Χαμένοι πολιτισμοί έρχονται ξανά στο φως (βίντεο)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ερείπια αρχαίων πόλεων αλλά και χαμένοι πολιτισμοί μπορούν να εμφανιστούν και πάλι μπροστά στα μάτια μας, χάρη στη virtual reality.
ν

ν

ΒΥΘΙΣΜΕΝΑ ερείπια αρχαίων πόλεων και μνημεία χαμένων πολιτισμών μπορούν να εμφανιστούν και πάλι μπροστά στα μάτια μας, χάρις στις νέες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας.
Πριν από 2.000 χρόνια, αυτή η γεμάτη νερό πλέον παράκτια περιοχή κοντά στην Νάπολη ήταν ένα καταπληκτικό ρωμαϊκό θέρετρο, οι Βαΐες (Baiae). Το όνομα της πόλης είναι αρχαίο ελληνικό και προέρχεται από τον Βάιο, τον πηδαλιούχο του πλοίου που μετέφερε τον Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη.
Σήμερα, πρέπει να κάνεις κατάδυση για να δεις ό,τι έχει απομείνει από τις πολυτελείς βίλες εκείνης της εποχής. Και σύντομα όποιος αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, θα μπορεί να έχει μαζί του και το τάμπλετ του.
ν

Πολλές αρχαίες πόλεις βρίσκονται σήμερα στο βυθό της θάλασσας. Image: Supplied
ν

«Χάρη σ’ αυτό το σύστημα, οι δύτες θα μπορούν να ξέρουν την υποβρύχια θέση τους. Κανονικά αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς το σήμα GPS δεν λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», εξηγεί ο Φάμπιο Μπρούνο, αναπληρωτής καθηγητής εικονικής αποτύπωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας.
Το τάμπλετ είναι ασφαλές στην αδιάβροχη θήκη του. Δέχεται ακουστικά σήματα από τους υποβρύχιους φάρους. Αυτό βοηθά τους δύτες μέσω ειδικής εφαρμογής να ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται στο χάρτη και να κατευθυνθούν στα πιο ενδιαφέρονται υποβρύχια σημεία. Και να βρουν αυτό το ψηφιδωτό μιας βυθισμένης ρωμαϊκής βίλας.
«Μπορούμε να δούμε σ’ αυτό το τάμπλετ έναν χάρτη που μας δείχνει πού είμαστε, τι μπορούμε να δούμε και τι είναι τα υποβρύχια ερείπια. Και επιπλέον για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε υποβρύχια την εικονική πραγματικότητα», συμπληρώνει ο Φάμπιο Μπρούνο.
ν


ν

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του καινοτόμου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος iMARECULTURE και επαναδημιουργεί την τρισδιάστατη βίλα στην οθόνη του κινητού. Ο δύτης μπορεί να κινηθεί μέσα σε μια εικονική πόλη, ενώ εξερευνά τα βυθισμένα ερείπιά της.
Οι κωδικοί QR μπορούν να προσφέρουν στους τουρίστες ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις. Μπορούν όμως αυτά τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δεν είναι επαγγελματίες δύτες;
«Το ευρύ κοινό δεν μπορεί να καταδυθεί σε αυτά τα βάθη και δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τέτοιου είδους αρχαιολογικούς χώρους, οπότε εκμεταλλευόμαστε τις σύγχρονες τεχνολογίες για να φέρουμε πιο κοντά σε αυτούς την πολιτιστική κληρονομιά που είναι κάτω από το νερό», επισημαίνει ο Δημήτριος Σκαρλάτος, επίκουρος καθηγητής Φωτογραμμετρίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συντονιστής του πρότζεκτ iMARECULTURE.
ν

Η υποβρύχια  αρχαιολογία κάνει εκτεταμένη χρήση των τάμπλετ μέσα στο νερό. Πηγή: Twitter
ν

Στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο, μπορούμε να δούμε πώς είναι η τρισδιάστατη αυτή επίσκεψη στην ξηρά. Μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας οδηγεί τον χρήστη σε έναν κόσμο, που φαίνεται τόσο πραγματικός. Κάποιος μπορεί να εξερευνήσει ρωμαϊκές βίλες του παρελθόντος ή να κάνει μια εικονική βουτιά σε ό,τι έχει μείνει από αυτές στο βυθό της θάλασσας, χωρίς να χρειαστεί να βραχεί καθόλου. Αυτή η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε μουσεία, σχολεία, ακόμη και στο σπίτι μας.
«Μπορείτε να κινηθείτε ανάμεσα σε αντικείμενα που δεν υπάρχουν πια. Μπορείτε να ακούσετε την ιστορία τους. Μπορείτε να γνωρίσετε τους χαρακτήρες που συνδέονται με αυτά. Μπορούμε να δώσουμε μια καθηλωτική εμπειρία στο κοινό. Είναι κάτι ανεκτίμητο. Και δεν κοστίζει πλέον και τόσο πολύ», τονίζει η Σέλμα Ρίζβιτς, καθηγήτρια Γραφικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο.
ν


ν

Οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας βοηθούν ώστε να γίνει πιο γνωστή και οικεία η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ερευνητές ανέπτυξαν και έναν επαγγελματικό προσομοιωτή που δείχνει ποιες είναι οι σωστές τεχνικές υποβρύχιας ανασκαφής σε αρχαιολογικούς χώρους που είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας:
«Χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οπότε μπορεί ο αρχαιολόγος, ο φοιτητής αρχαιολογίας να εκπαιδευτεί με αυτές τις τεχνολογίες, χωρίς να χρειαστεί να πάει στον χώρο, ή πριν πάει στον αρχαιολογικό χώρο και να εξειδικευτεί με την τεχνολογία και να μάθει πώς να χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές αρχαιολογίας» εξηγεί ο Φώτης Λιαροκάπης, αναπληρωτής καθηγητής Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας στο Πανεπιστήμιο του Μάζαρικ.
ν

Πηγή: Euronews

 


Translate this post