Το 63,2% των Σκοπιανών αποδοκιμάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις σε Σκόπια και Ελλάδα, καθώς μόνο το 36,8% εγκρίνει τη συμφωνία.

30 Σεπτεμβρίου 2018. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προσέρχεται για να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων. Photo: Dimitar Dilkoff/AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι το δημοψήφισμα που έγινε χθες στην ΠΓΔΜ οργανώθηκε από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς που θέλουν το μικρό κράτος των Σκοπίων να ενταχτεί (διάβαζε υποταχτεί) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πίστευαν ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι αφελείς και χειραγωγήσιμοι και ότι θα υπέκυπταν χωρίς αντίσταση.
Αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος. Οι σλαβόφωνοι κάτοικοι των Σκοπίων απείχαν μαζικά από το δημοψήφισμα. Οι μόνοι που πήγαν να ψηφίσουν ήταν οι Αλβανοί, που είχαν πάρει γραμμή από τα Τίρανα να ψηφίσουν «ναι».
Οι κάλπες έκλεισαν στις 8:00 το βράδυ, όμως τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να μεταδίδονται μετά τις 10:00 – ύποπτο για ένα δημοψήφισμα που είχε ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση.
Στο δίωρο που μεσολάβησε, Αμερικανοί και Γερμανοί «μαγείρεψαν» τα αποτελέσματα, ώστε να ταιριάζουν όσο γίνεται με τις προσδοκίες τους.
Ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, που ως γνωστόν είναι οι μεγάλοι υπερασπιστές της Αλήθειας, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, κάνοντας τις γνωστές πολιτικές αλχημείες, είχαν πει πως εάν ψηφίσουν 600.000 πολίτες, αυτό θα αποτελούσε νίκη, καθώς, σύμφωνα με τα μαθηματικά των Αμερικανών, οι 600.000 είναι περισσότεροι από τους 1.800.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Και ενώ οι δημοσκοπήσεις (πληρωμένες από Αμερικανούς και Γερμανούς) προσδιόριζαν το «ναι» στο 80%, καθώς όπως έλεγαν αυτό είναι το ποσοστό των πολιτών της ΠΓΔΜ που επιθυμούν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις κάλπες προσήλθαν λιγότεροι από 600.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί.
Προσέξτε τώρα πώς «μαγειρεύτηκαν» τα αποτελέσματα. Στις 8:00 το βράδυ (7:00 τοπική ώρα) που έκλεισαν οι κάλπες, δόθηκε από την εκλογική επιτροπή ο κάτωθι πίνακας με τα αποτελέσματα 3.372 εκλογικών τμημάτων (95%), επί συνόλου 3.513:
ν


ν

Στις 10:00 το βράδυ (9:00 τοπική ώρα) και με την προσθήκη των υπόλοιπων 141 εκλογικών τμημάτων, οι ψηφοφόροι από 511.410 ανήλθαν στους 661.319 (για να μείνουν ικανοποιημένοι οι Αμερικανοί που μιλούσαν για «νίκη» αν προσέρχονταν στις κάλπες 600.000), ενώ το ποσοστό συμμετοχής από 29,05% ανέβηκε στο 36,8%.
Όπως και να ’χει, με δεδομένο ότι στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 1.806.336 ψηφοφόροι, το αποτέλεσμα είναι πολύ μακριά από το ποσοστό που προσδοκούσε η κυβέρνηση των Σκοπίων (80% ή 1.445.000 ψηφοφόροι).
Ουσιαστικά, οι σλαβόφωνοι πολίτες της ΠΓΔΜ κατέστησαν με τη στάση τους το δημοψήφισμα άκυρο, όπως γράφει όλος ο διεθνής Τύπος, αποδοκιμάζοντας σε ποσοστό 63,2% την Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ τον Ιούνιο.
Στο γειτονικό κρατίδιο οι Αλβανοί αποτελούν το 26% του λαού, ενώ οι Σλαβικής καταγωγής το 63%.
ν

27 Σεπτεμβρίου 2018. Διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων προτρέπουν τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα. Photo: AP/ Thanassis Stavrakis. Πηγή: Supplied
ν

Θέατρο του παραλόγου

Αυτό που ακολούθησε είναι το γνωστό θέατρο του παραλόγου που ζούμε κι εμείς στην Ελλάδα επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας  ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για νίκη του «ναι» και, χωρίς να αναφερθεί στη μικρή συμμετοχή, πρόσθεσε ότι «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».
Όπως είπε, «οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Πιστεύω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε “υπέρ”, παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϋκοτάζ».
«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε το VMRO και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο [όπου όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία]. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».
Μια ακόμη πράξη στο θέατρο του παραλόγου: οι Αλβανοί των Σκοπίων, που έχουν αλβανική συνείδηση και μιλούν την αλβανική γλώσσα, ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών που αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα», ενώ οι σλαβόφωνοι των Σκοπίων που τους αφορά άμεσα δεν προσήλθαν καν στην ψηφοφορία.

