Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Τζόνι Χάλιντεϊ

Κατηγορία Τέχνες

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Youmagazine Newsroom

 

Ο θρυλικός ροκ σταρ της Γαλλίας Τζόνι Χάλιντεϊ, ο «απόλυτος σόουμαν» και «η Φωνή», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Ο Τζόνι Χάλιντεϊ τον Ιούλιο του 2003 στο Villeneuve-d’Ascq. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

ΕΦΥΓΕ από τη ζωή ο Γάλλος ροκ σταρ Τζόνι Χάλιντεϊ σε ηλικία 74 ετών. Η σύζυγός του Λετίσια σε μια λιτή ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο σύζυγός της έχασε σήμερα τα ξημερώματα τη μάχη με τον καρκίνο.
«Ο άντρας μου δεν είναι πια μαζί μας. Μας άφησε απόψε όπως έζησε όλη του τη ζωή, με κουράγιο και αξιοπρέπεια».
Ο διάσημος τραγουδιστής τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με την επάρατη νόσο, καθώς είχε διαγνωστεί πριν από περίπου 10 μήνες με καρκίνο των πνευμόνων, κάτι το οποίο δεν τον εμπόδισε να κάνει μια τελευταία μεγάλη περιοδεία με παλιούς του συνεργάτες η οποία γνώρισε μάλιστα μεγάλη επιτυχία.
Γνωστός με το ψευδώνυμο Τζόνι Χάλιντεϊ, ο Ζαν-Φιλίπ Λέο Σμετ (15 Ιουνίου 1943 – 6 Δεκεμβρίου 2017), υπήρξε ο διασημότερος Γάλλος τραγουδιστής της ροκ, ενώ έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο. Παντρεύτηκε την βουλγαρικής καταγωγής Γαλλίδα τραγουδίστρια Σιλβί Βαρτάν και για 20 χρόνια ήταν στην επικαιρότητα, αποτελώντας το λεγόμενο «χρυσό ζευγάρι».
Ο Χάλιντεϊ ολοκλήρωσε 181 περιοδείες, έκανε 18 πλατινένια λευκώματα και πώλησε περισσότερους από 110 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, πράγμα που τον έκανε έναν από τους εμπορικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.
ν

Ο Χάλιντεϊ και η Σιλβί Βαρτάν παντρεύτηκαν στις 12 Απριλίου 1965, αποτελώντας για πολλά χρόνια ένα θρυλικό ζευγάρι. Image: Supplied
ν

Ηχογράφησε πάνω από χίλια τραγούδια, διακόσια από τα οποία έγραψε ο ίδιος. Εκτός της Σιλβί Βαρτάν, συνεργάστηκε και με άλλα γνωστά ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως η Δαλιδά, ο Σαρλ Αζναβούρ, ο Χούλιο Ιγκλέσιας, ο Πατρίκ Μπρουέλ, η Μιρέιγ Ματιέ, η Σελίν Ντιόν κ.ά.
ν

Celine Dion ft Johnny Halliday – l’envie (les 500 choristes, 5 nov 2005)
ν


ν

Σημειώνεται πως ο Χάλιντεϊ προετοίμαζε και δίσκο ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί από τους συνεργάτες του και να κυκλοφορήσει ως φόρος τιμής το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στις 2:00 τη νύχτα, η σύζυγός του, Λετίσια, ενημέρωσε και τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για το θάνατο του καλλιτέχνη.
Ο Μακρόν έγραψε: «Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το όνομα, το πρόσωπο, τη φωνή και, πάνω απ’ όλα, τις συναυλίες του Τζόνι Χάλιντεϊ».
Και στο Τουίτερ: «Όλοι έχουμε κάτι από τον Τζόνι».
ν


ν

Ο Νίκος Αλιάγας είχε την ευκαιρία να συναντήσει επανειλημμένα τον Τζόνι Χαλιντέϊ κατά τα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα στα τηλεοπτικά πλατό. Κρατά την ανάμνηση ενός «απόλυτου σόουμαν» ενός γλυκού ανθρώπου, μα πάνω απ’ όλα «μιας Φωνής».
«Ο Τζόνι Χάλιντεϊ είναι η ιστορία των τελευταίων 60 ετών της Γαλλίας. Πέρασε όλες τις μόδες, όλους τους προέδρους και κάθε φορά ταυτίσθηκε με την εποχή του», δήλωσε ο Νίκος Αλάγιας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μεγάλου τραγουδιστή.
«Ο Τζόνι Χάλιντεϊ ήταν ένας απόλυτα αυτοδημιούργητος, αυτόφωτος καλλιτέχνης. Δεν ήταν ετερόφωτος, γι’ αυτό και τον αγαπούν οι Γάλλοι. Είναι ένα κομμάτι της Γαλλίας.
»Τη σχέση του με τη σκηνή δεν την διαπραγματευόταν με τον κόσμο. Τα έδινε όλα στο κοινό του, έπαιρνε το ρίσκο να ξεγυμνωθεί, να πει για τα προβλήματά του ως προς τη ζωή, για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, για τις αμφιβολίες του.
»Δεν κορόιδεψε ποτέ το κοινό του, δεν το πρόδωσε και αυτό μας αφήνει και αφήνει στις επόμενες γενιές του θεάματος: ως καλλιτέχνης, όταν ανεβαίνεις στη σκηνή είναι μια στιγμή απόλυτης επικοινωνίας με το κοινό. Δεν μπορεί να είναι στήσιμο, δεν μπορεί να είναι κίβδηλο, πρέπει να τα δώσεις όλα. Και αυτός τα έδωσε όλα για τη σκηνή, για το φως αυτό και ως το τέλος κράτησε το νήμα της απόλυτης αγάπης με τον κόσμο».

 


Translate this post