Μεξικό: Διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε αστυνομικό για να καεί ζωντανός (vid)

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ομάδα διαδηλωτών περιέλουσε με βενζίνη αστυνομικό και του έβαλε φωτιά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Μεξικό για την αστυνομική βία.

Ο αστυνομικός εγκαταλείπει τη μοτοσικλέτα και κυλιέται στο έδαφος για να σβήσει τη φωτιά. Πηγή: Ruptly

ν

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ από αστυνομικούς του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε εξεγέρσεις και διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας όχι μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και στη Λατινική Αμερική.

Είναι τόσες δεκάδες οι εξεγέρσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας, που είναι πλέον φανερό ότι η ανθρωπότητα είναι ένα καζάνι που βράζει, κυρίως λόγω της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ καταστάσεις όπως αυτή του κορονοϊού δείχνουν καθαρά τον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Είναι φυσικό οι τελευταίοι να εξοργίζονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χτυπούν τους πολίτες που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν, δείχνοντας έτσι ότι δεν είναι στην υπηρεσία του λαού –αν και πληρώνονται από αυτόν‒ αλλά των πλουτοκρατών και της καθεστηκυίας τάξης.

Χθες, Παρασκευή, το οργισμένο πλήθος στην πόλη Γκουανταλαχάρα, την πρωτεύουσα της δυτικής πολιτείας Χαλίσκο του Μεξικού, επετέθη κατά αστυνομικών λίγο μετά το θάνατο ενός Μεξικανού που είχε συλληφθεί και κρατείτο από την αστυνομία.

Ο θάνατος του επονομαζόμενου «Μεξικανού Τζορτζ Φλόιντ» προκάλεσε βίαια επεισόδια μεταξύ πολιτών και αστυνομίας. Σε ένα από αυτά, ένας μασκοφόρος νεαρός με μαύρα γυαλιά πλησιάζει από πίσω και περιλούζει με βενζίνη μοτοσικλετιστή της αστυνομίας, βάζοντάς του φωτιά.

Ο αστυνομικός εγκαταλείπει τη μοτοσικλέτα και κυλιέται στο έδαφος για να σβήσει τη φωτιά, βοηθούμενος από συναδέλφους του αλλά και διαδηλωτές, Τελικά η φωτιά σβήνει και ο αστυνομικός φεύγει από τη σκηνή χωρίς να δώσει συνέχεια.
ν

ν

Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από το θάνατο του Τζιοβάνι Λόπεζ, 30 ετών, ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα μήνα κοντά στη Γκουανταλαχάρα. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, ο άντρας μεταφέρθηκε από το κελί του σε νοσοκομείο, όπου πέθανε. Ο αδερφός του κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χρησιμοποιούν βία κατά τη σύλληψη του Λόπεζ και να τον χτυπούν στο κεφάλι.
ν

 


Translate this post