Βρέθηκε ελληνικό πλοίο 2.500 ετών όμοιο με αυτό του Οδυσσέα (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το αρχαιότερο πλοίο στον κόσμο, ηλικίας άνω των 2.500 ετών, όμοιο με το πλοίο του Οδυσσέα, βρέθηκε στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σχεδόν άθικτο το αρχαιότερο ελληνικό πλοίο στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Image: Supplied

ν

ΕΝΑ αρχαίο ελληνικό εμπορικό πλοίο, μήκους 22 μέτρων, ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο) ομάδα υποβρύχιας αρχαιολογίας. Το πλοίο, ηλικίας 2.500 ετών, βρέθηκε σχεδόν άθικτο, με τα ιστία, τα πηδάλια και τους πάγκους κωπηλασίας, ενώ είναι πανομοιότυπο με το «πλοίο του Οδυσσέα», όπως αυτό απεικονίζεται σε αρχαίο ελληνικό αγγείο που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Το πλοίο βρέθηκε σε μια περιοχή του βυθού που είναι γνωστή ως «νεκροταφείο ναυαγίων», όπου έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 60 σκάφη, όχι όμως σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.
Αν και το ναυάγιο εντοπίστηκε το 2017, μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ηλικία του, η οποία άφησε άφωνους του επιστήμονες.
Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος δύο χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βουλγαρίας.
Η καλή κατάσταση του πλοίου οφείλεται στο ότι το νερό στο σημείο αυτό της Μαύρης Θάλασσας είναι ανοξικό, δεν έχει δηλαδή οξυγόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρήσει οργανικό υλικό για χιλιάδες χρόνια.
Το σχεδόν ακέραιο πλοίο θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στην αρχαία ελληνική ιστορία, καθώς είναι πανομοιότυπο με το «πλοίο του Οδυσσέα», όπως αυτό εικονίζεται σε αττικό αγγείο (στάμνος) του 480 π.Χ. που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Σε αυτό το υπέροχο αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των Σειρήνων.
ν

Το πλοίο του Οδυσσέα περνά από το νησί των Σειρήνων. Βρετανικό Μουσείο.
νv

«Ένα καράβι από την κλασική εποχή, επιβίωσε σχεδόν ακέραιο στον βυθό, σε βάθος μεγαλύτερο των δύο χιλιομέτρων. Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα», ανέφερε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την συγκλονιστική ανακάλυψη.
«Πρόκειται για ένα εύρημα που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ναυπηγική και την ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ν

ν

 


Translate this post