Ο Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Κατηγορία Ιστορία, Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ/ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Φιλότουρκος έως το κόκαλο, ο Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, παρά το σχετικό ψήφισμα της Γερουσίας.

Διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Λος Άντζελες, κατά την 102η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων. Image: Reuters / Mike Blake. Πηγή: Supplied

ν

ΩΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και ενωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000.

Ωστόσο, οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18). Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν ήταν από 600.000 έως 800.000. Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Το επίσημο τουρκικό κράτος υποστηρίζει πως οι Αρμένιοι αντάρτες υποστήριζαν τα ρωσικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Άλλοι αρνητές, υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν ενέργειες οι οποίες έχουν σκοπό την εξολόθρευση, άρα δεν είναι γενοκτονία. Σύμφωνα με τον Mustafa Akyol, η γενοκτονία (την αποκαλεί «εθνοκάθαρση») συνέβη εξ αιτίας της κατάρρευσης της «ανεκτικής» Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της ανάδυσης του εθνικισμού.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων (εξοντώθηκαν 500.000) και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).

Εκτός από τη δολοφονία ανθρώπων, η γενοκτονία περιλάμβανε και την απαγωγή γυναικών και παιδιών τα οποία εξισλαμίζονταν, άλλαζαν ονόματα και ενσωματώνονταν σε νοικοκυριά μουσουλμάνων (Τούρκων, Κούρδων, Αράβων κ.ά.) ως σύζυγοι ή σκλάβοι.
ν

Armenian genocide: survivors recall events 100 years on | Channel 4 News
ν

ν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις λίγες δυτικές χώρες που αρνούνται να αναγνωρίσουν ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου), το Κογκρέσο ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, πριν από έναν αιώνα. Ο Λευκός Οίκος όμως δεν άλλαξε τη θέση του για τις μαζικές δολοφονίες στην Οθωμανική αυτοκρατορία, από τους Νεότουρκους.

Αυτό αναφέρει δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όρους όπως «μαζικές θηριωδίες», γενικά και αόριστα.

«Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Οι απόψεις μας αντικατοπτρίζονται στην οριστική δήλωση του προέδρου για το θέμα αυτό από τον περασμένο Απρίλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Morgan Ortagus, την Τρίτη.

Σε δήλωσή του τον περασμένο Απρίλιο, ο Τραμπ, δίχως να αναφερθεί ρητά στα γεγονότα της περιόδου 1915-1923 ως γενοκτονία, χρησιμοποίησε την αρμενική φράση «Meds Yeghem», που σημαίνει «μεγάλες σφαγές», για να τιμήσει δημοσίως τη μνήμη περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων που «υπέφεραν σε μια από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα».

Με αυτό ο Τραμπ εννοούσε ότι μπορεί και οι Αρμένιοι να διέπραξαν θηριωδίες εναντίον των Τούρκων, οπότε πολύ καλά έκαναν οι Τούρκοι και τους έσφαξαν!

Όλα αυτά βέβαια για τα μάτια του Ερντογάν, τον οποίο υπεραγαπά και δεν θέλει να τον χάσει από φίλο και σύμμαχο!

Παρ’ όλο που ο Τούρκος τον παίζει στα δάχτυλα σαν να είναι τσουτσέκι! Ο Τραμπ, που τελευταία αυτοανακηρύχτηκε Υιός Θεού, εκ δεξιών του Πατρός, πιστεύει πως έχει το αλάθητο του Πάπα, και δεν καταλαβαίνει ‒δυστυχώς‒ ότι έχει γίνει περίγελως του κόσμου, όπως συνέβη πρόσφατα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο που ο Τζάστιν Τριντό τον κορόιδευε και οι Εμμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον και Μαρκ Ρούτε της Ολλανδίας γελούσαν!

Κρίμα για τον ηγέτη της υπερδύναμης που αυτο-γελοιοποιείται, ενώ έχει καταστεί και ανυπόληπτος ύστερα από την προδοσία των Κούρδων, οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει στην εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτόν τον άνθρωπο θα πάει να συναντήσει ο Μητσοτάκης στις 7 Ιανουαρίου 2020 στην Ουάσιγκτον, για να τον παρακαλέσει να συγκρατήσει τον Ερντογάν και τους Τούρκους που θέλουν να πάρουν τη μισή Ελλάδα και ολόκληρη την Κύπρο!
ν

What is the Armenian Genocide? | AlternateHistoryHub
ν

ν

 


Translate this post