Μια πισίνα που δεν μπορείς να μπεις ούτε να βγεις (vid)

Κατηγορία Καινοτομίες

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μνημείο ανθρώπινης βλακείας θεωρείται η πισίνα 360 μοιρών στην κορυφή ουρανοξύστη στο Λονδίνο, στην οποία δεν μπορείς να μπεις, αλλά ούτε και να βγεις από αυτή! Εκτός κι αν είσαι Τζέιμς Μποντ!

Αυτός που σχεδίασε την πισίνα στην κορυφή ενός κτιρίου 55 ορόφων, τα σκέφτηκε όλα, εκτός από το πώς θα μπαίνουν και θα βγαίνουν οι λουόμενοι από αυτήν. Image: Compass Pools. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΠΙΣΙΝΕΣ υπερχείλισης, που προσφέρουν ορατότητα 360 μοιρών, αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά μπερδεμένες, αποτελώντας ένα είδος αρχιτεκτονικής σπαζοκεφαλιάς.

Η πρώτη πισίνα 360 μοιρών στον κόσμο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Λονδίνο μέσα στο 2020, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Compass Pools που σχεδιάζει και κατασκευάζει πισίνες.

Συγκεκριμένα η Compass Pools θα κατασκευάσει μια πισίνα 600.000 λίτρων νερού με το όνομα “Infinity London”, στην κορυφή ενός ουρανοξύστη 55 ορόφων στην καρδιά του Λονδίνου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Η τεράστια δεξαμενή νερού θα κατασκευαστεί από χυτό ακρυλικό αντί για γυαλί, ενώ το πάτωμα της πισίνας θα είναι και αυτό διαφανές, εκτός από το κέντρο, ώστε οι ένοικοι μέσα στο κτίριο να μπορούν να βλέπουν τους κολυμβητές.

Στο κέντρο του δαπέδου της πισίνας θα υπάρχει ένα σκοτεινό τετράγωνο, από το οποίο θα φεύγει το νερό.

Προχωρημένη ιδέα, που την κάνει ακόμη πιο προχωρημένη το γεγονός ότι η πισίνα θα βρίσκεται στην κορυφή ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων και θα προορίζεται αποκλειστικά για τους για τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου.

Το κοινό ενθουσιάστηκε με την ιδέα της απεριόριστης θέας που θα έχουν οι λουόμενοι προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα, όταν μια χρήστης του Twitter έθεσε ένα ερώτημα: «Θα τολμούσατε να κολυμπήσετε στην πρώτη πισίνα υπερχείλισης στον κόσμο με θέα 360 μοιρών; Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες. Πού είναι οι σκάλες; Πώς μπαίνει και πώς βγαίνει κάποιος από αυτήν;»
νν

Φυσικά η απάντηση ήταν απλή, απλούστατη, και την έδωσε ένας άλλος χρήστης, συνοδεύοντάς την μάλιστα με ένα επεξηγηματικό σκίτσο.
ν

v

Μια άλλη χρήστης παρατήρησε ότι πρόκειται για την πισίνα των μελλοθανάτων, αφού όποιος θα πηγαίνει σε αυτήν είναι καταδικασμένος να πεθάνει. (Αυτό παθαίνει κανείς αν πέσει, γα παράδειγμα, από ύψος 55 ορόφων στο κενό).
νν

Η κατασκευάστρια εταιρεία υπεραμύνθηκε του σχεδίου της λέγοντας ότι η πισίνα θα έχει από κάτω μια περιστρεφόμενη σπειροειδή σκάλα μέσα σε έναν κώδωνα αέρα. Αυτός που θα επιθυμεί να μπει στην πισίνα, θα μπαίνει μέσα σε αυτόν τον κώδωνα, και μετά θα σηκώνει το καπάκι της καταπακτής, όπως στους πυργίσκους των υποβρυχίων!

Το αντίστροφο θα γίνεται όταν κάποιος θα θέλει να βγει από την πισίνα.

Κανείς δεν κατάλαβε πώς θα δουλεύει το σύστημα αυτό, αλλά στα υποβρύχια δεν ανοίγουν το καπάκι του πυργίσκου όσο αυτό είναι κάτω από το νερό.

Πάντως ο Alex Kemsley, ο σχεδιαστής της πισίνας και τεχνικός διευθυντής της Compass Pool, δήλωσε ότι, παρ’ όλο που η σχεδίαση της εισόδου στην πισίνα ήταν μια πρόκληση, βρήκε τη λύση εμπνεόμενος από τα υποβρύχια.

Παραδέχτηκε πάντως ότι αυτοί που θα θέλουν να κολυμπήσουν πρέπει να είναι αρκετά τολμηροί και να έχουν κάτι από τον χαρακτήρα και τις ικανότητες του Τζέιμς Μποντ, του θρυλικού πράκτορα 007.

Όσοι τολμηροί –ή απελπισμένοι– προσέλθετε.

ν

ν

 


Translate this post