Τυφώνας Μιχαήλ: Η χειρότερη καταιγίδα εδώ και 100 χρόνια

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 13/10/2018 

Posted by Youmagazine Staff

 

• Οι μετεωρολόγοι αποτύπωσαν αυτή την απειλητική δορυφορική εικόνα του τυφώνα Μιχαήλ που χτυπά τη Φλόριδα.

• Δείτε τον απολογισμό με τα θύματα του τυφώνα στο τέλος του άρθρου.

Ο τυφώνας Μιχαήλ με τη μορφή νεκροκεφαλής πάνω από τη Φλόριδα. Η θύελλα αναπτύσσει ανέμους που φτάνουν τα 250 χλμ/ώρα. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ φωτογραφίες δείχνουν τον τυφώνα να έχει τη μορφή νεκροκεφαλής. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC) των ΗΠΑ, Κεν Γκράχαμ, στο CBS News: «Ψάξαμε τα εθνικά αρχεία μέχρι το 1851 για να βρούμε έναν παρόμοιο τυφώνα κατηγορίας 4 που χτύπησε τη χερσόνησο της Φλόριδας με ανέμους τέτοιας έντασης».
Το «μάτι» του τυφώνα Μιχαήλ, που προσεγγίζει πλέον την κατηγόρια 5, καθώς συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 250 χλμ/ώρα, έφθασε στις ακτές της Φλόριντα.
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ο τυφώνας αφίχθη στην περιοχή γύρω στις 20:30 ώρα Ελλάδας, κοντά στην πόλη Μέξικο Μπιτς, στον Κόλπο του Μεξικού και «συνεχίζει να ενισχύεται».
ν


ν


ν

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ισχυροί άνεμοι άρχισαν ήδη να σαρώνουν τη Φλόριδα, οι βορειοδυτικές ακτές της οποίας αναμένεται να πληγούν σε διάστημα ωρών από τον κυκλώνα Μάικλ, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τον υψηλό κυματισμό και τον δυνατό αέρα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, για τον χειρότερο κυκλώνα στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.
Οι αρχές είπαν στους κατοίκους στις ακτές της Φλόριδας στον Κόλπο του Μεξικού ότι ο χρόνος εξαντλήθηκε προκειμένου να απομακρυνθούν και τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο.
«Πιστεύω ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν κατανοούν τον κίνδυνο. Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολίτες που αποφάσισαν να μην φύγουν από τα σπίτια τους», είπε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ.
«Σκεφτείτε όμως το εξής: το νερό θα καλύψει τη στέγη του σπιτιού σας. Δεν έχετε καμία πιθανότητα να επιζήσετε από αυτό», προειδοποίησε.
Ο Μιχαήλ (χρησιμοποιούμε εδώ τον τύπο Μιχαήλ όπως ο Αρχάγγελος), που έχει ήδη αναβαθμιστεί στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, κατευθύνεται βόρεια του Κόλπου του Μεξικού και γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας συνοδευόταν από ανέμους η ταχύτητα των οποίων έφθανε τα 230 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να ανέβει στα 4,3 μέτρα πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, η καταιγίδα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω προτού αφιχθεί στη στεριά.
ν

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, η καταιγίδα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω προτού εισβάλλει στα ηπειρωτικά. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο τυφώνας Μιχαήλ χτυπά τις ακτές της Φλόριδας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι σε τουλάχιστον 20 κομητείες της Φλόριδας έχουν λάβει εντολές υποχρεωτικής ή εκούσιας εκκένωσης.
«Ο τυφώνας Μιχαήλ προβλέπεται ότι θα είναι ο καταστροφικότερος κυκλώνας που θα πλήξει τη βορειοδυτική Φλόριδα εδώ και 100 χρόνια» δήλωσε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ σε δημοσιογράφους.
ν


ν


ν

Η πρωτεύουσα της Φλόριδας Ταλαχάσι έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα με την κατάσταση να περιγράφεται από τους κατοίκους ως «αποκαλυπτική και αλλόκοτη». Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, έγραψε σε μήνυμα η Κέιτλιν Στάνιεκ, ηλικίας 28 ετών.
«Το να προετοιμαστούμε για την άφιξη αυτού του τυφώνα είναι εξαντλητικό», επισήμανε, προσθέτοντας πόσο χαρούμενη νιώθει που κατάφερε και βρήκε καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο διαθέτει γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.
ν

Οι κάτοικοι της Φλόριδας έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και ξενοδοχεία για να προστατευτούν από τον τυφώνα της εκατονταετίας. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Τεράστιες καταστροφές

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 520 είναι αγνοούμενοι, ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους στην κυριολεξία εξαφανίστηκαν από προσώπου γης από τη δύναμη του τυφώνα, όπως δείχνει το βίντεο πιο κάτω. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.
Αφού χτύπησε τη Φλόριδα, ο τυφώνας προχώρησε προς τη νοτιοδυτική Γεωργία και τη Νότια Καρολίνα, ενώ καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι μαστίγωσαν επίσης τη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια.

ν

ν

 


Translate this post