Τα ψυχικά αίτια των αυτοάνοσων νοσημάτων (vid)

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά, OPEN MIND

CONSCIOUSNESS

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Μια ματιά στα βαθύτερα αίτια των αυτοάνοσων νοσημάτων, με αφορμή τα αρνητικά αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων της Κιμ Καρντάσιαν.

Η Κιμ Καρντάσιαν ξέσπασε σε κλάματα όταν έμαθε τα αρνητικά για την υγεία της αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που έκανε πρόσφατα. Πηγή: YouTube

ν

ΟΣΟΙ κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις πάντα έχουν στην άκρη του μυαλού τους την πιθανότητα μήπως αυτές δείξουν κάτι το ανησυχητικό.

Αυτό συνέβη πρόσφατα με την Κιμ Καρντάσιαν, η οποία αναλύθηκε σε δάκρυα όταν έμαθε τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

Αυτό που την ώθησε να κάνει τσεκ-απ ήταν οι δυνατοί πόνοι στις αρθρώσεις. Και η Κιμ ξέσπασε σε λυγμούς όταν ο γιατρός της επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε θετική όχι σε μια, αλλά σε τρία σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα.

Την αποκάλυψη έκανε η ίδια, στο πρώτο φετινό επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής “Keeping Up With The Kardashians”, που παίζεται στο κανάλι E! Entertainment και εστιάζει στις προσωπικές και επαγγελματικές ζωές των μελών της οικογένειας Καρντάσιαν-Τζένερ.

Η 38χρονη τηλεπερσόνα και επιχειρηματίας βρέθηκε θετική στον ερυθηματώδη λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο Λύκος είναι ένα πολυσυστημικό αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο, αν και με τις πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις η θνησιμότητα έχει μειωθεί αρκετά.

Η Κιμ Καρντάσιαν, που είναι παντρεμένη με τον ράπερ Κάνιε Γουέστ και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, βρέθηκε επίσης να πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η Κιμ είχε εκφράσει πρόσφατα την ανησυχία της για τους πόνους που είχε στις αρθρώσεις των χεριών, αλλά και για την ψωρίαση που εμφανίζεται περιοδικά και της αφήνει έντονες κοκκινίλες στο δέρμα, οι οποίες καλύπτονται από λευκά λέπια και που είναι αναγκασμένη να καλύπτει.
ν

Η Κιμ Καρντάσιαν αναλύθηκε σε λυγμούς ακούγοντας τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων. Πηγή: YouTube
ν

Πήγε σε ένα διαγνωστικό κέντρο για να κάνει εξετάσεις αίματος και ο γιατρός της ανακοίνωσε τηλεφωνικά τα δυσάρεστα νέα.

Έσπευσε όμως να την καθησυχάσει λέγοντας ότι πολλές φορές τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι λανθασμένα.

Είπε στην Κιμ ότι θα πρέπει να περιμένει λίγο καιρό για πιο ακριβή αποτελέσματα.
ν

ν

«Όταν τ’ ακούς αυτά, οι φόβοι σου πολλαπλασιάζονται. Ήδη μέσα στο κεφάλι σου έχεις φανταστεί τα χειρότερα που μπορεί να σου συμβούν», είπε χθες η Καρντάσιαν στο πρώτο επεισόδιο του τηλεοπτικού reality.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι μια κόλαση. Θα αναρωτιέμαι τι έχω, γιατί μου εμφανίστηκε και τι πρέπει να κάνω για να το διορθώσω».

Όλα αυτά συνέβησαν τον Απρίλιο, όταν η Κιμ περίμενε το τέταρτο παιδί της με τον Κάνιε Γουέστ, που του έδωσε το περίεργο όνομα Psalm (Ψαλμός) και που γεννήθηκε τον Μάιο μέσω παρένθετης μητέρας.

«Έχω ένα μωρό στο δρόμο κι έχω να τελειώσω τη νομική σχολή», πρόσθεσε.

«Η ιδέα της ασθένειας σε τρομοκρατεί και σκέπτεσαι πόσο θα αλλάξει τη ζωή σου».
ν

Tristan Thompson Tries To Kiss Khloé & Kim Gets Tested For Lupus: “KUWTK” Katch-Up (S17, Ep1) | E!
ν

ν

Τα αίτια της εμφάνισης του ερυθηματώδη λύκου παραμένουν άγνωστα. Όπως και με τις υπόλοιπες αυτοάνοσες παθήσεις, έτσι κι εδώ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη.

