Το 2019 μπήκαν από την Τουρκία 82.000 μετανάστες

Κατηγορία Ελλάδα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο αριθμός των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά το 2019, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ.

Μετανάστες και πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινά στο νησί της Λέσβου. Image: Supplied

ν

Η ΕΛΛΑΔΑ αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό προσφύγων και μεταναστών από όλο τον κόσμο. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έκλεισε τα σύνορά της, η Ελλάδα όμως δεν έκλεισε τα δικά της. Έτσι, παραμένει μια από τις κύριες πύλες εισόδου για όποιον θέλει να ζήσει στην Ευρώπη. Μάλιστα θα προσέλκυε ακόμη περισσότερους μετανάστες εάν είχε καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Ακόμη κι έτσι, όμως, παραμένει ένας δημοφιλής μεταναστευτικός προορισμός.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ (Frontex) Fabrice Leggeri στις Βρυξέλλες, περισσότεροι από 82.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία χωρίς άδεια το 2019, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάσταση στη Συρία, καθώς επίσης στην αστάθεια στο Αφγανιστάν, αλλά και στην αλλαγή της πολιτικής του Ιράν έναντι των Αφγανών και των Πακιστανών υπηκόων του», δήλωσε ο Leggeri.

Όταν ρωτήθηκε από το Associated Press αν οι Τούρκοι, που παίρνουν τόσα χρήματα από την ΕΕ για να κρατούν τους πρόσφυγες στο έδαφός τους, κάνουν καλά τη δουλειά τους, αρνήθηκε να κατηγορήσει την τουρκική ακτοφυλακή, λέγοντας ότι «λειτουργεί καλά» αναχαιτίζοντας αυτούς που φεύγουν, κάτι που βέβαια δεν ισχύει.

Άλλωστε ο ίδιος είπε ότι ο αριθμός των αφίξεων το 2019 στην Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από τότε που υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
ν

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο πίνακας των μεταναστευτικών ροών που ακολουθεί προέρχεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Unhcr) και αφορά τις καταμετρημένες εισόδους στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ουδέποτε καταμετρήθηκαν.
ν

Οι αριθμοί των μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία της Unhcr. Το μεγάλο κύμα του 2015 απορροφήθηκε από τη Γερμανία. Πηγή: Unhcr
ν

Όσον αφορά τις εθνικότητες των μεταναστών, κατά 40% προέρχονται από το Αφγανιστάν, κατά 27,4% από τη Συρία, κατά 6,7% από το Κονγκό, κατά 6% από το Ιράκ και κατά 19,9% από άλλα αφρικανικά και μουσουλμανικά κράτη.

Συνολικά, την πενταετία 2014-2018 έφτασαν στην Ελλάδα:

Το 2018 = 50.508

Το 2017 = 36.310

Το 2016 = 177.234

Το 2015 = 861.630

Το 2014 = 43.318

Η Γερμανία δέχτηκε συνολικά 890.000 μετανάστες το 2015. Αν υποθέσουμε ότι πήρε τους 861.630 που πέρασαν από την Ελλάδα εκείνη τη χρονιά, συν 28.370 από όσους είχαν έρθει το 2014, στην Ελλάδα έμειναν 14.948.

Αν σε αυτούς προσθέσουμε τις χρονιές 2016-18, έχουμε 279.000 άτομα, στα οποία αν προσθέσουμε τους 82.000 του 2019, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ανέρχονται στους 361.000.

Ο αριθμός αυτών των 361.000 μπορεί να φαίνεται μικρός, όμως μέσα σε πέντε χρόνια θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια, χωρίς να προσθέσουμε τις μελλοντικές ροές, καθώς κάθε μετανάστης έχει το δικαίωμα να καλέσει άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειά του, συν τα παιδιά που θα γεννηθούν. Οι γεννήσεις στους Ασιάτες έχουν δείκτη 2,20, ενώ στους Αφρικανούς ο δείκτης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 5,05, αντιστοιχούν δηλαδή 5 παιδιά ανά γυναίκα.

Ο δείκτης στην Ελλάδα είναι χαμηλός και δεν ξεπερνά το 1,33.
ν

Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν πανευτυχείς στη Λέσβο, όπου τους περιμένουν, σε συνεννόηση με τους Τούρκους δουλέμπορους, μέλη των ΜΚΟ, του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού σε αυτή την πολύ επικερδή επιχείρηση. Image: Supplied
ν

Χωρίς την προβολή στο μέλλον, ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από 361.000 άτομα, γιατί σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι δεν έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και όσοι εισήλθαν παρανόμως στη χώρα πριν από το 2014.

Μετριοπαθείς υπολογισμοί ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των μεταναστών στους 770.000, που αντιστοιχεί στο 7,1% του γενικού πληθυσμού.

Οι μετανάστες αποτελούν το 9% έως το 11% του εγγεγραμμένου ελληνικού εργατικού δυναμικού των 4,4 εκατομμυρίων και το 25% των μισθωτών.

Ενώ πριν το 1995 οι μετανάστες ήταν κυρίως Αλβανοί, που ενσωματώθηκαν επιτυχώς στην ελληνική κοινωνία. από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι μεταναστευτικές ροές αποτελούνται από ασιατικές μουσουλμανικές εθνότητες, ειδικά από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
ν

Νηοπομπές από φουσκωτές λέμβους καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν και τρομοκράτες, τους οποίους οι ελληνικές αρχές διασώζουν και τους προσφέρουν άσυλο. Image: Supplied
ν

Σε μια κοινωνία με αρνητική φυσική πληθυσμιακή ανάπτυξη και με εκατοντάδες χιλιάδες νέων να πηγαίνουν στο εξωτερικό (brain drain) προς αναζήτηση εργασίας, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί τη μοναδική πηγή αύξησης του πληθυσμού.

Στα πρόσφατα χρόνια, οι ροές μέσω Τουρκίας διανθίζονται με Αφγανούς, Ιρακινούς, Σομαλούς και άλλους, που εισέρχονται στη χώρα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, με σκοπό να τονώσουν τον ρυθμό γεννήσεων στη χώρα.
ν

Greece to move migrants out of overcrowded refugee camps ahead of winter | DW News | 19 Νοεμ. 2019
ν

ν

 


Translate this post