LIVE STREAM – Ο τυφώνας Ίρμα χτυπά τη Φλόριδα

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Φλόριδα: τουλάχιστον 5 νεκροί από την Ίρμα, 5 εκατομμύρια χωρίς ρεύμα, ενώ τα πάντα έχουν σκεπαστεί από νερό που έχει ανέβει στα 2,5 μέτρα.

 Δείτε τι συμβαίνει στους ρεπόρτερ που καλύπτουν ζωντανά τον τυφώνα Ίρμα.

• Νεκρή πόλη το Μαϊάμι. Περίπου 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριδας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

• Αίτημα για να κηρυχθεί η πολιτεία σε κατάσταση μείζονος μείζονος φυσικής καταστροφής κατέθεσε ο κυβερνήτης της Φλόριδας.

Ο τυφώνας Ίρμα στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 πάνω από τη Φλόριδα. Πηγή: ΝΟΑΑ. Image: Supplied
ν

ΠΕΝΤΕ έως τώρα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων του κυκλώνα Ίρμα που χτυπά τη Φλόριδα. Δύο από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από τον τυφώνα. Ωστόσο αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί δραματικά.
Η θεομηνία μετακινείται τώρα βορειοδυτικά προς τις ακτές της πόλης Τάμπα, που δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς για την αντιμετώπιση του τυφώνα. Στη συνέχεια θα χτυπήσει την Ατλάντα στην Τζόρτζια.
Παρ’ όλο που έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1, ο τυφώνας αναπτύσσει ανέμους που φτάνουν έως τα 177 χλμ. την ώρα, με τη στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει στα 2,5 μέτρα. Ο κυκλώνας-μαμούθ έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων στα νησιά της Καραϊβικής.
ν

Η υδάτινη έκταση μπροστά από τα σκαλοπάτια δεν είναι ποταμός, αλλά δρόμος που πλημμύρισε όταν ο τυφώνας Ίρμα έφτασε στα Keys της Φλόριδας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Βυθίζεται το Μαϊάμι

Σαν να μην έφταναν οι καταιγιστικές ριπές του ανέμου, που ξεπερνούν τα 177 χλμ. την ώρα, οι κάτοικοι της Φλόριδας, και ειδικά του Μαϊάμι, έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη άνοδο της στάθμης του νερού που έχει πλημμυρίσει την πόλη.
Το κέντρο του Μαϊάμι αυτή την ώρα θυμίζει Βενετία λόγω των πλημμυρών, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για νερό ύψους που σε ορισμένες περιπτώσεις είχε φτάσει τα 2,5 μέτρα, όπως είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι.
ν

Οι επιπτώσεις του τυφώνα Ίρμα στο Μαϊάμι. Το κέντρο της πόλης είναι εντελώς πλημμυρισμένο, με τα κύματα να σκάνε ορμητικά στους δρόμους. Photo: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Ο τυφώνας θα συνεχίσει να σφρυροκοπά τη Φλόριδα και τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα τις πόλεις Μαϊάμι, Φορτ Μάγιερς, Τάμπα και Ορλάντο, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να αρχίσουν να εξασθενούν από το απόγευμα της Τρίτης.
Παρ’ όλο που ο τυφώνας υποβιβάστηκε στην κατηγορία 2, αυτή της τροπικής καταιγίδας, εξακολουθεί να αναπτύσσει ανέμους ταχύτητας 177 χλμ. την ώρα, ενώ οι μετεωρολόγοι φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Και αυτό γιατί η Ίρμα, η έκταση της οποίας είναι όση η έκταση της Ιταλίας και της Ελλάδας μαζί, μεταφέρει τεράστιες ποσότητες νερού, έχοντας αποστραγγίξει ποταμούς, λίμνες και θαλάσσιες λεκάνες. Και αυτές τις υδάτινες ποσότητες κάπου θα τις αποθέσει, δημιουργώντας έναν κατακλυσμό.

Αυτοί που δεινοπαθούν περισσότερο είναι οι ρεπόρτερ που καλύπτουν ζωντανά τον τυφώνα.
ν


ν


ν


ν

Τα νερά έχουν σκεπάσει τις προβλήτες του λιμανιού Whale στα Keys της Φλόριδας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πλημμυρισμένος δρόμος στην Αβάνα της Κούβας στις 9 Σεπτεμβρίου 2017. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Στο μεταξύ στο νησί Key Largo της Φλόριδας και στις Μπαχάμες η θάλασσα εξαφανίστηκε εξαιτίας της τρομακτικής ατμοσφαιρικής πίεσης που ασκεί ο τυφώνας, με αποτέλεσμα η λεκάνη του ωκεανού να αδειάσει τελείως από νερό.
ν


ν


ν


ν

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε οκτώ.
ν


ν

Αίτημα για κατάσταση μείζονος έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί η πολιτεία της Φλόριδας σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής λόγω του κυκλώνα Ίρμα, ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν. 
«Οι συνέπειες της Ίρμα θα είναι απίστευτες» προειδοποίησε ο Ρικ Σκοτ. «Έχουμε λάβει άμεση υποστήριξη από άλλες 16 πολιτείες» τόνισε ο Σκοτ.  
Αξιωματούχοι της Φλόριντα λένε ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία 2.000 εθνοφρουροί, ενώ 10.000 επιπλέον εθνοφρουροί θα φτάσουν στην πολιτεία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τους κυβερνήτες της Φλόριδας, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Νότιας Καρολίνας και του Τενεσί για τον βέλτιστο διαπολιτειακό συντονισμό των αρχών.
Όταν η θύελλα χτύπησε στην ηπειρωτική χώρα, οι άνεμοι έριξαν κάτω έναν τεράστιο γερανό στο κέντρο του Μαϊάμι, με ένα βίντεο κοινωνικής δικτύωσης να καταγράφει την τρομακτική στιγμή.
ν


ν

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Ίρμα στην Κούβα, όπου υπάρχουν πολλοί νεκροί.

ν

ν

Αξιωματούχοι της Φλόριδας λένε ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία 2.000 εθνοφρουροί, ενώ 10.000 επιπλέον εθνοφρουροί θα φτάσουν στην πολιτεία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανάκαμψης. Σε ορισμένες περιοχές σημειώνονται λεηλασίες καταστημάτων.
ν


ν

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τους κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Νότιας Καρολίνας και τουΤενεσί για τον βέλτιστο διαπολιτειακό συντονισμό των αρχών. 

 


Translate this post