Τυφώνας Λέιν: Το τέρας που απειλεί την Χαβάη (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο κατηγορίας 4 τυφώνας Λέιν χτυπά το Χίλο, το Μεγάλο Νησί της Χαβάης, με τους κατοίκους να απομακρύνονται με κάθε μέσο από τις ακτές του νησιού.

Ο τυφώνας Λέιν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης κοντά στη Χαβάη. Photo: Ricky Arnold / Twitter. Πηγή: Supplied

ν

ΤΑ ΠΡΩΤΑ έντονα καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την έλευση του τυφώνα Λέιν (Lane), κατηγορίας 4, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Χαβάης, που περιμένουν την κορύφωσή τους σήμερα Παρασκευή. Το αρχιπέλαγος έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ έχουν στηθεί καταφύγια για τους κατοίκους που απομακρύνονται με κάθε μέσο από τις ακτές των νησιών.
Το Μεγάλο Νησί είναι ήδη αντιμέτωπο με ισχυρές καταιγίδες και οι μετεωρολόγοι περιμένουν ότι στα νησιά του αρχιπελάγους ακόμη και 50 εκατοστά βροχής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για κατολισθήσεις, πλημμύρες και μεγάλα θαλάσσια κύματα.
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του εθνικού κέντρου τυφώνων του Ειρηνικού (CPHC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12:00 τοπική ώρα, ο τυφώνας Λέιν βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα από την ακτή Καϊλούα-Κόνα (δυτικά του κύριου νησιού) και λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Χονολουλού, πρωτεύουσα της Χαβάης.
Ο τυφώνας καταγράφηκε από τον αστροναύτη Ρίτσαρντ Άρνολντ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, από ύψος 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο τυφώνα που θα χτυπήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα εδώ και 26 χρόνια.
ν


ν

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι ο τυφώνας έχει εξασθενίσει σε τροπική καταιγίδα κατηγορίας 4, με ανέμους 215 χιλιομέτρων την ώρα, καταρρακτώδεις βροχές και μεγάλα θαλάσσια κύματα.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, υπάρχουν ήδη 16 καταφύγια εκτάκτου ανάγκης και ήδη έχουν μεταφερθεί εκεί κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι. Επίσης, έχει σταλεί στο νησί εκ των προτέρων βοήθεια σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Ο τυφώνας Λέιν είναι ο ισχυρότερος που θα χτυπήσει τη Χαβάη από το 1992 και τον τυφώνα Ινίκι. Όσοι έζησαν τον Ινίκι, θυμούνται ένα «πανδαιμόνιο» και την αγωνία τους να ασφαλίσουν τα σπίτια τους και να εξασφαλίσουν τρόφιμα και πόσιμο νερό.
Τότε έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 14.000 σπίτια καταστράφηκαν.
ν

Ο τυφώνας Λέιν από ύψος 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Photo: Ricky Arnold / Twitter. Πηγή: Supplied
ν

Έως και το Σάββατο θα παραμείνουν κλειστά όλα τα δημόσια σχολεία, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, καθώς και τα μη απαραίτητα κυβερνητικά γραφεία.
Καθώς υπάρχει προειδοποίηση για πιθανές διακοπές ρεύματος οι κάτοικοι άδειασαν στην κυριολεξία τα σουπερμάρκετ.
Τέλος, τα πλοία και τα υποβρύχια του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που σταθμεύουν στη βάση της Χαβάης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν το λιμάνι, κοινή πρακτική όταν πλησιάζει ένα τυφώνας για την αποφυγή τυχόν ζημιών.

ν

ν

 


Translate this post