8 μέτρα. Αυτό καθιστά το είδος τους ως το μεγαλύτερο των θαλάσσιων πλασμάτων του πλανήτη μας.

Απαντάται σε  όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες, από τη Δυτική Αυστραλία έως τον Κόλπο του Μεξικού, και γενικά σε θερμές θάλασσες με μεγάλο βάθος.

Τα πλάσματα αυτά είναι άγνωστα, σε μεγάλο βαθμό, για τους επιστήμονες, ιδιαίτερα δε η αναπαραγωγική συμπεριφορά τους.

Κανένας μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να δει το ζευγάρωμα τους. Γι’ αυτό οι φωτογραφίες της Κλέιν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

«Ελάχιστα είναι γνωστά για τις περιοχές που ζευγαρώνουν και τις περιοχές που γεννιούνται οι φαλαινοκαρχαρίες», επισημαίνει η Κλέιν. «Είναι πλάσματα μοναχικά και συνήθως τα βλέπουμε να κολυμπούν μόνα τους».
ν

Whale Sharks – Reef Life of the Andaman
ν


ν

 


Translate this post