Μ. Αρτόπουλος: Κίνδυνος για την υγεία το έντονο ροχαλητό

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το έντονο ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη για μελλοντικά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of Respiratory Research.

ν

ΟΠΩΣ αναφέρουν στα συμπέρασματά τους οι ερευνητές, οι άνθρωποι που ροχαλίζουν βαριά διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμών στους ανώτερους αεραγωγούς από τις επαναλαμβανόμενες δονήσεις. «Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κατάποση και να καταστήσει τα άτομα πιο ευάλωτα στην εμφάνιση άπνοιας κατά τον ύπνο», αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
Στόχος των ερευνητών, στην συγκεκριμένη μελέτη, ήταν να εντοπιστούν οι βλάβες που προκαλούνται λόγω της δόνησης αλλά και ο μηχανισμός επούλωση της ανώτερης οδού των αεραγωγών.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα έρευνα θα οδηγήσει σε έγκαιρα προληπτικά μέτρα και μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει την επούλωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη από το ροχαλητό», λέει ο κ. Αρτόπουλος.
«Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με έντονο ροχαλητό και υπνική άπνοια έχουν νευρομυϊκές βλάβες στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Οι τραυματισμοί μπορούν να παρατηρηθούν τόσο σε δομικό όσο και σε μοριακό επίπεδο. Επίσης παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ της δυσλειτουργίας της κατάποσης και του ροχαλητού, καθώς και μιας σχέσης μεταξύ της βλάβης των νεύρων και της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου».
ν

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

Η άπνοια ύπνου, όπως αναφέρουν οι ΩΡΛ χαρακτηρίζεται από επανειλημμένη κατάρρευση της ανώτερης αναπνευστικής οδού που οδηγεί σε αναπνευστική ανακοπή κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν συνεχώς βαριά και έχουν άπνοια εμφάνισαν απώλεια νεύρων και μυϊκής μάζας στο μαλακό ουρανίσκο. Επιπλέον, οι προσπάθειες του σώματος να θεραπεύσει τον κατεστραμμένο ιστό διαταράχθηκαν με αποτέλεσμα μια ανώμαλη δομή των μυών.
Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι οι μυϊκές ίνες στη μαλακή υπερώα είχαν διαταραχθεί σε ότι αφορά στην οργάνωση ορισμένων δομικών πρωτεϊνών. Αυτές οι πρωτεΐνες σταθεροποιούν τα οργανίδια του μυϊκού κυττάρου και υποστηρίζουν τις κυτταρικές δομές που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και τη συστολή των μυϊκών ινών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ένας νευροδιαβιβαστής που φυσιολογικά συνδέεται με την επούλωση και την αναγέννηση των νευρώνων ήταν παρών στα μυϊκά κύτταρα.
«Αυτό το εύρημα δείχνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να θεραπεύσει τους τραυματισμούς, αλλά οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις του ροχαλητού εμποδίζουν την κατάλληλη επούλωση. Γίνεται ένας φαύλος κύκλος, όπου το ροχαλητό προκαλεί βλάβη και ταυτόχρονα διαταράσσει την επούλωση των τραυματισμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια κατάποσης και άπνοια ύπνου», προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος και καταλήγει:
«Τα παραπάνω ευρήματα δίνουν μια σαφέστερη εικόνα των επιδράσεων των κραδασμών, οι οποίοι με τη σειρά τους αυξάνουν τις δυνατότητες εξεύρεσης τρόπων πρόληψης βλαβών και ενίσχυσης των διαδικασιών επούλωσης του σώματος».
ν

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οι αιτίες του έντονου ροχαλητού είναι πολλές και σχετίζονται με παράγοντες όπως η ηλικία, το υπερβολικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τα φάρμακα. Όλα αυτά αυξάνουν τη χαλάρωση των μυών επιτρέποντας τους ιστούς του λαιμού να χαλαρώσουν και να διαταράξουν τη ροή του αέρα.
Επίσης τα ρινικά προβλήματα, οι εποχιακές αλλεργίες και οι λοιμώξεις των ρινικών κοιλοτήτων, προβλήματα στο διάφραγμα, αλλά και η στάση του σώματος κατά τον ύπνο. Για να αποφύγουμε το ροχαλητό, μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση του σώματος κατά τον ύπνο, γυρίζοντας στο πλάι.
Το έντονο ροχαλητό μπορεί να βλάψει την υγεία μας προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων όπως καρδιακή αρρυθμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους της καρδιάς, δημιουργώντας μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, επειδή το σώμα δεν αναπνέει σωστά, υπνική άπνοια, που είναι και η πιο επικίνδυνη, μέχρι χρόνιους πονοκεφάλους.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει ο πάσχων να απευθυνθεί στον γιατρό του για να λάβει συγκεκριμένες οδηγίες και συμβουλές.
Περισσότερες πληροφορίες: www.artopoulos.com.gr, Τηλ. 6937-673736.
ν

 


Translate this post