Ο Λύκος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά περισσότερο συχνά προκαλεί βλάβες στη καρδιά, στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στους πνεύμονες, στις φλέβες, στο ήπαρ, στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα.

Η πορεία της πάθησης είναι απρόβλεπτη. Ο Λύκος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι περισσότερο συχνός στις γυναίκες. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να επιφέρει πλήρη ίαση της πάθησης, ωστόσο τα φάρμακα (συνήθως κορτικοστεροειδή) που χρησιμοποιούνται μπορούν να ελέγχουν τα συμπτώματα, να καθυστερούν την εξέλιξη και να προλαμβάνουν τις εξάρσεις της νόσου.

Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών, με αναλογία γυναίκες προς άντρες περίπου 9:1, ενώ η αναλογία στα παιδιά και στους ηλικιωμένους είναι 3:1.
ν

Η Κιμ Καρντάσιαν και ο Κάνιε Γουέστ στο Met Gala 2019. Image: Supplied
ν

Όσον αφορά την ψωρίαση, ανήκει και αυτή στα αυτοάνοσα νοσήματα. Η ασθένεια προκαλεί την παθολογική διέγερση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα), που μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, όπου δημιουργούν μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση.

Σε άτομα χωρίς ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος ωριμάζουν φυσιολογικά και μεταφέρονται στην επιφάνεια του δέρματος απ’ όπου αποπίπτουν μέσα σε 28 περίπου ημέρες.

Αντίθετα, σε άτομα με ψωρίαση, τα κύτταρα αυτά δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν και μεταφέρονται ταχύτερα στην επιφάνεια του δέρματος, σε μόλις  3-4 ημέρες. Καθώς ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποβάλει τα πλεονάζοντα κύτταρα με επαρκώς γρήγορους ρυθμούς, σχηματίζονται σωροί κυττάρων που αποτελούν τις χαρακτηριστικές δερματικές «βλάβες» της ψωρίασης.

Αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, μια εξαίρεση στον κανόνα. Αυτοί που θαυμάζουν τους διάφορους αστέρες για την αναγνωρισιμότητα και τον πλούτο τους  και θέλουν να τους μοιάσουν, αγνοούν ότι πίσω από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας και τα ψεύτικα χαμόγελα της επιτυχίας κρύβεται βαθύς και ανείπωτος πόνος. Στην πραγματικότητα τα άτομα αυτά, επειδή είναι άδεια μέσα τους, είναι δυστυχισμένα και υποφέρουν.

Όπως έχει ειπωθεί: «Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία, σε βοηθούν όμως να αγοράσεις μια πιο ευχάριστη μορφή της δυστυχίας» (Πήτερ Σέλερς, 1925-1980).
ν

Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι πολλά, γύρω στα 140, με πιο γνωστά τα προβλήματα του θυρεοειδή, την κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), την ελκώδη κολίτιδα, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον συστημικό ερυθηματώδη λύκο, την ψωρίαση, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ορισμένους τύπους καρκίνου και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων, πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 5 Αμερικανούς πολίτες νοσεί χρονίως.

Αυτοάνοσα ονομάζονται τα νοσήματα στα οποία ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του. Τα αίτια είναι άγνωστα και ενώ υπάρχουν φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, δεν έχουν βρεθεί φάρμακα που είναι ικανά να τη θεραπεύσουν, όπως συμβαίνει με άλλες ασθένειες.

Πολλοί αποδίδουν τα αυτοάνοσα νοσήματα σε ψυχολογικά αίτια, που προκαλούν τις ασθένειες μέσω ενός περίπλοκου και μη κατανοητού πλήρως μηχανισμού.

Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ψυχή του ατόμου είναι δυσαρεστημένη με αυτό που εκφράζει το άτομο εξωτερικά ως προσωπικότητα και εκφράζει τη χρόνια δυσαρέσκειά της με την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος – λιγότερο ή περισσότερο σοβαρού.

Ψυχή είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε μέσα μας ως βαθύτερο εαυτό.

