Η πρώτη ολική αρθροπλαστική καρπού στην Ελλάδα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη ολική αρθροπλαστική καρπού που έγινε στην Ελλάδα για την αποκατάσταση κατεστραμμένης άρθρωσης!

Επιτυχής η πρώτη ολική αρθροπλαστική καρπού από τον Χειρουργό Ορθοπεδικό-Μικροχειρουργό Χεριού, δρα Ιωάννη Α. Ιγνατιάδη. Image: Supplied

ν

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία στέφθηκε η πρώτη αρθροπλαστική καρπού που έγινε στην Ελλάδα για την αποκατάσταση κατεστραμμένης άρθρωσης!

Η επέμβαση διήρκησε περίπου δύο ώρες, έγινε με περιοχική αναισθησία μαζί με ελαφρά ύπνωση και ο ασθενής απέκτησε και πάλι τον «χαμένο» του καρπό!

«Η αρθροπλαστική καρπού αποτελεί εξέλιξη αυτής που είχε καθιερωθεί επιτυχώς στο ισχίο και το γόνατο και δίνει πλέον λύσεις και στην κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού», αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που μαζί με την ομάδα του πραγματοποίησε την επέμβαση.

Μέχρι χτες οι λύσεις για την κατεστραμμένη άρθρωση του καρπού (από διάφορες αιτίες) ήταν η μόνιμη ολική αρθρόδεσή του σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση τού εγγύς στοίχου (καρπεκτομή) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές (μόνιμη αρθροδεσία με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή ) παρουσίαζαν όμως σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.

Τώρα όμως, «η αρθροπλαστική καρπού έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στην αρθροδεσία, και αυτό είναι ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλειφόταν ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού, στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος», διευκρινίζει ο δρ. Ιγνατιάδης.

Το μόνο μειονέκτημα της αρθροπλαστικής καρπού είναι ότι υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ανύψωση βάρους, που ανάλογα με τον τύπο που επιλέγει κανείς δεν πρέπει να υπερβαίνει ορισμένα κιλά.

Η διάρκεια της νοσηλείας είναι συνήθως δύο διανυκτερεύσεις

«Στην συγκεκριμένη επέμβαση», λέει ο δρ. Ιγνατιάδης, «η ομάδα μου επέλεξε το μοντέλο “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ” ή “FREEDOM” το οποίο επιτρέπει κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Όχι μόνο έκταση-κάμψη, αλλά και ανύψωση βάρους 8-10 κιλών μετά το πρώτο χρόνο από την εφαρμογή του. Φανταστείτε το υλικό σαν ένα μεγάλο ρουλεμάν που μπορείτε να το στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις με εγκεφαλική και μόνο εντολή στους μύες του χεριού».
ν

Ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης. Image: Supplied
ν

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΡΠΟΥ

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία τρεις είναι οι βασικές αιτίες για να υποστεί ο καρπός καταστροφική κάκωση. Αυτές είναι:

  • Ο τραυματισμός (μετατραυματική αρθρίτιδα ή οστικό έλλειμμα),

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα,

  • Η οστεοαρθρίτιδα (εκφύλιση χόνδρου).

    ν

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε δημοσιεύσεις και συνέδρια, στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατοντάδες ολικές αρθροπλαστικές καρπού.

Οι περισσότερες αρθροπλαστικές που γίνονται σε νέους και αφορούν πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ή εργαζόμενους που έχουν αρθρίτιδες καρπού!

Σε μεσήλικες και μεγαλύτερες ηλικίες οι αρθροπλαστικές εφαρμόζονται σε ρευματοπάθειες και βαριές οστεοαρθρίτιδες.

Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

«Ο κυριότερος μετεγχειρητικός περιορισμός», καταλήγει ο δρ. Ιγνατιάδης, «είναι η αποφυγή ανύψωσης βάρους με το επίμαχο χέρι μεγαλύτερου των πέντε κιλών το πρώτο έτος και μετά 8-10 κιλών. Η φυσικοθεραπεία αφορά την τελική απόκτηση πλήρους εύρους κίνησης και ενδυνάμωσης».

Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί με αυτή τη μέθοδο απέκτησαν μεγάλο εύρος κίνησης (range of motion) και επανήλθαν απόλυτα ικανοποιημένοι έχοντας ένα πλήρες follow-up για 5 χρόνια χωρίς άλλα προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr, τηλ. 210-6974280, κιν. 6944-251529.

ν

 


Translate this post