Μυστηριώδης γαλάζια άμμος σε κρατήρα του Άρη (GIF)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA αποδέσμευσε εντυπωσιακές φωτογραφίες ενός μυστηριώδη γαλάζιου αμμόλοφου που βρίσκεται σε έναν κρατήρα του κόκκινου πλανήτη.

Γαλάζιες μηνοειδείς θίνες καλύπτουν σαν βλέφαρο ένα «μάτι» στην επιφάνεια του Άρη, στον κρατήρα Λιό (Lyot). Το ανοιχτόχρωμο υλικό πιστεύεται ότι αποτελείται από πετρώματα που σχηματίστηκαν με την παρουσία νερού. Εικόνα από το τηλεσκόπιο HiRISE, στη διαστημοσυσκευή Mars Reconnaissance Orbiter της NASA (11 Ιουλίου 2008). Πηγή: Supplied

ν

ΜΠΟΡΕΙ ο Άρης να είναι γνωστός ως κόκκινος πλανήτης, λόγω των ποσοτήτων οξειδίου του σιδήρου που υπάρχουν στην επιφάνειά του, μερικές όμως φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα της χρωματικής παλέτας του.
Η εντυπωσιακή εικόνα στην αρχή του άρθρου πάρθηκε από τη φωτογραφική μηχανή του διαστημόπλοιου Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, που χειρίζεται το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, στις 24 Ιανουαρίου και κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, ενώ ο πλανήτης σαρωνόταν από μια πελώρια καταιγίδα άμμου.
Η αμμοθύελλα έθεσε προσωρινά εκτός το ρομποτικό όχημα Curiosity, αλλά δεν επηρέασε το MRO που συνέχισε να συλλέγει δεδομένα με την κάμερα HiRISE.
Δείτε την εντυπωσιακή αμμοθύελλα που σάρωσε την επιφάνεια του Άρη σε gif.

ν

ν

Κατά τη διάρκεια της αμμοθύελλας η κάμερα HiRISE του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter κατέγραψε ένα πολύ εντυπωσιακό γεωατμοσφαιρικό φαινόμενο το οποίο προσδίδει στους αμμόλοφους του βόρειου ημισφαιρίου του Άρη ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα.
ν

Σαν προϊστορικό τέρας. Η φωτογραφική μηχανή του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) αποτύπωσε αυτόν τον λαμπερό γαλάζιο αμμόλοφο στον κρατήρα Λιό (Lyot) του Άρη. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
ν

Το χιόνι και ο πάγος στον Άρη αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα, τον λεγόμενο ξηρό πάγο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα ο ξηρός πάγος κάθεται πάνω στους αμμόλοφους.
Όταν με την εμφάνιση της άνοιξης κάνει πιο έντονη την παρουσία του ο Ήλιος, ο ξηρός πάγος στους αμμόλοφους αρχίζει να «σπάει» και απελευθερώνονται αέρια, τα οποία, σε συνδυασμό με τα διαφόρων ειδών υλικά που υπάρχουν γύρω από τα σημεία όπου υπάρχει ο ξηρός πάγος, κάνουν τους αμμόλοφους να παίρνουν διάφορα σχήματα αλλά και ν’ αποκτούν γαλαζοπράσινες αποχρώσεις.
ν

Η φωτογραφική μηχανή του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) συνέλαβε επίσης τον Απρίλιο αυτή την απίστευτη εικόνα των κινούμενων κυμάτων άμμου στη Lobo Vallis, μια περιοχή στον Άρη που ονομάστηκε έτσι από ένα ποτάμι της Ακτής του Ελεφαντοστού. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
ν

Στο μεταξύ, το ρομποτικό όχημα Curiosity ανακάλυψε οργανική ύλη στον Άρη ηλικίας τριών δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με την αστροβιολόγο Jennifer Eigenbrode του Κέντρου Γκοντάρντ της NASA, όπως εξηγεί στο βίντεο που ακολουθεί.
ν

ν

 


Translate this post