ΗΠΑ: Οδύνη και οργή για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο αστυνομικός της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, βρίσκεται υπό κράτηση.με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας..

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βίντεο ακατάλληλο για ανηλίκους (βάσει Οδηγιών κοινότητας).

Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κώφευσε στις παρακλήσεις του άτυχου  Τζορτζ Φλόιντ που ζητούσε βοήθεια γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει. . Image: Darnella Frazier / AP. Πηγή: Supplied

ν

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ξέσπασαν σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ χθες βράδυ, μετά τον θάνατο στην αρχή της εβδομάδας ενός Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη, παρά την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος του λευκού αστυνομικού μετά τη σύλληψή του έπειτα από τρεις νύχτες ταραχών.

Στην πόλη αυτή της μεσοδυτικής πολιτείας της Μινεσότας επιβλήθηκε νωρίτερα χθες απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως μίλησε, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του φονιά αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, καθώς ο άτυχος Φλόιντ δεν πρόβαλε αντίσταση όταν συνελήφθη, όπως δείχνει σχετικό βίντεο, ενώ πεσμένος στο έδαφος με τρεις αστυνομικούς πάνω του εκλιπαρούσε να αναπνεύσει. Οι αστυνομικοί όμως παρέμειναν ασυγκίνητοι.
ν

Ο Ντέρεκ Σόβιν (Derek Chauvin) είναι ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που κρατούν ακίνητο στο έδαφος τον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος, δεμένος με χειροπέδες αγωνίζεται να αναπνεύσει. Το γόνατο του Σόβιν συνεχίζει να πιέζει τον λαιμό του Φλόιντ που πεθαίνει από ασφυξία. Image: Darnella Frazier / AP. Πηγή: Supplied
ν

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Προς το παρόν, μόνο ο αστυνομικός που πίεζε το αριστερό του γόνατο στον λαιμό του εκλιπόντα προκαλώντας του ασφυξία, ο Ντέρεκ Σόβιν, έχει «τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε ο Τζον Χάρινγκτον, αξιωματούχος αρμόδιος γα τη δημόσια ασφάλεια στη Μινεσότα.

Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό εικοσαδόλαρο.

Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος και το τέλος.
ν

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Justice for this family these police officers are killing black men like animals🙏🏾. RIH #georgefloyd #justiceforgeorgefloyd

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Promoting Women To Heal (@girl_you_gotta_heal) στις


ν

Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν. Διενεργούνται έρευνες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να προσδιοριστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.

Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.
ν

Τρεις αστυνομικοί έχουν καθηλώσει τον Τζορτζ Φλόιντ στο έδαφος. Πηγή: Instagram
ν

Ο Τζορτζ Φλόιντ είχε υπέρταση και έπασχε από στεφανιαία νόσο. Πηγή: CNN
v

Το “δεν μπορώ να αναπνεύσω” έγινε σύνθημα των διαδηλωτών. Πηγή: Forbes
ν

Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών ακολούθησε την τρίτη νύχτα ταραχών στη μεγαλούπολη, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βίντεο ακατάλληλο για ανηλίκους (βάσει των Οδηγιών κοινότητας).
ν

“I can’t breathe!”: Minneapolis man dies after police confrontation | CBS News
ν

ν

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΛΟΪΝΤ

 Μια προκαταρκτική αυτοψία αποκάλυψε ότι ο Τζορτζ Φλόιντ έπασχε από υπέρταση και στεφανιαία νόσο. Παρ’ όλο που του είχαν βάλει χειροπέδες, οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και ο Σόβιν τον πατούσε με το γόνατο στον λαιμό.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία κατά των αστυνομικών, ο Φλόιντ δεν ανταποκρινόταν για τρία λεπτά, προτού ο Σόβιν αποφασίσει να σηκώσει το πόδι του από τον λαιμό του άτυχου Αφροαμερικανού.

Το γόνατο του Σόβιν παρέμεινε στο λαιμό του Φλόιντ για συνολικά οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, από τα οποία για δύο λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, ο Φλόιντ είχε πάψει να δείχνει σημεία ζωής.
ν

The Moments Before George Floyd’s Death | WCCO – CBS Minnesota
ν

ν

 


Translate this post