Μικρό δελφίνι πεθαίνει από τις selfies των τουριστών

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Ένα μικρό δελφίνι πέθανε καθώς οι λουόμενοι σε παραλία της Ισπανίας το έβγαλαν από το νερό για να τραβήξουν μαζί του selfie.

Οι λουόμενοι περικυκλώνουν το δελφινάκι και κρατώντας το από την ουρά το εμποδίζουν να ανοιχτεί στη θάλασσα. Πηγή: Facebook
ν

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ άγνοια σε όλο της το μεγαλείο. Ασυνείδητοι παραθεριστές στην παραλία Mojacar στη νότια Ισπανία, έπιασαν ένα μωρό δελφίνι που κολυμπούσε στα ρηχά νερά, έχοντας μόλις αποσπαστεί από τη μητέρα του.
Οι παραθεριστές, αφού το εμπόδισαν να φύγει πιάνοντάς το από την ουρά, άρχισαν να το χτυπούν με τις παλάμες τους, συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους για το ποιος θα πρωτοβγάλει φωτογραφία με το άμοιρο μικρό.
Το συγκλονιστικό αυτό περιστατικό, που δείχνει πως δεν υπάρχει πιο άγριο και ανόητο ζώο από τον άνθρωπο, αποκάλυψε η ομάδα προστασίας άγριας ζωής Equinac στην Αλμερία, με ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα της στο Facebook, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τόσο των ασυνείδητων τουριστών όσο και του άτυχου δελφινιού.
ν

Μια αγελάδα και ένα δελφίνι κολυμπούν μαζί
ν

ν

Ασυνείδητοι παραθεριστές οδηγούν το δελφινάκι προς το θάνατο «χαϊδεύοντάς». Πηγή: Facebook
ν

Όπως δήλωσε η ομάδα Equinac, οι παραθεριστές, μικροί και μεγάλοι, έπαθαν υστερία και άρχισαν να τσακώνονται για το ποιος θα βγάλει selfie με το μωρό δελφίνι.
Όπως έγραψε η ομάδα στο Facebook: «Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο ζώο που υπάρχει. Πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν ότι με τα χάδια τους οδηγούν ένα μικρό στο θάνατο, στερώντας το από τη μητέρα του, ούτε μπορούν να αντιληφθούν ότι το ζώο είναι τρομοκρατημένο και φοβισμένο.
»Του απασχολεί μόνο ο εγωισμός τους, ποιος θα βγάλει την καλύτερη φωτογραφία για να τη δείξει στους φίλους του. Αυτό συνέβη και στο δελφινάκι – όλοι ήθελαν να το αγγίξουν και να το φωτογραφήσουν. Και αυτό κράτησε 15 λεπτά, κατά τα οποία το άμοιρο πλάσμα λιμοκτονούσε και υπέφερε από άγχος».
Σύμφωνα με την Equinac, δεκάδες παραθεριστές άλλαζαν το δρόμο τους προκειμένου να ρίξουν μια ματιά και να πάρουν μια φωτογραφία.
Ο ναυαγοσώστης που ήταν σε υπηρεσία, έχασε την ψυχραιμία του και όρμησε στο πλήθος των περιέργων για να τους απομακρύνει, όμως ήταν ένας ανάμεσα σε πολλούς διψασμένους για προβολή ανθρώπους.
ν

Κάθε παρέα έβγαζε το δελφινάκι από τη θάλασσα για να τραβήξει μαζί του selfie. Τελικά το δελφινάκι πέθανε από την κακομεταχείριση. Πηγή: Facebook
ν

Όταν κατέφθασαν οι υπεύθυνοι του Equinac, το δελφινάκι ήταν ήδη νεκρό.
«Το μικρό θηλαστικό υπέκυψε στην περιέργεια εκείνων που ήθελαν να το φωτογραφίσουν και να το αγγίξουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομάδας.
Τα δελφίνια, μολονότι ζουν στο νερό, αναπνέουν με πνεύμονες. Έχουν μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους, τον φυσητήρα, από τον οποίο εισπνέουν και εκπνέουν τον αέρα. Όταν θέλουν να βουτήξουν στο βυθό, κλείνουν τον φυσητήρα για να μην μπαίνει νερό στα πνευμόνια τους και μπορούν να μείνουν στο βυθό έως 30 λεπτά χωρίς να βγουν στην επιφάνεια για να πάρουν αναπνοή.
«Οι φωτογραφίες έδειξαν, ότι τα παιδιά που χάιδευαν το δελφινάκι, άθελά τους έκλειναν με τα χέρια τους την οπή απ’ όπου ανέπνεε. Τα δελφίνια δεν είναι ζώα κατάλληλα για παιδιά ή ενήλικες».
Τα κητώδη είναι πολύ ευαίσθητα στο άγχος και η συγκέντρωση γύρω από αυτά πλήθους κόσμου που θέλει να τραβήξει φωτογραφίες και να τα αγγίξει, τους δημιουργεί σοκ, πράγμα που οδηγεί σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια – και αυτό συνέβη και στο άτυχο δελφινάκι.
Το δελφινάκι βρέθηκε στα ρηχά είτε γιατί η μητέρα του ήταν άρρωστη είτε γιατί την έχασε, αλλά χωρίς τη μητέρα του είναι δύσκολο να ζήσει. Όμως η ανθρώπινη μεταχείριση στέρησε από το δελφίνι κάθε πιθανότητα επιβίωσης.

 


 

Translate this post