Η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές

Κατηγορία Διεθνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

H Βόρεια Κορέα ανήγγειλε ότι αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ κλείνει το κύριο πεδίο πυρηνικών δοκιμών.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Photo: CNBC. Πηγή: Supplied

ν

ΜΕ ΜΙΑ ανακοίνωση-ορόσημο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανήγγειλε σήμερα το πρωί ότι αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και ότι θα κλείσει το κύριο πεδίο δοκιμών.
Στόχος του από εδώ και στο εξής θα είναι η βελτίωση της οικονομίας και η επίλυση των προβλημάτων του λαού.
Την εντυπωσιακή κίνηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη χαιρέτισαν αμέσως η Ουάσιγκτον και η Σεούλ, ενώ το Τόκιο την χαρακτήρισε ανεπαρκή.
ν

Η ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν

«Από σήμερα, 21η Απριλίου, η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές της και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων», υπογράμμισε ο Κιμ, εκτιμώντας ότι το πεδίο πυρηνικών δοκιμών «ολοκλήρωσε την αποστολή του», σύμφωνα με τις δηλώσεις του όπως τις μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αποδείξει τη δέσμευσή της στη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών», συμπλήρωσε ο Κιμ, πάντα κατά το KCNA.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ δεν απομένει ούτε μια εβδομάδα έως τη σύνοδο κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, την οποία θα ακολουθήσει η ιστορική σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε αμέσως την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία χαρακτήρισε «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».
«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», συμπλήρωσε ο Τραμπ μέσω Twitter.
ν


ν

Η Σεούλ έσπευσε να χαιρετίσει την «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία «προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, την οποία περιμένει ο κόσμος».
Εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Κορέας χαιρέτισε επίσης το γεγονός πως η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί «πολύ θετικό περιβάλλον για την επιτυχία» των επικείμενων συνόδων.
Αντιθέτως, μέσω του υπουργού Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, η Ιαπωνία έκρινε ανεπαρκή την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας και επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσει η μέγιστη πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.
ν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μιλώντας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Photo: AFP/KCNA. Πηγή: Supplied
ν

Τέλος στην πολιτική της «ταυτόχρονης ανάπτυξης»

«Καθώς έχει πλέον επαληθευτεί ο επιχειρησιακός χαρακτήρας των πυρηνικών όπλων (σ.σ. της Βόρειας Κορέας), δεν είναι πλέον αναγκαίο για εμάς να διεξάγουμε δοκιμές πυρηνικών όπλων ή να εκτοξεύουμε πυραύλους μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς ή ICBM (σ.σ. διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους)», εξήγησε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος και μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας.
«Το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στον βορρά εξετέλεσε την αποστολή του», πρόσθεσε.
Επί των ημερών του Κιμ, η Πιονγκγιάνγκ σημείωσε ταχύτατες προόδους στα εξοπλιστικά της προγράμματα, παρ’ ότι στοχοθετούνται από πολλαπλές κυρώσεις που κλιμακώθηκαν, κυρίως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα.
Για χρόνια, υπενθύμισε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών, η Βόρεια Κορέα ασκούσε τη λεγόμενη πολιτική της «ταυτόχρονης ανάπτυξης» του στρατού και της οικονομίας.
Αλλά καθώς πλέον η Βόρεια Κορέα έγινε ισχυρό κράτος, «όλο το κόμμα και όλο το έθνος πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας», πρόσθεσε ο Κιμ.
ν

Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια περιοδείας στο συνοριακό χωριό Panmunjom στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Νότιας Κορέας. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Η νέα στρατηγική του Κόμματος

«Αυτή είναι η νέα στρατηγική πολιτική γραμμή του Κόμματος», συμπλήρωσε ο τριαντάρης ηγέτης της Βόρειας Κορέας, κατά το KCNA.
Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος συνεδρίασε την Παρασκευή για να εξετάσει το «νέο στάδιο» στην «σημαντική ιστορική περίοδο της συνεχιζόμενης κορεατικής επανάστασης».
Η Βόρεια Κορέα, η οποία το 2017 προχώρησε σε πολλές δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και διεξήγαγε επίσης τη δοκιμή του πιο ισχυρού πυρηνικού της όπλου μέχρι σήμερα, διατράνωνε εδώ και καιρό ότι σκόπευε να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο για να προστατευθεί από τον κίνδυνο μιας αμερικανικής εισβολής.
Η Πιονγκγιάνγκ κατόπιν πρότεινε διαπραγματεύσεις προκειμένου να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πάντως την Τετάρτη ότι δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από τη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν εάν δεν είναι «καρποφόρα».
Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα εξάλλου άνοιξαν μια «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των ηγετών τους, μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.
Καθώς η σύνοδος πλησιάζει, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εξέφρασε την Πέμπτη την ελπίδα ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα δύο κράτη, ώστε να τερματιστεί επίσημα ο περίφημος “Πόλεμος της Κορέας”.

 


Translate this post