Μυστηριώδης δολιοφθορέας σαμποτάρει τρένα στην Ιαπωνία (vid)

Κατηγορία Τεχνολογία, Παράξενα

ΠΑΡΑΔΟΞΑ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Ένας μικροσκοπικός σαμποτέρ προκαλεί ανείπωτο χάος στο υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο του ιαπωνικού νησιού Κιούσου.

ν

Η ΙΑΠΩΝΙΑ διαθέτει ένα από τα πιο υπερσύγχρονα –και πολυτελή– σιδηροδρομικά δίκτυα παγκοσμίως. Φημίζεται επιπλέον, για την ακρίβεια των δρομολογίων της, η οποία αγγίζει το δευτερόλεπτο, αλλά και για την ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν οι συρμοί της, η οποία φθάνει τα 400 χλμ. την ώρα.

Σε ένα τέτοιο εκτεταμένο δίκτυο, οι βλάβες δεν είναι κάτι το παράδοξο. Οι Ιάπωνες τεχνικοί όμως καραδοκούν και τις επιδιορθώνουν πριν καν εκδηλωθούν.

Είναι επομένως, ιδιαίτερα παράδοξο, αγγίζει σχεδόν τα όρια του συγκλονιστικού, η βλάβη που παρουσιάστηκε στα τέλη Μαΐου, στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, και είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση αρκετών δρομολογίων και την καθυστέρηση χιλιάδων επιβατών.

Ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι η βλάβη οφειλόταν σε έναν σαμποτέρ!

Το πρωί της 30ής Μαΐου, στις 9:40, οι συρμοί στο νησί Κιούσου ‒το τρίτο μεγαλύτερο της Ιαπωνίας και το δεύτερο σε πληθυσμό‒ ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας ενός μπλακ άουτ. Περίπου 12.000 επιβάτες καθυστέρησαν να βρεθούν στον προορισμό τους, ακυρώθηκαν 30 δρομολόγια τρένων και παρουσιάστηκε αδυναμία εκτέλεσης άλλων υπηρεσιών του σιδηροδρομικού δικτύου, έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τι προκάλεσε όμως το μπλακ άουτ;

Σχεδόν ένα μήνα μετά, οι επιθεωρητές της Εταιρείας Σιδηροδρόμων του νησιού Κιούσου (Kyushu Railway Co.) η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο του νησιού, αποκάλυψαν τον σαμποτέρ.

Επρόκειτο για έναν γυμνοσάλιαγκα!
ν

Ο γυμνοσάλιαγκας, μήκους μόλις τριών εκατοστών, είχε καταφέρει να εισχωρήσει σε κάποιον υπαίθριο διανομέα τάσης, προκαλώντας βραχυκύκλωμα και… κυριολεκτικά χάος στο υπερσύγχρονο δίκτυο μεταφοράς του Κιούσου.

«Έχουμε συχνά προβλήματα με ελάφια που χτυπούν στα τρένα», δήλωσε εκπρόσωπος της Εταιρείας Σιδηροδρόμων, στις 22 Ιουνίου. «Ποτέ όμως δεν έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιο περιστατικό με… γυμνοσάλιαγκα, και μάλιστα σε τέτοια έκταση!»

Οι τεχνικοί της Εταιρείας αντικατέστησαν το εξάρτημα που είχε βραχυκυκλώσει, και πραγματοποίησαν ελέγχους σε άλλους παρόμοιους διανομείς, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Προφανώς βέβαια, δεν καταλογίστηκε ανθρώπινο λάθος ή αμέλεια για το ότι ο γυμνοσάλιαγκας-σαμποτέρ κατάφερε να εισχωρήσει σε ένα τόσο ευαίσθητο εξάρτημα, εφόσον δεν ανακοινώθηκε κάποια απόλυση ή παραίτηση υπευθύνου, ούτε κάποιος Ιάπωνας έκανε από ευθιξία σεπούκου.

Γιατί σε μια τόσο υπεύθυνη χώρα, όπως η Ιαπωνία, ακόμη και η υπόνοια εμπλοκής ανθρώπινου παράγοντα σε κάποιο πρόβλημα και μάλιστα τέτοιου μεγέθους, ακολουθείται από παραιτήσεις υπευθύνων.

Στο βίντεο που ακολουθεί, υπάλληλοι της εταιρείας σιδηροδρόμων εξηγούν στους απογοητευμένους επιβάτες τον λόγο που δεν λειτουργούν τα τρένα.
ν

World’s fastest train 600+km/h | Bullet Train | Best Scenes
ν


ν

 


Translate this post