Ρωγμές σε όλη τη Χαβάη από την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη με το ηφαίστειο Κιλαουέα να «βρυχάται» και να ανοίγει ρήγματα σε ολόκληρο το νησί.

 ν

Τα πράγματα στη Χαβάη είναι πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά. Πηγή: Youtube
ν

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 31 σπίτια έχουν καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη, ενώ εκατοντάδες άλλα απειλούνται καθώς στη διάρκεια της νύχτας «άνοιξαν» νέα ρήγματα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ σε ορισμένους επιτράπηκε να επιστρέψουν για να σώσουν τα κατοικίδιά τους. Ωστόσο οι αρχές προειδοποίησαν πως η παραμονή τους εκεί δεν είναι ασφαλής.
Στη διάρκεια της νύχτας άνοιξαν νέα ρήγματα με τη λάβα να εκτοξεύεται σε ύψος 70 μέτρων στον ουρανό.
Το Κιλαουέα, όπως επισημαίνει το BBC, είναι ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και εκρήγνυται διαρκώς εδώ και 35 χρόνια. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα μοιάζουν να είναι σοβαρά.
ν


ν

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που αποτελούν το νησί. Λάβα ηλικίας μικρότερης των 1.000 ετών καλύπτει το 90% του ηφαιστειακού κώνου.
Το όνομα Κιλαουέα σημαίνει «αυτός που διασκορπίζεται» ή «που γρήγορα εξαπλώνεται» και αναφέρεται στα συχνά ξεσπάσματα λάβας.
Ο κώνος Πουόο συνεχώς εκρήγνυται στην ανατολική ζώνη ρήγματος από το 1983, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη έκρηξη ζώνης ρήγματος τα τελευταία 200 χρόνια.
Τριάντα πέντε εκρήξεις έχουν λάβει χώρα από το 1952, μη συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος επεισοδίου.

ν

ν

 


Translate this post