Παιδιά με συγγενή ανωμαλία του λάρυγγα και της τραχείας

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πώς θεραπεύονται σήμερα τα παιδιά από ενδεχόμενη επικίνδυνη συγγενή ανωμαλία του λάρυγγα και της τραχείας.

ν

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ επικίνδυνη συγγενή ανωμαλία του λάρυγγα και της τραχείας μπορεί να έχουν τα παιδιά (νεογνά και μέχρι πέντε χρόνων) που εμφανίζουν υποτροπιάζουσες λαρυγγίτιδες, πνευμονίες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Αυτό ανακοινώθηκε στο 8ο Διεθνές Σεμινάριο για τον παιδιατρικό αεραγωγό, που πραγματοποιήθηκε στην Reggio Emilia της Ιταλίας την 4η και 5η του Μαρτίου, με τη συμμετοχή γιατρών από ολόκληρο τον κόσμο.
Για το λόγο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τα παιδιά αυτά, όπως τονίστηκε στο 8ο Διεθνές Σεμινάριο, θα πρέπει να τίθενται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και να οδηγούνται στο νοσοκομείο για νοσηλεία με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Η διάγνωση γίνεται με λαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εξέτασης θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο στον παιδιατρικό αεραγωγό Ωτορινολαρυγγολόγο καθώς και η προτεινόμενη θεραπεία.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 600 στα 10.000 παιδία πάσχουν από κάποια συγγενή ανωμαλία, αλλά από αυτά μόνο τα 50 έχουν πρόβλημα στο λάρυγγα και την τραχεία (αεραγωγό) τα οποία έχουν και αυξημένη θνησιμότητα.
Τα συχνότερα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν μια επικίνδυνη κατάσταση για το παιδί, όπως αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το 8ο Διεθνές Σεμινάριο, είναι:
Συριγμός
Δυσχέρεια αναπνοής
Κυάνωση
Άπνοια

ν

ν

Όπως εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος, τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από ανωμαλίες του λάρυγγα και της τραχείας που δεν είναι γνωστές μέχρι την εμφάνιση τους.
Σύμφωνα με τους ΩΡΛ οι συχνότερες ανωμαλίες του λάρυγγα είναι:
Λαρυγγομαλακία (ανωριμότητα του σκελετού του λάρυγγα) που είναι και η συχνότερη
Παράλυση των φωνητικών χορδών
Η μεμβράνη του λάρυγγα
Υπογλωττιδική στένωση (κάτω από τις φωνητικές χορδές) με συχνότερη αιτία το αιμαγγείωμα
Λαρυγγικές σχισμές
Από την άλλη πλευρά, οι συχνότερες ανωμαλίες της τραχείας είναι:
Τραχεομαλακία (συνήθως συνυπάρχει με αγγειακό δακτύλιο)
Στένωση τραχείας
Τραχεοοισοφαγικά συρίγγια

ν

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Οι υποτροπιάζουσες λαρυγγίτιδες και πνευμονίες εμφανίζονται συνήθως τους χειμερινούς μήνες αλλά και γενικά τους μήνες με υψηλά ποσοστά ιογενών λοιμώξεων.
Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών, με υποτροπιάζουσες λαρυγγίτιδες και πνευμονίες, νοσηλεύονται. Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων είναι απλά περιστατικά.
Οι προτεινόμενες θεραπείες, όπως αναφέρουν οι ΩΡΛ έχουν να κάνουν με συνυπάρχουσες παθήσεις και είναι διαφορετικές κατά περίπτωση ασθενούς. Π.χ. η λαρυγγομαλακία μπορεί να συνυπάρχει με τραχεομαλακία ή αγγειακό δακτύλιο που χρήζει καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης.
Περισσότερες πληροφορίες: www.artopoulos.com.gr, Τηλ. 693-7673736.

ν

 


Translate this post