Το μυστήριο της γιγαντιαίας μαύρης σαρκοφάγου (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  Ενημ. 14/7/2018

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος από γρανίτη, βάρους 30 τόνων, βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας. Άγνωστο τι περιέχει.

Κανείς δεν γνωρίζει τι βρίσκεται μέσα σε αυτή τη γιγαντιαία μαύρη σαρκοφάγο μήκους δύο και πλέον μέτρων και ηλικίας δύο χιλιάδων ετών που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο. Πηγή: Υπουργείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Image: Supplied

ν

ΜΙΑ μυστηριώδης σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη, ερμητικά κλεισμένη, ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας. Με μήκος πάνω από δύο μέτρα, είναι η μεγαλύτερη σαρκοφάγος που βρέθηκε ποτέ στην πόλη της Αλεξάνδρειας.
Ο τάφος, μέσα στον οποίο βρέθηκε η γιγαντιαία σαρκοφάγος, ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο και χρονολογείται μεταξύ 305 και 30 π.Χ.
Όπως ανακοίνωσε ο Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η σαρκοφάγος έχει μήκος 2,65 μέτρα, πλάτος 1,55 μέτρα και ύψος 1,85 μέτρα. Αληθινά ένα σπάνιο εύρημα.
ν

Ο τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την θεμελίωση ενός νέου κτιρίου. Image: Supplied
ν

Η σαρκοφάγος βρέθηκε θαμμένη πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Και το κυριότερο: είναι ασύλητη. Ανάμεσα στο σκέπασμα και το σώμα της σαρκοφάγου, υπάρχει ένα στρώμα κονιάματος, το οποίο υποδηλώνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, σύμφωνα με τον δρα Αϊμάν Ασμαουί, επικεφαλής του κλάδου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο Ασμαουί δήλωσε στο CBS News ότι λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της σαρκοφάγου, ίσως ανήκει σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο. Μέχρι στιγμής, η ταυτότητα του προσώπου παραμένει μυστήριο.

ν

ν

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα όταν ανοίξει ο τάφος, αλλά αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη.
«Είναι δύσκολο να σηκώσουμε τη σαρκοφάγο καθώς ζυγίζει περίπου 30 τόνους και ο χώρος είναι πολύ στενός, άρα ίσως πρέπει να την ανοίξουμε μέσα στον τάφο, να σηκώσουμε πρώτα το καπάκι και στη συνέχεια να σηκώσουμε το σώμα της σαρκοφάγου», δήλωσε ο Δρ Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στο CBS News.
«Η σαρκοφάγος χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε εικασίες για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, καθώς το εξωτερικό της σαρκοφάγου δεν έχει σκαλίσματα ή σχέδια. Θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου ανοίξουμε τη σαρκοφάγο τις επόμενες ημέρες και ίσως η απάντηση να βρίσκεται εκεί. Ίσως το όνομά του να είναι γραμμένο στο εσωτερικό ή ίσως να υπάρχει κάποια επιγραφή, ίσως να βρούμε μία μούμια ή ένα ξύλινο φέρετρο, ή ίσως να μην βρούμε και τίποτα», πρόσθεσε ο Ουαζίρι.
Στον τάφο βρέθηκε και μια ημιτελής αλαβάστρινη προτομή. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πιθανότερο είναι να ανήκει στον ιδιοκτήτη της σαρκοφάγου.
ν

Το αλαβάστρινο κεφάλι του άνδρα που βρέθηκε μέσα στον αρχαίο τάφο της Αλεξάνδρειας. Πηγή: Υπουργείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Image: Supplied
ν

Η Αίγυπτος δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της. Οι αρχαιολόγοι πρόσφατα ανακάλυψαν ένα χρυσό νόμισμα 2.200 ετών που απεικονίζει τον Έλληνα βασιλιά Πτολεμαίο Γ΄ Ευεργέτη (284-222 π.Χ.), πρόγονο της περίφημης Κλεοπάτρας.
Στη Νότια Αίγυπτο ανακαλύφθηκε πρόσφατα ένα εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο κεφάλι που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο.
Την έναρξη της ανασκαφής ενός εργαστηρίου μουμιοποίησης που ανακαλύφθηκε μαζί με ένα κοινόχρηστο ταφικό χώρο, αποτελούμενο μοναδικά από διάφορους ταφικούς θαλάμους και χρονολογείται από τη Σαϊτική-Περσική περίοδο (664-404 π.Χ.), νότια της Πυραμίδας Unas στη Σακάρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλιντ Ελ Ανάνι.
Τις ανασκαφές διενεργεί η αιγυπτιακο-γερμανική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Τίμπινγκεν.
«Μια συλλογή από 35 μούμιες έχει αποκαλυφθεί μαζί με τέσσερις σφραγισμένες σαρκοφάγους που πρόκειται να ανοίξουν σύντομα για να διερευνήσουν τι βρίσκεται μέσα», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός. Προσέθεσε μάλιστα ότι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν είναι μια επιχρυσωμένη μάσκα που βρέθηκε σε ένα ταφικό θάλαμο, που ανήκει πιθανόν σε αρχαίο ιερέα.
Οι ειδικοί μιλάνε γενικά για μια σπάνια ανακάλυψη, που ενδεχομένως μας αποκαλύψει τα μυστικά της μουμιοποίησης, τα υλικά που χρησιμοποιούνταν τότε, τα αγγεία, τα κύπελλα, το βάθος στο έδαφος όπου γινόταν όλη αυτή η διαδικασία, ενώ υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει η εξεύρεση και άλλων αρχαίων ευρημάτων.
Από την άλλη πλευρά, εμπειρογνώμονες στην Αυστραλία ανακάλυψαν έκπληκτοι τα αλλοιωμένα λείψανα μιας μούμιας, μέσα σε μια αρχαία ξύλινη αιγυπτιακή σαρκοφάγο 2.500 ετών, που έως τώρα τη θεωρούσαν άδεια!

ν

ν

Σε διαφορετικό γεωγραφικό μήκος και πλάτος, στη Βρετανία, εμφανίστηκε ένα σπάνιο αρχαίο ανάγλυφο που απεικονίζει τη διάσημη γυναίκα φαραώ της 18ης δυναστείας Χατσεψούτ (1507-1458 π.Χ.).
Επίσης μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως ο φαραώ Τουταγχαμών δεν ήταν ένας φιλάσθενος και ημιπληγικός νεαρός άνδρας, αλλά ένας πολεμιστής, πριν από τον μυστηριώδη θάνατό του στην ηλικία των 18 ετών.
ν

Το μυστηριώδες ανάγλυφο με τη Χατσεψούτ που βρέθηκε τυχαία εφέτος στο Πανεπιστήμιο Σουόνσι στην Ουαλία. Image: Supplied
ν

Πάλι στη Βρετανία, ειδικοί ανακάλυψαν πρόσφατα σε αρχαία αιγυπτιακή μούμια το αρχαιότερο τατουάζ που έγινε ποτέ στον κόσμο σε γυναίκα. Και τα μυστήρια της Αιγύπτου είναι βέβαιο ότι δεν σταματούν εδώ.
ν

Το αρχαιότερο γυναικείο τατουάζ (δερματοστιξία) στον κόσμο. Πηγή: Βρετανικό Μουσείο. Image: Supplied

ν

 


Translate this post