Νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω κορονοϊού

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Νέα κόκκινα δάνεια ύψους 7-10 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει η κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών.

ν

ΝΕΑγενιά κόκκινων δανείων ύψους 7 έως και 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, από τα οποία ο κύριος όγκος θα προέλθει από την υποτροπή των ήδη ρυθμισμένων δανείων σε καθεστώς αθέτησης.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», την εκτίμηση αυτή έκανε ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos με θέμα «Κόκκινα δάνεια: η νέα πραγματικότητα».

Τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 10%-15% και θα προστεθούν στο απόθεμα των 70 δισ. ευρώ που υπάρχει ήδη, μια πρόβλεψη που μας φέρνει κοντά ή λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα της Ιταλίας, που με βάση έρευνα της Scope θα καταγράψει ανάλογη αύξηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλαντώνης, σε καθεστώς αθέτησης εκτιμάται ότι θα πέσουν τα τρία τέταρτα των δανείων που ήταν σε καθυστέρηση και εξυπηρετούνται έπειτα από ρύθμιση, ενώ το υπόλοιπο ένα τέταρτο θα προέλθει από το ενήμερο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Ένα νέο είδος επιδημίας…

Για κύμα νέων κόκκινων δανείων έκανε λόγο και ο επικεφαλής της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κρίσιμη δουλειά από την πλευρά των τραπεζών και των servicers (διαχειριστών) τους επόμενους μήνες είναι η προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωσή τους.

Πρόκειται για ένα είδος επιδημίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος, εκτιμώντας ότι η διαχείρισή της είναι καθοριστική προκειμένου να υπάρξει και ο απαραίτητος χρόνος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Σε δύσκολη θέση ξενοδοχεία και εστίαση

Ειδική αναφορά έγινε, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης, στον κλάδο του τουρισμού. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain Πάνος Παλαιολόγος εξέφρασε την αγωνία του τουριστικού κλάδου για μαζικά πωλητήρια σε ξενοδοχεία λόγω της κρίσης.

Στόχος είναι «να αντεπεξέλθουμε στην κρίση, να βελτιώσουμε το προϊόν, έτσι ώστε το εισόδημα να παραμείνει στη χώρα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «αποφύγαμε το πλιάτσικο από αγοραστές στην προηγούμενη κρίση, καθώς οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα δίνοντας πίστωση χρόνου στον κλάδο».

Ο κ. Παλαιολόγος εξήγησε ότι μια χαμένη χρονιά δεν θα έπρεπε να είναι η χαριστική βολή για τον τουρισμό, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του λόγω του κατακερματισμού στον κλάδο και κάλεσε για εθνική συνεννόηση.

Σχολιάζοντας ο κ. Καλαντώνης δήλωσε ότι «θα σταθούμε δίπλα στους πελάτες μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα διαθέσουμε 700 εκατ. στους ενήμερους και δυνατούς παίκτες για να βγουν αλώβητοι από την κρίση».

Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι υπάρχουν κατηγορίες ξενοδοχείων και ξενοδόχων, και «οι λύσεις που θα προσφέρουμε θα αφορούν και αυτούς που είναι έστω οριακά βιώσιμοι και αξίζουν να τους βοηθήσουμε», ξεκαθαρίζοντας ότι «στους μη βιώσιμους οι λύσεις είναι περιορισμένες».

 Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε για εικόνα καταστροφής στις επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει φέτος.

Πηγή: Καθημερινή
ν

 


Translate this post