161.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν άμεσα 2,6 δισ. ευρώ

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

2,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 161.000 φορολογούμενοι το 2019, δίνοντας έκαστος από 15.000 έως 25.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο ληστρικό σχέδιο της ΑΑΔΕ.

ν

ΤΟ ΝΕΟ ληστρικό «σχέδιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει 161.000 φορολογικούς ελέγχους και κατασχέσεις, με σκοπό την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ τα οποία θα πάνε στα γερμανικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, 56.000 επιχειρηματίες θα υποστούν επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους που θα αφορούν την τελευταία πενταετία, ενώ άλλοι 105.000 θα δεχτούν τηλεφωνικές οχλήσεις ώστε να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους.
Υπολογίζεται ότι κάθε οφειλέτης από τους 161.000 φορολογούμενους, θα δώσει από 15.000 έως 25.000 ευρώ κατά μέσο όρο, για να συγκεντρωθεί το πλεόνασμα του 2019 που θα εισρεύσει στα γερμανικά ταμεία.
Το μέτρο αυτό της ΑΑΔΕ κρίθηκε σκόπιμο, καθώς οι μισοί Έλληνες δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία το 2018, ενώ συνολικά 3,6 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην Εφορία έως 10.000 ευρώ.
Συνολικά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», περίπου τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν στην εφορία το ποσό των 101,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Συγκεκριμένα: 3,6 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ (συνολικά 3,7 δισ.), 240.000 οφείλουν από 10.000-100.000 (14,2 δισ.), ενώ οι μεγαλοοφειλέτες αν και είναι μόλις 41.232, χρωστούν πάνω από 91 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
ν

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΥΡΙΔΕΣ

Για το λόγο αυτό, η Εφορία θα τρυπώσει και φέτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που είναι ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ σχεδιάζει απλούστερες διαδικασίες για το άνοιγμα των θυρίδων προκειμένου να εντοπίσει χρήματα και τιμαλφή που κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία.
Από το μάτι των ελεγκτών δεν θα γλιτώσουν ούτε και εκείνοι που λαμβάνουν επιστροφή φόρου καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει έλεγχος σε 5.900 τέτοιες περιπτώσεις.
Από τον έλεγχο της Εφορίας θα περάσουν και 2.500 περιπτώσεις φορολογίας ακινήτων φυσικών και νομικών  προσώπων, ενώ συνολικά ο στόχος βεβαίωσης φόρων από ελέγχους αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών τα 2,6 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η σύσταση της ΑΑΔΕ είναι αντισυνταγματική, καθώς είναι πάνω από κάθε κρατική και πολιτειακή αρχή, δεν δίνει λόγο δε κανέναν και δεν υπόκειται σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Η σύσταση της ΑΑΔΕ ήταν μνημονιακή υποχρέωση με σκοπό την είσπραξη χρημάτων με κάθε μέσο (απειλές, κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, συλλήψεις κ.ά.) και την αποστολή τους στους δανειστές και κυρίως στα γερμανικά ταμεία.
Η ΑΑΔΕ που λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2017 καταργεί ουσιαστικά στην πράξη βασικές και καθοριστικές αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την υλική βάση (δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, τελωνεία, Γενικό Χημείο του Κράτους κτλ.) του υπουργείου, ενώ είναι πάνω από την κυβέρνηση και τους νόμους.
Ειδικότερα, η σύσταση της επίμαχης Ανεξάρτητης Αρχής παραβιάζει τα άρθρα 82, 84 και 86 του Συντάγματος, καθώς δεν μπορεί να τις καταλογιστεί πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να νομοθετεί όπως της αρέσεις (υπακούοντας στα κελεύσματα των ξένων), υποκαθιστώντας τελικά το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση της χώρας.
ν

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ… ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα στείλουν μηνύματα υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Το στατιστικό στοιχείο ότι 2.514.722 πολίτες χρωστούν έως 500 ευρώ είναι ενδεικτικό της αδυναμίας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν ακόμη και χρέη που θεωρούνται μικρά, λόγω της φτωχοποίησής τους από τα Μνημόνια.
Στελέχη της ΑΑΔΕ θα επιβλέπουν τη διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών και θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα σε τριμηνιαία βάση, με υποβολή σχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου.
Στο «σχέδιο δράσης» γίνεται αναφορά για συμμόρφωση των φορολογούμενων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 54%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και διαβίβαση αρμοδίως των αρχείων μη συμμορφούμενων φορολογούμενων «για περαιτέρω ενέργειες».
Δεν διευκρινίζεται ποιες θα είναι αυτές οι «περαιτέρω ενέργειες». Μπορεί κανείς να φανταστεί μια σειρά ενεργειών, όπως εισβολές στα σπίτια για την κατάσχεση της επίπλωσης ή άλλων οικοσυσκευών, την επίθεση μπράβων στους «μη συμμορφούμενους» πολίτες, την στέρηση του ΑΦΜ και οτιδήποτε άλλο θα διατάξει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να υποστούν οι πολύπαθοι Έλληνες.
ν

 


Translate this post