Ανέβασε χορευτικό βίντεο στο Instagram και συνελήφθη

Κατηγορία Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μια 19χρονη Ιρανή σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνελήφθη από την αστυνομία για συμπεριφορά απάδουσα στο ορθόδοξο Ισλάμ.

Η 19χρονη Ιρανή συνελήφθη επειδή χόρευε. Πηγή: Twitter

ν

ΤΟ ΙΡΑΝ έχει στιγματιστεί διεθνώς για τη σύλληψη πολλών ανθρώπων λόγω της ανάρτησης μη-ισλαμικών βίντεο στο Instagram – συμπεριλαμβανομένης μιας νεαρής κοπέλας, της 19χρονης γυμνάστριας Μαεντέχ Οζαμπρί, που δημοσίευσε ένα κλιπ του εαυτού της στο οποίο χορεύει ντυμένη αλά Λάιζα Μινέλι.
Το κρατικό κανάλι τηλεόρασης παρουσίασε την Παρασκευή 6 Ιουλίου ένα βίντεο, στο οποίο η 19χρονη γυμνάστρια παραδέχεται ότι η συμπεριφορά της ήταν αποκλίνουσα, πρόσβαλε τα χρηστά ήθη και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον (θεοκρατικό) νόμο, ήταν εγκληματική.
Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να προκαλέσει μια ηθική εξανάσταση, αλλά ότι το έκανε απλώς για να κερδίσει περισσότερους οπαδούς.
«Δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν», ακούγεται να λέει στην εκπομπή. «Το βίντεο προοριζόταν για τους οπαδούς μου».
ν


ν


ν

Στο κρατικό βίντεο ακούγεται να λέει ταραγμένη: «Δεν είχα πρόθεση να ενθαρρύνω άλλους να κάνουν το ίδιο… Δεν συνεργάστηκα με καμία ομάδα, δεν έλαβα καμία εκπαίδευση. Κάνω μόνο γυμναστική…»
Δεν είναι σαφές εάν οι δηλώσεις της έγιναν κάτω από πίεση, αλλά το Ιράν είναι θεοκρατική χώρα με θεοκρατικό σύνταγμα και το να πας για καφέ με μια φίλη σου ή να φορέσεις ένα χαρούμενο μπλουζάκι,  μπορεί να γίνει αιτία φυλάκισης.
Εδώ και δεκαετίες, τα θεοκρατικά καθεστώτα στις χώρες που έχουν επικρατήσει, ρίχνουν μια βαριά σκιά πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, την καθημερινή ζωή, την ενδυμασία και τις επιτρεπόμενες συμπεριφορές των γυναικών.
ν

Η Μαεντέχ Οζαμπρί παραδέχτηκε ότι είχε… αποκλίνουσα συμπεριφορά. Πηγή: Twitter
ν

«Είναι ντροπή που ένα 19χρονο κορίτσι συνελήφθη επειδή χόρευε κι επειδή μεταφόρτωσε το βίντεό της στο Instagram, ενώ στη συνέχεια εξαναγκάστηκε να ομολογήσει το “έγκλημα” της στην τηλεόραση», έγραψε ένας σχολιαστής στο Twitter. «Ακόμη μια επαίσχυντη πράξη του δικαστικού σώματος του Ιράν και κάθε εμπλεκόμενου ατόμου. Μια τρομακτική εμφάνιση μισαλλοδοξίας. Αίσχος!»
Ο Shabooneh, ένας τοπικός ιστότοπος ειδήσεων, ανέφερε ότι η κ. Μαεντέχ Οζαμπρί (Maedeh Hojabri) και άλλα τρία άτομα κρατούνταν με παρόμοιες κατηγορίες τις τελευταίες εβδομάδες, προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση.
Η κ. Οζαμπρί είχε δημοσιεύσει περίπου 300 βίντεο στο λογαριασμό της στο Instagram, σε πολλά από τα οποία χορεύει τόσο σε ιρανικό όσο και σε δυτικό στιλ. Στα βίντεο εμφανίζεται χωρίς να φορά την υποχρεωτική ισλαμική μαντίλα.
ν

Maedeh Hojabri Persian Dance

ν

ν


ν

Οι ακόλουθοί της που κυμαίνονταν από 16.000 έως 66.000 αυξήθηκαν τώρα στους 600.000. Αυτό ωστόσο δεν έχει επαληθευτεί, καθώς η ιρανική αστυνομία δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει όλους τους λογαριασμούς της στο Instagram, ενώ το δικαστικό σώμα σκέπτεται να εμποδίσει την πρόσβαση στον ιστότοπο.
Το Ιράν έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε πολλούς ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, καθώς και τη μετάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ωστόσο, εκατομμύρια Ιρανοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους ιστότοπους μέσω ξένων διακομιστών και VPN.
Το 2014, οι αρχές του Ιράν καταδίκασαν σε φυλάκιση έξι νέους άνδρες και γυναίκες, επειδή σε ένα βίντεο χόρευαν το τραγούδι “Happy” του Pharrell Williams.
ν

ν

 


Translate this post