Στο σφυρί το βρετανικό κοινοβούλιο με τους χιμπατζήδες του Μπάνκσι

Κατηγορία Τέχνες

ART INFO

Youmagazine Newsroom

 

Ένας προφητικός πίνακας του καλλιτέχνη του δρόμου Μπάνκσι βγαίνει στο σφυρί αυτή την εβδομάδα από τον οίκο δημοπρασιών Σόθμπις.

Ο πίνακας “Devolved Parliament” (2009) βρισκόταν έως τώρα στο Μουσείο του Μπρίστολ. Image: Supplied

ν

ΕΝΑ έργο του καλλιτέχνη του δρόμου Μπάνκσι (Banksy) που απεικονίζει ένα βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο από πρωτεύοντα θηλαστικά θα βγει στο σφυρί στις 3 Οκτωβρίου από τους Σόθμπις, μόλις μερικές ημέρες μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων στο πλαίσιο των διεργασιών για το Brexit.

Με τον τίτλο “Devolved Parliament” ο πίνακας αυτός παρουσιάζει χιμπατζήδες να κάθονται στα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.

Ο τίτλος “Devolved Parliament” θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ανεύθυνο κοινοβούλιο» ή ως «κοινοβούλιο που δεν θέλει να πάρει αποφάσεις», κάτι που φαίνεται καθαρά σήμερα με το Brexit, καθώς οι βουλευτές κωλυσιεργούν, παρά την θέληση του βρετανικού λαού, ο οποίος στο δημοψήφισμα του 2016 αποφάσισε με ποσοστό 52% και 17.410.742 ψήφους την αποχώρηση της Βρετανίας από την γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.
ν

Με το έργο “Devolved Parliament” (2009) ο Μπάνκσι καταγγέλλει την ακαταλληλότητα του πολιτικού προσωπικού. Image: Supplied
ν

Το έργο, που έχει μήκος 4,46 μέτρα και ύψος 2,67 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του μυστηριώδους καλλιτέχνη, αναμένεται να πωληθεί ανάμεσα στο 1,5 και 2,5 εκατομμύρια στερλίνες (2,8 εκατομμύρια ευρώ).

Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 2009 και φυλασσόταν έως σήμερα στο Μουσείο του Μπρίστολ, ενώ το είχαν επισκεφτεί πάνω από 300.000 επισκέπτες.

Η τιμή πώλησης του έργου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του πίνακα “Keep it Spotless” ο οποίος πωλήθηκε το 2008 από τους Σόθμπις στη Νέα Υόρκη έναντι 1.870.000 δολαρίων (1,7 εκατ. ευρώ).
ν

Το έργο του Μπάνκσι “Keep it Spotless” (2007) φτιάχτηκε με στένσιλ. Image: Supplied
ν

Το έργο “Το Κοινοβούλιο των Πιθήκων”, όπως επίσης λέγεται, θα δημοπρατηθεί την προσεχή Πέμπτη σε μια πολύ ιδιαίτερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, και σε μια χώρα που παραμένει πολύ διχασμένη τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή των Κοινοτήτων υπήρξε μια τόσο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ήταν πρωτοφανής για τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

«Ζωγράφισα τον πίνακα πριν από δέκα χρόνια. Το Μουσείο του Μπρίστολ τον επανέφερε στην επικαιρότητα για να σηματοδοτήσει την ημέρα του Brexit », δήλωσε ο μυστηριώδης καλλιτέχνης με μήνυμά του στα social media. «Γελάτε τώρα, αλλά θα έρθει μια μέρα που κανείς δεν θα είναι υπεύθυνος».
ν

Banksy’s ‘Devolved Parliament’ of chimps back on show in time for Brexit | euronews
ν


ν

 


Translate this post