Οι μυστηριώδεις κατασκευές που φωτογράφισε η Google

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πολύ ψηλά στον ουρανό, πάνω από την Ταϊβάν, η διαστημική τεχνολογία έφερε στο φως τέσσερις μυστηριώδεις κατασκευές στο έδαφος.

224yu342yu4y2t62

Τι είναι αυτό που προσπαθεί να κρύψει η Ταϊβάν; Πηγή: Google Earth
v

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ οι επιτελείς των διαφόρων χωρών ξύνουν αμήχανα τα κεφάλια τους μπροστά στο άλυτο αίνιγμα των τεσσάρων νέων κατασκευών στο νησί Ίτου Άμπα (ή Ταϊπίνγκ), που αποκάλυψαν οι δορυφορικές φωτογραφίες της Google.

Το νησί Ίτου Άμπα, μέρος του συμπλέγματος των Νήσων Σπράτλι, βρίσκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα και ανήκει στην Ταϊβάν, ενώ το διεκδικούν η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ.

Το νησί βρίσκεται στην ίδια θαλάσσια περιοχή όπου οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια κατασκευάζουν τεχνητά νησιά πάνω σε υφάλους, τα οποία είναι καθαρά στρατιωτικές βάσεις, αφού υπάρχουν ακόμα και αεροδρόμια επ’ αυτών.

Οι φωτογραφίες, που είναι αναρτημένες στο Google Earth, δείχνουν τέσσερις δομές σαν άστρα, με τρεις βραχίονες η καθεμιά, που έχουν συσταθεί σε ένα ημικύκλιο ακριβώς έξω από τη βορειοδυτική ακτή του νησιού. Το ύψος των κατασκευών υπολογίζεται μεταξύ τριών και τεσσάρων ορόφων.
v

624yu342yu4y2t62

Μια άλλη άποψη των μυστηριωδών κατασκευών. Πηγή: Google Earth
v

Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τις παράξενες αυτές κατασκευές, που βρίσκονται εν μέρει μέσα στη θάλασσα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κατασκευές αυτές δεν υπήρχαν τον Ιανουάριο του 2015, όταν πέρασε για τελευταία φορά πάνω από το νησί ο δορυφόρος της Google.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ζήτησε από τη Google να «θολώσει» τις δορυφορικές εικόνες, όπως έχει κάνει η εταιρεία και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό το επιβεβαίωσε εκπρόσωπος από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, λέγοντας ότι ζήτησαν από τη Google να θολώσει τις εικόνες, για λόγους ασφάλειας και διαφύλαξης στρατιωτικών μυστικών, καθώς πρόκειται για «σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε μάλιστα ότι «το νησί έχει τώρα «ισχυρή αμυντική ικανότητα». Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τον σκοπό αυτών των περίεργων κατασκευών.

Τι είδους όμως στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι αυτές; Γιατί δεν μοιάζουν με καμία άλλη στρατιωτική οχύρωση στον κόσμο. Και με δεδομένο ότι η Ταϊβάν δεν είναι ισχυρή στρατιωτικά, οι αναλυτές της Google προεξοφλούν ότι δέχτηκε βοήθεια από την Κίνα. Οι εγκαταστάσεις επομένως αποτελούν κοινή αμυντική προσπάθεια των δύο χωρών.

Ωστόσο, μερικά πράγματα αποκλείονται, όπως το να φιλοξενούν βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Google, πρόκειται για παράκτια φυλάκια όπου είναι εγκατεστημένα αντιαεροπορικά πυροβόλα. 

Ερωτώμενος σχετικά ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Feng Shih-kuan, είπε ότι δεν μπορεί ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει αυτές τις υποθέσεις.
v

724yu342yu4y2t62

Κίνα και Ταϊβάν έχουν, όπως φαίνεται, συνάψει άτυπη αμυντική συμφωνία προκειμένου να συντονίσουν την άμυνά τους στη Νότια Σινική Θάλασσα, έχοντας απέναντι τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς. Image: Supplied
v

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τέτοιες κατασκευές δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες και ότι η παράξενη δομή τους σχετίζεται περισσότερο με τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης.

Πρόκειται όμως για εικασίες, αφού κανείς δεν μπορεί να συνδέσει τις παράξενες αυτές κατασκευές με κάτι γνωστό. Για παράδειγμα, αν στεγάζουν ραντάρ και αισθητήρες για την επιτήρηση του περιβάλλοντος χώρου, τότε το τελευταίο πράγμα που θα έκαναν ήταν να βάλουν τέτοια ευαίσθητα όργανα μέσα στη θάλασσα.

Δεν θα μπορούσε να αποτελούν οχυρωμένα πολυβολεία, όπως αυτά που είχαν οι Γερμανοί στις ευρωπαϊκές ακτές στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου;

Και εδώ απάντηση είναι όχι, γιατί δεν είναι αναπτυγμένα κατά μήκος της ακτής, αλλά τοποθετημένα κυκλικά σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο.

Έτσι, το μυστήριο για τη φύση και το περιεχόμενο αυτών των αινιγματικών κατασκευών παραμένει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Google έλαβε την επίσημη αίτηση από την κυβέρνηση της Ταϊβάν και αυτή τη στιγμή προχωρά στην επεξεργασία των φωτογραφιών.

 


Translate this post