Άρης και Γη θα κάνουν Χριστούγεννα μαζί (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια όμορφη καρτ-ποστάλ με την εικόνα ενός παγωμένου κρατήρα έστειλε ο Άρης στη Γη, στα πλαίσια του κοινού εορτασμού των Χριστουγέννων.

Ακόμη και ο Άρης έχει συντονιστεί με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ο κρατήρας Κορόλεφ, που βρίσκεται στα βόρεια πεδινά του Άρη, ντύθηκε στα λευκά. Πηγή: ESA/Twitter

ν

ΤΗΝ όμορφη εικόνα που παρουσιάζει το χειμώνα ο μήκους 82 χιλιομέτρων κρατήρας Κορόλεφ στον Άρη, έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος “Mars Express” της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), με την ευκαιρία των χριστουγεννιάτικων εορτών.
Αρειανοί και Γήινοι θα γιορτάζουν από ’δω και πέρα μαζί τα Χριστούγεννα, καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί με την Πρωτοχρονιά. Η Γη αλλάζει νέο χρόνο κάθε 365 μέρες, ενώ ο Άρης έχει Πρωτοχρονιά κάθε 687 μέρες.
Στο πνεύμα των εορτών, η ESA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός αρειανού κρατήρα με πάγο στο εσωτερικό του, ο οποίος δείχνει σαν να είναι γεμάτος με φρέσκο και απάτητο χιόνι, έτοιμο να υποδεχτεί εκδρομείς από τη Γη για σκι!
Πρόκειται για τον μεγάλο και βαθύ κρατήρα Κορόλεφ (φέρει το όνομα του «πατέρα» της σοβιετικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας Σεργκέι Κορόλεφ), διαμέτρου 82 χιλιομέτρων, κοντά στον βόρειο πόλο του Άρη, ανακοίνωσε με ένα tweet η ESA την Παρασκευή.
νν
Στο εσωτερικό του κρατήρα έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων. Ο πάγος είναι μόνιμος στον κρατήρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «παγίδα ψύχους», επειδή παγιδεύει παγωμένο αέρα και έτσι εμποδίζει το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και κατά το εξάμηνης διάρκειας καλοκαίρι.
ν

Μια άποψη του παγωμένου κρατήρα Κορόλεφ στον Άρη. Photo: ESA/DLR/FU Βερολίνο. Πηγή: Supplied
v

Η φωτογραφία του χιονισμένου κρατήρα τραβήχτηκε, όπως αναφέρθηκε, από το ευρωπαϊκό σκάφος “Mars Express”, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το γειτονικό πλανήτη από το 2003. Η επεξεργασία της φωτογραφίας (πέντε επιμέρους φωτογραφίες συνενώθηκαν σε μια) έγινε από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι το χρώμα του πάγου στη φωτογραφία είναι φυσικό και όχι «πειραγμένο».

ν

ν

 


Translate this post