Ο ήχος του Άρη και οι ήχοι των άλλων πλανητών (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το InSight της NASA κατέγραψε για πρώτη φορά ένα σεισμικό γεγονός στον κόκκινο πλανήτη. Όλοι οι πλανήτες εκπέμπουν ήχους, πολλοί από τους οποίους φτάνουν μέχρι τη Γη.

Ο ρομποτικός προσεδαφιστής InSight της NASA εκτοξεύτηκε στις 5 Μαΐου του 2018 με προορισμό τον κόκκινο πλανήτη. Πηγή: NASA

ν

ΣΤΙΣ 6 Απριλίου 2019, κατά την 128η αρειανή μέρα της αποστολής του, το InSight κατέγραψε κατά πάσα πιθανότητα τον πρώτο του σεισμό από το υπέδαφος του Άρη. Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται σεισμός σε άλλον πλανήτη πέρα από τη Γη και το δορυφόρο της, τη Σελήνη.
Το αδύναμο σεισμικό σήμα έγινε αντιληπτό από το όργανο SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) του σκάφους. Είναι το πρώτο «τρέμουλο» που φαίνεται να προέρχεται από το εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη και όχι από δυνάμεις στην επιφάνεια του, όπως ο άνεμος. Οι επιστήμονες μελετούν ακόμη το σήμα για να βρουν την ακριβή αιτία του.
ν

Πώς ακούγεται ένας σεισμός στον κόκκινο πλανήτη (audio)
ν

ν

«Με αυτό το πρώτο σήμα ξεκινά και επίσημα ένα νέο πεδίο: η αρειανή σεισμολογία», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής InSight Μπρους Μπάνερντ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.
Προς το παρόν, ο πρώτος αυτός μικροσεισμός ήταν πολύ αχνός (περίπου δύο βαθμών και σε απόσταση 50 έως 100 χιλιομέτρων από το σεισμογράφο) για να εξαχθούν από αυτόν συμπεράσματα σχετικά με το εσωτερικό του Άρη, κάτι που αποτελεί το βασικό στόχο του InSight.
Η αρειανή επιφάνεια είναι συνήθως υπερβολικά ήσυχη, πράγμα που επιτρέπει στο σεισμογράφο του ρομποτικού εργαστηρίου να πιάνει ακόμη και πολύ αχνά σεισμικά σήματα. Αντίθετα η Γη κατακλύζεται από συνεχή σεισμικό θόρυβο που δημιουργούν οι ωκεανοί και ο καιρός.
Οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων» της NASA είχαν τοποθετήσει πέντε σεισμογράφους στη Σελήνη μεταξύ 1969-1977, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας στο φεγγάρι.
Ο πιο εξελιγμένος σεισμογράφος του InSight, που τοποθετήθηκε από το ρομποτικό βραχίονα του σκάφους στην αρειανή επιφάνεια στις 19 Δεκεμβρίου 2018, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να συλλέξουν ανάλογα στοιχεία για πρώτη φορά από ένα άλλο πλανήτη και όχι δορυφόρο.
Στη Γη οι σεισμοί συμβαίνουν κυρίως στα ρήγματα που δημιουργούνται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών. Ο Άρης και η Σελήνη δεν έχουν τεκτονικές πλάκες, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν σεισμούς λόγω μιας συνεχούς διαδικασίας συστολής που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό τους.
Εξαιτίας αυτών των εντάσεων, όλοι οι πλανήτες δονούνται, παράγοντας ένα είδος διαστημικής «μουσικής», την οποία στην αρχαιότητα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας είχε αποκαλέσει «αρμονία των σφαιρών».
ν

Ο ήχος του Ήλιου και των άλλων πλανητών
ν

ν

 


Translate this post