Η λίμνη Κορώνεια μάχεται για την επιβίωσή της (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε κακή οικολογική κατάσταση εξαιτίας της μόλυνσης των υδάτων της, η λίμνη Κορώνεια μάχεται για την επιβίωσή της.

Αργός θάνατος για τη λίμνη Κορώνεια που έμεινε χωρίς συντήρηση. Image: Supplied

ν

ΣΕ ΑΡΓΟ θάνατο οδηγείται η λίμνη Κορώνεια, τα πάθη της οποίας δεν έχουν τελειωμό: η Greenagenda.gr ανέδειξε πρώτη τις εικόνες-σοκ από τον μαζικό θάνατο χιλιάδων ψαριών το τελευταίο διάστημα που κείτονται περιμετρικά της σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Στη συνέχεια έφερε στο προσκήνιο την ανύπαρκτη συντήρηση των τεχνικών έργων για την προστασία και ενίσχυσή της, καθώς οι δύο υδροδότες χείμαρροι γέμισαν καλάμια.

Και όλα αυτά τη στιγμή που παραμένει σε αναστολή ένα πρόστιμο-μαμούθ της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της λίμνης από το ελληνικό κράτος.

Χιλιάδες ψάρια κείτονται νεκρά και αποσυντίθενται εδώ και ημέρες στην κοίτη της: γριβάδια, πεταλούδες, λέστια (αλλιώς αβραμίδες) και ηλιόψαρα ξεβράστηκαν την τελευταία εβδομάδα περιμετρικά της λίμνης, η στάθμη της οποίας μειώνεται ανησυχητικά. Πριν από τρία χρόνια το βάθος ήταν περίπου στα τρία μέτρα και σήμερα έχει μειωθεί κάτω από 80 μόλις εκατοστά.

Το βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνει την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στη λίμνη Κορώνεια, με χιλιάδες ψάρια να εκβράζονται νεκρά στις όχθες της. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολύπαθη λίμνη εμφανίζει τέτοια εικόνα, καθώς η περιβαλλοντική καταστροφή διαρκεί εδώ και δεκαετίες. Για τέταρτη φορά πάντως από το 1995 έως σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια και με τη στάθμη του νερού να έχει κατέβει δραματικά, λόγω έλλειψης οξυγόνου στη λίμνη, που οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ρεπορτάζ: Βιβή Ανδρίτσου, κάμερα: Άρης Κατσούδας, μοντάζ: Παντελής Ταχτσής. Μιλούν: Αθηνά Πατσιά (Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής), Λίλα Κάρτα (Υπεύθυνη Κέντρου Απολλωνίας του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας).
ν

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ (TV100-180919) | TV100THESSALONIKI
ν

ν

Εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της μη συντήρησης των τεχνικών έργων που έγιναν κατά το παρελθόν, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή, ενώ, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, οι διαστάσεις του προβλήματος αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες τις επόμενες εβδομάδες.

«Η κατάσταση δυστυχώς εξελίσσεται ανησυχητικά», είπε στη Greenagenda.gr ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης, Ηλίας Τεκίδης.

Σύμφωνα με τη βιολόγο Αθηνά Πατσιά, το νερό της λίμνης δεν έχει αρκετό οξυγόνο.
ν

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

Η στάθμη του νερού έχει πέσει τόσο χαμηλά που πλέον δεν καλύπτει καν τα άκρα των Φλαμίνγκο (τα Φοινικόπτερα έχουν ύψος 1,20-1,45 μ.) που μεταβαίνουν στην περιοχή.

