Ντουμπάι: Ηλεκτροκίνητα λεωφορειάκια χωρίς οδηγό

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Βίντεο. Αυτόνομα μικρά λεωφορεία χωρίς οδηγό, που κινούνται σε ξεχωριστή λεωφορειολωρίδα, άρχισε να δοκιμάζει το Ντουμπάι αυτές τις μέρες. 

Photo: Dubai’s Roads and Transport Authority (RTA). Πηγή: Youtube
ν

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ Δρόμων και Μεταφορών του Ντουμπάι (RTA), σε συνεργασία με την Next Future Transportation, εγκαινίασε τις πρώτες δοκιμές των πρώτων αυτόνομων pods παγκοσμίως στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση (World Government Summit) που άρχισε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.
Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, που έχουν σχεδιασθεί για μικρές και μέσες αποστάσεις, έχουν μήκος 2,87 μέτρων, πλάτος 2,24 και ύψος 2,82, ενώ το βάρος τους είναι περίπου ενάμιση τόνος. Μπορούν να εξυπηρετήσουν το καθένα μέχρι δέκα επιβάτες (έξι καθιστούς και τέσσερις όρθιους) αναπτύσσοντας μέση ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα.
Κάθε λεωφορειάκι είναι εφοδιασμένο με μια μπαταρία που του δίνει αυτονομία κίνησης για τρεις ώρες, ενώ επαναφορτίζεται σε έξι ώρες.
Δύο ή παραπάνω από τα λεωφορειάκια μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να αποτελέσουν συρμό μέσα σε 20 δευτερόλεπτα το πολύ και να αποσυνδεθούν μέσα σε μόνο πέντε δευτερόλεπτα (όλα αυτά μόνα τους, χάρη στις κάμερες και στις σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές τεχνολογίες που διαθέτουν).
Η πρωτοβουλία της αρμόδιας Αρχής Μεταφορών του Ντουμπάι (Roads and Transport Authority-RTA) εντάσσεται στο πλαίσιο του φιλόδοξου στόχου της αραβικής πόλης να γίνει η πιο «έξυπνη» στον κόσμο. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι έως το 2030 το 25% των μετακινήσεων να γίνεται με αυτόνομα οχήματα. 
Τα λεωφορειάκια κατασκευάζονται στην Ιταλία για λογαριασμό της αμερικανικής Next Future Transportation, με την οποία έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση προμήθειας η RTA του Ντουμπάι.

ν

ν

 


Translate this post