Νέοι μυστηριώδεις θάνατοι φαλαινών στην Ισλανδία (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Άλλες 20 φάλαινες-πιλότοι, από μια ομάδα 50 κητωδών, πέθαναν στις νότιες ακτές της Ισλανδίας, αποτελώντας μέρος ενός ανεξήγητου φαινομένου που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

ν

ΠΕΡΙΠΟΥ 20 φάλαινες-πιλότοι πέθαναν χθες στις ακτές της νοτίου Ισλανδίας, από μια ομάδα περίπου 50 που εκβράστηκαν στις ακτές από άγνωστη αιτία. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο, αφού καταγράφηκε ένα αντίστοιχο συμβάν στις 18 Ιουλίου με άλλα 52 κήτη στα δυτικά της νησιωτικής αυτής χώρας.

Πριν από οκτώ μήνες 145 φάλαινες βρέθηκαν νεκρές στο νησί Στιούαρτ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ συνολικά εφέτος έχουν πεθάνει πάνω από 1.000 φάλαινες.

Οι φάλαινες-πιλότοι ανακαλύφθηκαν χθες βράδυ στην περιοχή Γκάρντουρ, σε απόσταση 50 χλμ από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι περίοικοι αμέσως μετά τον εντοπισμό τους κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να σύρουν τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα, προτού ακόμη καταφθάσουν οι υπηρεσίες αρωγής, ή να τις κρατήσουν εν ζωή. Το είδος αυτό απαντάται σε όλον τον Ατλαντικό και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 600.000 με 800.000 κήτη.

«Περίπου 90 εθελοντές εργάσθηκαν όλη τη νύκτα για να κρατήσουν υγρά τα ζώα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Μαρ Μπιαρνασόν, εκπρόσωπος της Ισλανδικής Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης. Περί τις 11.00 (ώρα Ελλάδος) τα τελευταία κήτη που διασώθηκαν τελικά μπόρεσαν να μετακινηθούν στα ανοικτά.

«Χρειάσθηκε να περιμένουμε την πλημμυρίδα προκειμένου να τα οδηγήσουμε στα ανοικτά», τόνισε ο Μπιαναρσόν.

Οι φάλαινες γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες όσο πλησιάζουν τις ακτές, κυνηγώντας τα θηράματά τους, καθώς εκεί τα νερά είναι ρηχά και παγιδεύονται. Ο λόγος που εκβράζονται στα ρηχά σε τόσο μεγάλους αριθμούς παραμένει άγνωστος ακόμη.

Ορισμένες θεωρίες θέλουν να παρασύρονται από τις παρεμβολές στα μαγνητικά πεδία, που αισθάνονται με τα εσωτερικά τους αισθητηριακά όργανα, ενώ άλλες αποδίδουν το φαινόμενο στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ο επικεφαλής οδηγός του κοπαδιού, τον οποίο τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ακολουθούν «ό,τι κι εάν γίνει, όπου κι εάν κατευθυνθεί», όπως είχε εξηγήσει ο Γκίσλι Βίκινγκσον, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Ρέικιαβικ, μετά το αντίστοιχο περιστατικό της 18ης Ιουλίου.
ν

MASS PILOT WHALE DEATH IN SNÆFELLSNES, ICELAND (2019)
ν

ν

 


Translate this post