Πολλές φορές η ψυχή αντιδρά όταν ο άνθρωπος την παραμελεί. Και την παραμελεί όταν βυθίζεται ολοκληρωτικά στον κόσμο των υλικών πραγμάτων, παρασυρμένος από τη φήμη, τα χρήματα, τις ηδονές και τις απολαύσεις, και σταματά να φροντίζει την εσωτερική του ανάπτυξη.

Τότε η ψυχή επιτίθεται στο σώμα για να του επιστήσει την προσοχή ότι έχει πάρει λάθος δρόμο. Ότι έχει απορροφηθεί ολοκληρωτικά από την κενότητα του εξωτερικού κόσμου.

Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην ψυχή – με πρώτους τους επιστήμονες. Ό,τι όμως δεν αντιλαμβανόμαστε ή δεν βλέπουμε δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν υπάρχει.

Τα δύο σχήματα που ακολουθούν δείχνουν παραστατικά την φροντίδα και την αμέλεια της ψυχής.

Σχήμα 1. Ο ισορροπημένος άνθρωπος.
ν

Η ύπαρξή μας κινείται σε τέσσερα επίπεδα: το φυσικό πεδίο, το συναισθηματικό, το διανοητικό και το ψυχικό. Ο λογικός και υγιής άνθρωπος φροντίζει για την σταθερή και ισορροπημένη ανάπτυξή του και στα τέσσερα επίπεδα (Σχήμα 1).

Σχήμα 2. Ο συναισθηματικός άνθρωπος.
ν

Αντίθετα, εκείνος που έχει πολωθεί σε έναν ή δύο από τους φορείς του και παραμελεί τους υπόλοιπους, εμφανίζει ψυχική αστάθεια και διανοητική ανισορροπία (Σχήμα 2).

Τροποποιώντας τα σκέλη του σταυρού προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, μπορείτε να φανταστείτε τις πολλές ανισόρροπες καταστάσεις που δημιουργούνται, όταν καλλιεργούμε έναν τομέα σε βάρος των υπολοίπων.

Σχήμα 3. Όταν γίνεται υπερβολική χρήση του νου.
ν

Πολλές μορφές καρκίνου ανήκουν στα αυτοάνοσα νοσήματα. Αν και το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, μπορούμε να πούμε ότι καρκίνος εμφανίζεται όταν γίνεται υπερβολική (κακή) χρήση του νου (Σχήμα 3). Κακή χρήση έχουμε όταν ο νους υπηρετεί το συναίσθημα, τον κόσμο των επιθυμιών, ή τα υλικά πράγματα της ζωής. Τότε ο νους, βυθισμένος στην πλάνη, στρέφεται εναντίον του εαυτού του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των έμμονων ιδεών που φυλακίζουν την ψυχή.

Η φύση μας προίκισε με νου, όμως η σωστή χρήση του εναπόκειται σε εμάς.


Σχήμα 4. Όταν η έμφαση τοποθετείται στις σωματικές ηδονές.

ν

Όταν λέμε υπερβολική ανάπτυξη του σώματος εννοούμε την πόλωση της προσοχής στην ικανοποίηση των παθών και επιθυμιών του σώματος (Σχήμα 4).

Στην περίπτωση αυτή έχουμε την εμφάνιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Για παράδειγμα, το AIDS δεν είναι τίποτε άλλο από έρωτας χωρίς αγάπη.

Το μυστικό, επομένως, είναι η καθολική ισορροπία.

Το σώμα θέλει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Ο συναισθηματικός κόσμος αναπτύσσεται κυρίως μέσω των καλών τεχνών και της αρμονίας, ο διανοητικός φορέας αναπτύσσεται με τις σπουδές και το διάβασμα, ενώ ο ψυχικός φορέας χρειάζεται βαθιές μελέτες που ενισχύουν την επαφή με τον ανώτερο κόσμο μέσω αυτοσυγκέντρωσης, στοχασμού, φιλοσόφησης  και διαλογισμού.

Είναι αυτονόητο ότι η μη ισορροπημένη ανάπτυξη του συνολικού ανθρώπου, η έμφαση σε έναν ή δύο τομείς και η παραμέληση των υπολοίπων διαταράσσει την ομαλή ανάπτυξη και αυτό μετά από καιρό θα εμφανιστεί στο σώμα ως ασθένεια.
ν

 


Translate this post