Μυθικές τοιχογραφίες από το Χρυσό Παλάτι του Νέρωνα (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία, Ιστορία

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πανέμορφες μυθικές τοιχογραφίες από το περιώνυμο Χρυσό Παλάτι του Νέρωνα βλέπουν το φως του ήλιου ύστερα από 2.000 χρόνια.

Ο αμφιλεγόμενος αυτοκράτορας Νέρωνας (βασ. 54-68 μ.Χ.). Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ τοιχογραφίες ηλικίας 2.000 ετών, οι οποίες περιλαμβάνουν μια Σφίγγα, έναν Κένταυρο και έναν άνδρα που παλεύει με πάνθηρα, καθώς και περίτεχνα μοτίβα και σχέδια, βλέπουν για πρώτη φορά το φως του ήλιου από τον Χρυσό Οίκο (Domus Aurea) του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα.
Το πλούσια διακοσμημένο δωμάτιο ανήκε στο ανακτορικό συγκρότημα που βρίσκεται στη Ρώμη και το οποίο σήμερα βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου θαμμένο στο έδαφος, με άλλα νεώτερα κτίρια να έχουν ανεγερθεί πάνω από αυτό.
Ο Νέρωνας (15 Δεκεμβρίου 37 μ.Χ. ‒ 9 Ιουνίου 68 μ.Χ), υπήρξε, όπως γράφει ο Σουητώνιος (Οι βίοι των Καισάρων, Νέρων, ΧΧΧΙ), εξαιρετικά σπάταλος στην ανέγερση νέων κτιρίων.
«Έχτισε παλάτι που εκτεινόταν από τον Παλατίνο έως τον Εσκυλίνο λόφο, στο οποίο έδωσε αρχικά το όνομα Πέρασμα, όταν όμως αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε, το ονόμασε Χρυσό. Για το μέγεθος και τη λαμπρότητά του αρκεί να αναφέρω τα ακόλουθα:
»Ο χώρος της εισόδου ήταν τόσο ψηλός, ώστε είχε τοποθετηθεί εκεί ένα τεράστιο άγαλμα του ιδίου, ύψους εκατόν είκοσι ποδών, και τόσο μεγάλος, ώστε είχε μια τριπλή στοά, που έφτανε το ένα μίλι∙ υπήρχε επίσης και μια λίμνη, που έμοιαζε με θάλασσα και περιβαλλόταν από οικοδομήματα που παρίσταναν πόλεις, καθώς και εξοχικές εκτάσεις με αγρούς, αμπέλια, βοσκοτόπια και δάση, με πολλά κατοικίδια και άγρια ζώα όλων των ειδών.
»Στα υπόλοιπα μέρη του οικοδομήματος τα πάντα ήταν επικαλυμμένα με χρυσάφι και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια. Υπήρχαν τραπεζαρίες με φατνώματα από φίλντισι στην οροφή, των οποίων οι επιφάνειες μπορούσαν να αντιστρέφονται, ώστε να πέφτουν από εκεί άνθη, και τα οποία ήταν συνδεδεμένα με σωληνώσεις, απ’ όπου οι συνδαιτυμόνες ραντίζονταν με αρώματα.
»Η κύρια είσοδος των συμποσίων ήταν κυκλική και μονίμως περιστρεφόταν, μέρα και νύχτα, σαν τον ουρανό. Υπήρχαν λουτρά, που τροφοδοτούνταν με θαλασσινό και θειούχο νερό. Όταν το οικοδόμημα αποπερατώθηκε με αυτή τη μορφή και εκείνος έκανε την αφιέρωσή του, το μόνο που βρήκε να πει για να το επαινέσει ήταν ότι είχε επιτέλους αποκτήσει και αυτός, ως άνθρωπος, μια στέγη».
ν

Το Χρυσό Παλάτι του Νέρωνα σε χαλκογραφία του J. Blundell (1770). Πηγή: Free image archive
ν

Μικρό τμήμα του εσωτερικού του Χρυσού Οίκου έχει ανασκαφεί έως σήμερα. Πηγή: La Repubblica
ν

Οι αρχαιολόγοι φτάνοντας στην αίθουσα του Domus Aurea που ανασκάπτουν βρήκαν υπέροχα σχέδια στους τοίχους με πάνθηρες, Κένταυρους και μια μυθική Σφίγγα.
Μικρές φιγούρες σε κόκκινες και κίτρινες διακοσμητικές λωρίδες πάνω σε λευκό φόντο πλαισιώνουν τους τοίχους.
Μια σκηνή δείχνει τον θεό Πάνα, μια άλλη έναν άνδρα οπλισμένο με ένα σπαθί, μια φαρέτρα με βέλη και μια ασπίδα να παλεύει με έναν πάνθηρα.
Υπάρχουν επίσης υδρόβια πλάσματα, τόσο πραγματικά όσο και φανταστικά, αρχιτεκτονικά μοτίβα της εποχής, γιρλάντες από φύλλα και κλαδιά δέντρων με ντελικάτα πράσινα, κίτρινα και κόκκινα φύλλα.
ν