Πρόσφατα καταγράφηκε η παρουσία 10.950 Φοινικόπτερων στη λίμνη, πράγμα που δίνει ελπίδες στους επιστήμονες ότι η Κορώνεια προσπαθεί να αναγεννηθεί. Το συγκεκριμένο είδος πτηνών καταγραφόταν σε μεγάλους πληθυσμούς (άνω των 11.500 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2010), όταν το βάθος της ήταν μικρότερο του ενός μέτρου. Πρόκειται για πουλιά που ζουν και αναπαράγονται σε ρηχούς παράκτιους υγροτόπους, αλμυρές λίμνες και αλυκές, όπου τρέφονται με μικρά υδρόβια ζώα και πλαγκτόν.
ν

Το υδάτινο σύμπλεγμα της Κορώνειας με τη λίμνη Βόλβη. Πηγή: Google map
ν

Φλαμίνγκο στις όχθες της λίμνης πριν από λίγους μήνες. Image: Supplied
ν

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι πως το νερό δεν είναι γλυκό και εστιάζουν στον πυθμένα της λίμνης, ο οποίος είναι επιβαρυμένος από τα τοξικά απόβλητα που κατέληγαν εκεί κατά το παρελθόν από βιομηχανίες της γύρω περιοχής.

Όταν η λίμνη το 2003 απέκτησε νερό, ξεκίνησε ανελλιπώς έρευνα με δειγματοληψίες, από ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα. 

Στη συνέχεια, στα χρόνια της πλαστής ευμάρειας, ξεκίνησαν στη λίμνη πολυδάπανα έργα με σκοπό τα χρήματα να μοιραστούν σε εργολάβους, μηχανικούς, δημοτικούς άρχοντες και πολιτικούς, που έπαιρναν ο καθένα τη μίζα του.

Όπως εξηγεί η κ. Μουστάκα, «ήταν προδιαγεγραμμένο ότι τα πολυδάπανα έργα δεν θα ήταν αποτελεσματικά και ότι η οικολογική ποιότητα του νερού θα ήταν κακή ακόμη και εάν η ποσότητα του νερού και η στάθμη παρέμειναν σταθερά ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, εκτός και εάν “οδηγούσαμε” σε οικολογική καταστροφή την Βόλβη με αμφίδρομη λειτουργία της ενωτικής τάφρου (δηλαδή ξέπλυμα της Κορώνειας στη γειτονική Βόλβη)».
ν

Νεκρά ψάρια, εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης, εκβράζονται στις όχθες της λίμνης που τα νερά της λιγοστεύουν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας. Image: Supplied

ν

ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Μετά την πλαστή ευμάρεια, ήρθαν τα χρόνια των Μνημονίων και της λιτότητας, όπου κάθε προσπάθεια συντήρησης της λίμνης εγκαταλείφθηκε, όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους καίριους τομείς του δημοσίου.

Όπως ξεκαθαρίζει η καθηγήτρια Βιολογίας, «η Κορώνεια είναι ένα μεταβαλλόμενο υδάτινο σύστημα ως προς την ποσότητα και ποιότητα του νερού και τους οργανισμούς της, με ένα λιγότερο μεταβαλλόμενο χαρακτηριστικό, τον επιβαρημένο πυθμένα της, που διατηρεί την οικολογική μνήμη (μικροοργανισμοί που έδωσαν οικολογικές καταστροφές)».

«Στο πέρασμα του χρόνου και με μεταβαλλόμενες τις υδρολογικές συνθήκες, η λίμνη προσπαθεί από μόνη της να αυτο-οργανωθεί, να “επιβιώσει” δηλαδή. Ναι, φυσικά, βρίθει από ζωή και προπαντός είναι ένας βιολογικός αντιδραστήρας μικροοργανισμών. Όμως, βρίσκεται σε ένα “πρωτόγονο” στάδιο αυτο-οργάνωσης που αποδεικνύεται από την ετερότροφη φάση της», τονίζει.

«Οφείλουμε σήμερα», προσθέτει η καθηγήτρια, «με βάση τα επιστημονικά δεδομένα να προσδιοριστεί ο τελικός στόχος μιας βιώσιμης αποκατάστασης της Κορώνειας, δηλαδή τι είδους λίμνη μπορεί να στηρίξει στο μέλλον η λεκάνη απορροής της και πάνω σε ποιον πυθμένα, με εφαρμογή, φυσικά, των αναγκαίων αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων/λύσεων».

Μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, η λίμνη αργοπεθαίνει, όπως αργοπεθαίνει ολόκληρη η Ελλάδα…
ν

Αυτοψία της ΕΡΤ3 στη λίμνη Κορώνεια | 29/09/2019 | ΕΡΤ
ν

ν

 


Translate this post