Ενδοσκοπική δισκεκτομή δίνει λύση σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό Παναγιώτη Κυριακόγγονα, απόλυτα ασφαλής είναι πλέον η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή για την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

ν

ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλής χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των χειρουργικών εργαλείων και των συστημάτων απεικόνισης, είναι πλέον η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή για την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στην αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλική στήλης, καθώς προσφέρει σημαντικά άμεσα οφέλη για τους ασθενείς, σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο.
Η επέμβαση είναι σχεδόν αναίμακτη καθώς πραγματοποιείται μέσα από τομή μόλις 6-7 χιλιοστών στο δέρμα του ασθενή, τόση όση χρειάζεται για να εισαχθεί το ενδοσκόπιο στο σημείο του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί 30 με 40 λεπτά και ο ασθενής κινητοποιείται τις επόμενες ώρες, ενώ το ίδιο βράδυ ή την επομένη λαμβάνει εξιτήριο.
ν

Πλεονεκτήματα ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Κυριακόγγονας

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με επιστημονικά στατιστικά στοιχεία, ταλαιπωρούν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
O πλέον σύγχρονος χειρουργικός τρόπος που δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, καθώς προσφέρει για τους ασθενείς σημαντικά πλεονεκτήματα, έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, όπως:
 • Μικρότερη τομή και καθόλου καταστροφή των παρασπονδυλικών μυών
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
 • Ελάχιστη νοσηλεία
 • Γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
Η χειρουργική ενδοσκοπική δισκεκτομή διευκολύνει και τους γιατρούς.
«Μια σημαντική παράμετρος είναι η ευελιξία στην προσπέλαση της δισκοκήλης, γιατί με το ενδοσκόπιο μπορούμε να προσεγγίσουμε την δισκοκήλη ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται αυτή (π.χ. ενδοκαναλική, εξωτρηματική κτλ.), χωρίς καθόλου τραυματισμό των μυών», αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός στο 401 ΓΣΝΑ κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας.
ν

Δισκοκήλη: Η συχνότερη πάθηση της σπονδυλικής στήλης

Δισκοκήλη ονομάζουμε κάθε μετακίνηση του δισκικού υλικού πέραν του μεσοσπονδυλίου διαστήματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δισκοκηλών εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και μάλιστα μεταξύ των δύο κατώτερων διαστημάτων (Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1). Η ηλικία που εμφανίζεται κυρίως είναι από 30-50 και είναι δύο φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.
Οι κυριότεροι παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά στη σπονδυλική στήλη και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης δισκοκήλης είναι:
 • Αυξημένο σωματικό βάρος
 • Απότομη άρση (σήκωμα) βάρους
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ταλαιπωρούν την σπονδυλική στήλη
 • Καθημερινή πολύωρη χρήση αυτοκινήτου
 • Καθιστική ζωή
Τα κυριότερα συμπτώματα που θα μας κάνουν να υποπτευθούμε την ύπαρξη μιας δισκοκήλης είναι:
 • Μούδιασμα, πόνος ή αδυναμία στους γλουτούς, στα πόδια ή στα πέλματα
 • Σουβλιές, όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή τεντώνεστε,
 • Συνήθως το ένα πόδι προσβάλλεται σημαντικά περισσότερο από το άλλο.
 • Πολύ σπάνια, ξαφνική διαταραχή στον έλεγχο της ούρησης ή των κενώσεων (ακράτεια)
Η απεικονιστική εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι το 90% των ασθενών με δισκοκήλη δεν θα χρειαστούν χειρουργική παρέμβαση και θα βελτιωθούν μόνο με συντηρητική αγωγή. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι επειδή και άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα με μια δισκοκήλη, πρέπει ο ασθενής που έχει συμπτώματα τα οποία δεν υποχωρούν εντός λίγων ημερών να επισκεφθεί τον γιατρό του για μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και εκτίμηση», καταλήγει ο κ. Κυριακόγγονας.
Περισσότερες πληροφορίες: www.pkyriakogonas.gr τηλ..215-5257974 & 6974-121244.

ν

ν

 


Translate this post