Οι Ελβετοί ψηφίζουν για τα δικαιώματα των αγελάδων!

Κατηγορία Περιβάλλον, Ευρώπη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  Ενημ. 25/11/2018  11:03

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα Κυριακή να αποφανθούν για το δικαίωμα των αγελάδων να έχουν κέρατα σε δύο δημοψηφίσματα.

Στην Ελβετία και οι αγελάδες έχουν δικαιώματα. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ αγελάδα στην Ελβετία είναι πολύ καλύτερο από το να είσαι πολίτης στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα αν συγκρίνει κανείς τη ζωή και τα δικαιώματα των αγελάδων στη χώρα αυτή των Άλπεων, με τη θλιβερή και κακομοίρικη ζωή των Ελλήνων στα χρόνια των μνημονίων. Όχι μόνο δεν έχουν δικαιώματα, αλλά ζουν τη ζωή δούλων.
Οι Ελβετοί, λοιπόν, καλούνται σήμερα Κυριακή να αποφανθούν για τα δικαιώματα των αγελάδων σε δύο δημοψηφίσματα.
Το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) που βρίσκεται πίσω από αυτή την Πρωτοβουλία Αυτοπροσδιορισμού επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το Σύνταγμα θα συνεχίσει να στηρίζει τις υφιστάμενες και μελλοντικές διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελβετία.
Ο SVP κατηγορεί τα άλλα πολιτικά κόμματα ότι δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις προηγούμενων δημοψηφισμάτων για την καταπολέμηση της μετανάστευσης και την απέλαση των εγκληματιών μεταναστών, καλυπτόμενα πίσω από τις συμφωνίες της Ελβετίας με την ΕΕ και πίσω από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
ν

Εικόνα από την αγροτική ζωή στην Ελβετία, όπου άνθρωποι και ζώα ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον. Image: Supplied
ν

Οι αγελάδες πηγαίνουν στην παρέλαση. Μια από τις κορυφαίες δραστηριότητες στην Ελβετία είναι η ετήσια παρέλαση των στολισμένων αγελάδων στις γιορτές που γίνονται κάθε καλοκαίρι στις πρωτεύουσες των καντονιών. Image: Supplied
ν

Ωστόσο, τα συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του SVP, όπως «Ποιος αποφασίζει για το μέλλον της Ελβετίας – οι διεθνείς οργανισμοί και τα δικαστήρια ή οι Ελβετοί ψηφοφόροι;» φαίνεται ότι απέτυχαν να κερδίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελβετών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες, που συγκυβερνούν με το SVP στην παραδοσιακά ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελβετία, απορρίπτουν την πρόταση.
Υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της Ελβετίας ως οικονομικού κόμβου και ως αξιόπιστου διπλωματικός εταίρος θα κινδυνεύσει αν περιφρονηθούν οι διεθνείς συνθήκες παρ’ όλο που ορισμένες έρχονται σε σύγκρουση με το σύνταγμα της χώρας.
ν

Κτηνοτρόφοι με παραδοσιακές φορεσιές οδηγούν τις αγελάδες τους από τα χειμερινά στα καλοκαιρινά βοσκοτόπια στο Urneasch της Ελβετίας. Image: Supplied
ν

Τα περισσότερα ζώα στην Ελβετία ζουν ελεύθερα στα βουνά. Με φόντο την υψηλότερη κορυφή των Άλπεων Ντυφουρσπίτσε που έχει ύψος 4.634 μέτρα, δύο κτηνοτρόφοι παίζουν μουσική στα ζώα τους με δύο Alphorn, όπως ονομάζονται τα παραδοσιακά αυτά όργανα. Image: Supplied
ν

Τα 5,3 εκατομμύρια Ελβετών ψηφοφόρων καλούνται επίσης να αποφασίσουν για ένα σχέδιο επιδότησης των αγροτών που αφήνουν τις αγελάδες και τις κατσίκες τους να έχουν κέρατα, αντί να τους τα κόβουν.
Οι Πράσινοι, οι αριστεροί και οι ακτιβιστές υποστηρίζουν την πρωτοβουλία “Horned Cow Initiative” λέγοντας ότι η κοπή των κεράτων προκαλεί πόνο και ότι οι αγελάδες με κέρατα είναι πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες.
Για το θέμα αυτό, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί ψηφοφόροι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
v

Οι υποστηρικτές του “Όχι” ισχυρίζονται  ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος είναι Δούρειος Ίππος με σκοπό την αποδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Image: Supplied
ν

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Οι Ελβετοί ψήφισαν και στα δύο δημοψηφίσματα “Όχι”, απορρίπτοντας την πρόταση για την υπεροχή του ελβετικού δικαίου έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν 67% κατά και 33% υπέρ, σύμφωνα με τον εθνικό τηλεοπτικό οργανισμό SRF.
Οι επικριτές δήλωσαν πως εάν η πρόταση γινόταν δεκτή, θα είχε βλάψει την παγκόσμια στάση της χώρας.
Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση για επιδότηση των αγροτών που δεν αφαιρούν τα κέρατα αγελάδων.
Η απόρριψη της πρότασης κυριαρχίας αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο το προώθησε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Γενεύη.
ν

 


Translate this post