Όταν οι αρχαιολόγοι μπήκαν στην αίθουσα του Χρυσού Οίκου, του τεράστιου σε μέγεθος παλατιού του Νέρωνα, βρήκαν τους τοίχους διακοσμημένους με πάνθηρες, Κένταυρους (εικόνα) και τη μυθική Σφίγγα. Image: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Στους τοίχους έχουν φιλοτεχνηθεί διάφορα φυτικά μοτίβα. Το δωμάτιο δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, λόγω των ανησυχιών για τη στατική του ακεραιότητα. Image: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Μικρές φιγούρες βρίσκονται στις κόκκινες και κίτρινες ταινίες στο άνω και κάτω μέρος του τοίχου. Στο κέντρο βρίσκεται ο θεός Πάνας πλαισιωμένος από έναν οπλισμένο άνδρα που παλεύει με έναν πάνθηρα και μια Σφίγγα πάνω σε βάθρο. Image: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Η ανακάλυψη έγινε το περασμένο έτος χάρη σε μια πλατφόρμα που κατασκευάστηκε για να αποκαταστήσει το θόλο ενός άλλου δωματίου του πολυτελούς ρωμαϊκού συγκροτήματος. Το εντυπωσιακό κτίριο ανεγέρθηκε από τον Νέρωνα το 64 μ.Χ. ύστερα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Ρώμη. Image: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Οι αρχαιολόγοι αφαιρούν με προσοχή τα χώματα από την αίθουσα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί εδώ και δύο χιλιετίες. Image: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Οι τοίχοι είναι επίσης στολισμένοι με υδρόβια πλάσματα, τόσο φανταστικά όσο και πραγματικά, και με αρχιτεκτονικά μοτίβα της εποχής, όπως φυτικές γιρλάντες και κλαδιά δέντρων με λεπτά πράσινα, κίτρινα και κόκκινα φύλλα. Image: EPA. Πηγή: Supplied
ν

«Πρόκειται για μια εξαιρετική και συναρπαστική ανακάλυψη», είπε η Αλφονσίνα Ρούσο (Alfonsina Russo), επικεφαλής του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσσαίου όπου ανήκει και το Domus Aurea.
Η ανακάλυψη έγινε το περασμένο έτος χάρη σε μια πλατφόρμα που ανεγέρθηκε για να αποκαταστήσει το θόλο ενός άλλου δωματίου του πολυτελούς συγκροτήματος.
Ο Νέρωνας ήταν γιος του Δομίτιου και της Αγριππίνας και υιοθετήθηκε από τον Κλαύδιο, τον οποίο διαδέχτηκε στο θρόνο, με τη συγκατάθεση της πραιτωριανής φρουράς.
Αν και όφειλε την ανάρρησή του στο θρόνο της Ρώμης στις δολοπλοκίες της μητέρας του, που σύμφωνα με τις φήμες είχε δηλητηριάσει τον Κλαύδιο, την αντιπαθούσε εξαιτίας της έκλυτης ζωής της, αλλά και γιατί συνωμοτούσε εναντίον του και προσπαθούσε να τον υποκαταστήσει στη διοίκηση της αυτοκρατορίας. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, τελικά τη δολοφόνησε.
ν

Η Αγριππίνα στέφει τον Νέρωνα αυτοκράτορα. Παρατηρήστε τη στάση του σώματος του Νέρωνα, σαν να θέλει να απομακρυνθεί από τη μητέρα του (Μουσείο Αφροδισιάδας). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο Νέρωνας αυτοκτόνησε σε ηλικία 30 ετών, αφού κατηγορήθηκε ότι ξεκίνησε τη μεγάλη φωτιά της Ρώμης, προκειμένου να χτίσει το τεράστιο παλάτι του.
«Βρήκαμε ένα μεγάλο άνοιγμα που βρίσκεται στη βόρεια γωνιά του δωματίου», δήλωσε ο Alessandro D’Alessio, ο υπεύθυνος του Domus Aurea.
«Φωτιζόμενος από τεχνητό φως, εμφανίστηκε ξαφνικά ολόκληρος ο θόλος που αποτελούσε ένα συνεχόμενο χώρο, γεμάτο με τοιχογραφίες», είπε.
Το ορθογώνιο δωμάτιο, μέσα στο οποίο θα βάδισε κάποτε ο Νέρωνας, θαυμάζοντας κι αυτός τις περίτεχνες τοιχογραφίες, παραμένει σε μεγάλο βαθμό σκεπασμένο με χώματα, καθώς ο Τραϊανός έθαψε το δωμάτιο και έκτισε πολυτελή λουτρά πάνω από το πρώην ανάκτορο του Νέρωνα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Οι αρχαιολόγοι παρ’ όλα αυτά δεν σχεδιάζουν να συνεχίσουν την ανασκαφή στην αίθουσα από φόβο κατάρρευσής της.
Όσο για το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα, το οποίο είχε φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Ζηνόδωρο, ο Βεσπασιανός άλλαξε τη μορφή του, ώστε να παρουσιάζει τον θεό Ήλιο.
ν

Αναπαράσταση του Χρυσού Οίκου του Νέρωνα
ν

ν

 


Translate this post