ΚΥΡ 28/9/2018
ν

Αποτέλεσμα τύπου Τσαουσέσκου

Από αυτούς που ψήφισαν, οι 604.960, δηλαδή ποσοστό 91,48%, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί, είπαν «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εναντίον ψήφισαν μόνο 37.302 πολίτες ή ποσοστό 5,64%.
Αποτελεί διεθνή πρακτική τα δημοψηφίσματα ή οι εκλογές που εμφανίζουν υπέρ ενός ερωτήματος, προσώπου ή παράταξης το αφύσικο ποσοστό του 90% να αποκαλούνται δημοψηφίσματα ή εκλογές «τύπου Τσαουσέσκου».
Ο Νικολάε Τσαουσέσκου ήταν δικτάτορας της Ρουμανίας από το 1965 έως το 1989, οπότε και συνελήφθη από το λαό της Ρουμανίας και εκτελέστηκε μαζί με τη σύζυγό του Έλενα την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989. Επί καθεστώτος Τσαουσέσκου, όλα τα εκλογικά αποτελέσματα κατέγραφαν υπέρ του δικτάτορα νίκη με ποσοστά 91% και άνω.
Στα φυσιολογικά δημοψηφίσματα, ασχέτως του πόσοι ψηφοφόροι συμμετέχουν, το νικηφόρο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 52% και του 75%.
Το ποσοστό 91,48% του σκοπιανού δημοψηφίσματος είναι «ποσοστό Τσαουσέσκου», δηλαδή είναι «μαγειρεμένο» από τους υποστηρικτές του Ζάεφ, συγκεκριμένα τους Αμερικανούς.
ν

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του Έλενα πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες στρατιωτικού αποσπάσματος τα Χριστούγεννα του 1989. Η μοίρα των δικτατόρων. Πηγή: Pinterest
ν

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν ομολογήσει πως «πρόθυμους υπηρέτες σαν τον Τσίπρα και τον Ζάεφ βρίσκει κανείς κάθε 25 με 30 χρόνια».
Γι’ αυτό, όπως δεν θέλουν να πέσει ο Τσίπρας από την εξουσία, έτσι δεν θέλουν να πέσει και ο Ζάεφ. Και τους υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια. Έως πότε όμως;
Ακολουθώντας την πρακτική Τσίπρα που μετέτρεψε το «όχι» του δικού μας δημοψηφίσματος σε «ναι», Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επίσημοι, αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς, έσπευσαν αμέσως να δηλώσουν πώς ο λαός των Σκοπίων επικύρωσε με το συντριπτικό 91,48% τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι «το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει από όλους σεβαστό».
ν

Μίτσκοσκι: «Κόκκινο στη Συμφωνία»

Αντίθετη άποψη έχει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος περιέγραψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «κόκκινο φως για τη Συμφωνία» προσθέτοντας ότι οι πολίτες έστειλαν ισχυρό μήνυμα περί Μακεδονίας, γλώσσας και ταυτότητας. 
Ο κ. Μίτσκοσκι κατήγγειλε νοθεία σε κάποιες περιοχές, για την οποία, όπως είπε οι κυβερνώντες, θα λογοδοτήσουν. 
Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα συνιστά επίσης μήνυμα για την «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης». «Ο λαός θέλει ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά όχι αυτή τη Συμφωνία. Ο Ζάεφ πρέπει να λογοδοτήσει για την κακή Συμφωνία των Πρεσπών και τον εμπαιγμό της διεθνούς κοινότητας. Ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Με το «θα λογοδοτήσει για την κακή Συμφωνία των Πρεσπών» ο κ. Μίτσκοσκι εννοεί ότι ο Ζάεφ θα πάει φυλακή κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία.
v

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλά σε μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού των Σκοπίων στις 6 Σεπτεμβρίου, προτρέποντάς τους να ψηφίσουν «ναι». Photo: Robert Atanasovski. Πηγή: Supplied
ν

Επικοινωνία εκατομμυρίων Τσίπρα-Ζάεφ

Επικοινωνία με τον Ζάεφ είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους ο Αλέξης Τσίπρας επαίνεσε τον «αγαπημένο» του Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Είναι γνωστό όμως πως όσοι συναναστρέφονται τον Αλέξη Τσίπρα και κάνουν συμφωνίες μαζί του μετά από λίγο καταστρέφονται.
Μετά την πρωτοφανή αλλά άκαρπη παρέλαση Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων από τα Σκόπια, οι ξένοι (Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί) ετοιμάζονται τώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν κάποια εκατομμύρια ευρώ σε Τσίπρα και Ζάεφ προκειμένου να εξαγοράσουν τους βουλευτές που χρειάζονται για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών όταν θα έρθει στα δύο Κοινοβούλια.
Ο Τσίπρας χρειάζεται να εξαγοράσει έξι βουλευτές, ενώ για τον Ζόραν Ζάεφ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα: θα πρέπει να εξαγοράσει 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως η εξαγορά των 11 βουλευτών της αντιπολίτευσης θα στοιχίσει στον Ζάεφ μεταξύ 100 και 300 εκατομμυρίων, καθώς όσοι εξαγοραστούν θα κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία και κινδυνεύουν να περάσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη φυλακή.
Κάπως έτσι εννοούν οι Δυτικοί τη Δημοκρατία. Πάλι καλά, γιατί πριν από κάποια χρόνια επέβαλαν δικτατορίες, έριχναν βόμβες ή δολοφονούσαν όσους πολιτικούς ηγέτες αντιστέκονταν.
ν

 


Translate this post