Ειδικός εφέτης για την έρευνα των θανάτων στο Μάτι

Κατηγορία Ελλάδα, Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Να αναλάβει την έρευνα των θανάτων στο Μάτι ειδικός εφέτης ανακριτής, ζητά απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Image: John Liakos / Intime / Athena Pictures

v

ΑΙΤΗΜΑ στην Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας να οριστεί ειδικός εφέτης που θα αναλάβει, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, την έρευνα για το τι φταίει για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, με την εκοτόμβη των νεκρών, υπέβαλε εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Η αίτηση για σύγκλιση της Ολομέλειας υποβλήθηκε από τον Παν. Σταμάτη, ο οποίος επικαλείται «τη σοβαρότητα του θέματος» καθώς και την «πρόδηλη αδράνεια και τις παραλείψεις των υπευθύνων» όπως αναφέρει, ενώ τονίζει μεταξύ άλλων, πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία «προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι δια Νόμου αντί να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα  και αποδέχθηκαν έτσι τον ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς και την από αυτή διακινδύνευση της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων».
Αν η αίτηση γίνει δεκτή, τότε η έρευνα για τη φονικότερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών, θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, όπου κατά το νόμο, ανατίθενται μείζονος σημασίας υποθέσεις.
Πάντως, προς το παρόν η έρευνα βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων εισαγγελικών λειτουργών, του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου και της αντεισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων και αναμένουν το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, την οποία έχουν αναθέσει σε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα.
Μόλις αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς το σύνολο των στοιχείων, θα κληθούν, εκτιμάται ως τα τέλη του μήνα, οι πρώτοι υπεύθυνοι για εξηγήσεις, δηλαδή θα βρεθούν στον προθάλαμο της απόδοσης ευθυνών και άσκησης ποινικών διώξεων.
Ωστόσο, από τα μέχρι τούδε στοιχεία των ερευνών της εισαγγελικής αρχής, πληροφορίες κατατείνουν στο ότι οι διώξεις που θα ασκηθούν θα είναι προσωπικές και θα αφορούν στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ και Πολιτική Προστασία.
ν

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου/Καθημερινή

 


Translate this post