Στο «κόκκινο» η Γουόλ Στριτ με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,37% (vid)

Κατηγορία Διεθνή, Οικονομία

ΔΙΕΘΝΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα φανούν τη Δευτέρα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας μετατρέπεται σε πυρηνικό.

Ο Dow Jones έπεσε περισσότερο από 2,3% μετά την ανακοίνωση νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα από τον Αμερικανό πρόεδρο. Image: AP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΤΡΑΜΠ αυξάνει από 1ης Οκτωβρίου τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 25% στο 30% και σε αγαθά και προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 10% στο 15% από 1ης Σεπτεμβρίου.
ν


ν

Από την πλευρά του το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% και 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

Με αυτές τις κινήσεις, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών μετατρέπεται σε πυρηνικό.
ν

Οι επιπτώσεις από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα φανούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Όπως ανέφερε την Παρασκευή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύθηκαν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον της Κίνας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τους επενδυτές να φοβούνται μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,01% γύρω στις 20:10 (ώρα Ελλάδας) ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε πτώση 2,49%, στις 7.792,75 μονάδες.

Λίγα λεπτά νωρίτερα πάντως, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ απέρριψε την “εντολή” του Τραμπ προς τις αμερικανικές εταιρείες να αρχίσουν να ψάχνουν αμέσως για εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητες τους στην Κίνα.

«Μολονότι συμμεριζόμαστε την απογοήτευση του προέδρου (σ.σ. για τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε το Πεκίνο), πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη, εποικοδομητική δέσμευσή μας είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής των διεθνών υποθέσεων του Επιμελητηρίου, Μάιρον Μπρίλιαντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν θέλουμε να δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», πρόσθεσε, καλώντας και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε μια εμπορική συμφωνία.
ν

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου ήταν η τρίτη φορά που ο δείκτης Dow Jones έχασε περισσότερο από 2% αυτό το μήνα. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ “διέταξε” την Παρασκευή τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή.

«Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται διά του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ», ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ «έχασαν βλακωδώς» τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κινέζοι «κλέβουν την πνευματική ιδιοκτησία πολλών αμερικανικών εταιρειών (…) και θέλουν να συνεχίσουν».

Αμέσως μετά τις αναρτήσεις αυτές, οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ υποχώρησαν πάνω από 2%.

Με άλλη ανάρτησή του ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS να «αναζητήσουν και να σταματήσουν» όλες τις παραδόσεις του FENTANYL από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

«Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε. Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας. Και θα τη διατηρήσουμε έτσι», κατέληξε.
ν

Trump announces new tariffs on Chinese goods amid bitter trade war | Fox News
v

v

 


Translate this post