Ευρωπαϊκή Ένωση: Το ταμείον είναι μείον 75 δισ.

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη, Οικονομία

ΕΥΡΩΠΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μετά τη φυγή της Βρετανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση φτώχυνε κατά 75 δισ. ευρώ και τα πλούσια κράτη αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και Σαρλ Μισέλ (με τα γυαλιά) στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες. Image: AP / Yves Herman. Πηγή: Supplied

ν

ΚΑΜΙΑ από τις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δέχτηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει το κενό των 75 δισ. ευρώ που άφησε πίσω της η Βρετανία, με αποτέλεσμα να λήξει άδοξα η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ χθες Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η απότομη λήξη της συνάντησης άφησε τους ηγέτες της ΕΕ βαθιά διαιρεμένους με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να λέει: «Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο».

Χρόνος όμως δεν υπάρχει καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να συμφωνήσουν σύντομα σε έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά χρόνια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του, πριν από το τέλος του 2020, για να αποφευχθεί η διακοπή χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ.

«Έχουμε αργήσει ήδη πάρα πολύ», παραδέχτηκε ένας υπάλληλος της ΕΕ.

Κανείς όμως, με πρώτη τη Γερμανία, δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αναπληρώσει το κενό των 75 δισ. ευρώ που έδινε κάθε χρόνο στο κοινοτικό ταμείο η Βρετανία. Το ταμείον είναι ήδη μείον…
ν

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Η κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Η αντιπαράθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό φανέρωσε το βαθύ χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, της ανατολής και της δύσης, των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι επονομαζόμενες “τέσσερις σφικτοχέρες”, προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1.074% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (€ 1.094tn) όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σφίξιμο της ζώνης, περικοπές δαπανών και συνέχιση της λιτότητας.
ν

EU leaders express concern over filling €75bn Brexit shortfall | Guardian
ν

ν

 


Translate this post