Το Γεωπάρκο Τηθύος στην περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Η περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης είναι υποψήφια για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, καθώς είναι μια από τις πιο αρχέγονες περιοχές του πλανήτη.

Διεθνείς αξιολογητές βρίσκονται στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου για την ένταξή της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΣΤΗΝ τελική ευθεία των αξιολογήσεων εισέρχεται η περιοχή των Γρεβενών- Κοζάνης, ως υποψήφια για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με την επωνυμία «Γεωπάρκο Τηθύος».
Διεθνείς αξιολογητές από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, που βρίσκονται στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου, επισκέφθηκαν γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές μεγάλης γεωλογικής σημασίας, όπως εκείνη του όρους Μπούρινου όπου υπάρχουν ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, τη Δεσκάτη Γρεβενών και την περιοχή της Μηλιάς, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα μαμούθ ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών.
Επισκέφθηκαν επίσης τις συλλογές του Παλαιοντολογικού Μουσείου της Σιάτιστας όπου φιλοξενούνται απολιθωμένα  κοχύλια ηλικίας 30 εκατ. ετών, καθώς και περιοχές με πετρώματα που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας, 350-400 εκατομμύρια χρόνια πριν.
ν

Πριν από 237 εκατομμύρια χρόνια, όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες στην Παγγαία. Η θάλασσα της Τηθύος ήταν τότε η μεγάλη κεντρική θάλασσα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η θάλασσα της Τηθύος υπήρξε μεγάλη κεντρική θάλασσα, η οποία από τον παλαιοζωικό μέχρι και τον τριτογενή γεωλογικό αιώνα εκτεινόταν ανάμεσα στην Ευρασιατική ήπειρο (Λαυρασία) και την Αφρικανική (Γκοντβάνα). Ονομάστηκε έτσι χάρη στην αρχαία ελληνική θεότητα των ωκεανών Τηθύ. Σημερινά υπολείμματα της Τηθύος είναι η Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες της UNESCO, καθώς και ο φάκελος υποψηφιότητας που έχει υποβάλλει η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να αξιολογηθούν, ενώ τα συμπεράσματα και η απόφαση της επίσημης πιστοποίησης θα ανακοινωθούν κατά το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τα Γεωπάρκα, που θα λάβει χώρα στο Τρέντο της Ιταλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πριν από μερικούς μήνες, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, σκοπός της προσπάθειας που γίνεται είναι «να λειτουργήσει το Γεωπάρκο ως μοχλός ανάπτυξης, σε περιβαλλοντικό, τουριστικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο».
Εξήγησε ότι δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με το καθεστώς της περιοχής, ούτε θεσπίζονται τυχόν περιορισμοί σε δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως αυτή αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται ολόκληρη.
Οι θεσμικοί φορείς  της περιοχής ελπίζουν ότι μετά την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCΟ θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική έρευνα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, θα διευρυνθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μέσα από την εξερεύνηση της γης, και όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της γεωμορφολογικής ιστορίας, στη διάσωση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.
Ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου ορίστηκε η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας.
Επί του παρόντος, υπάρχουν 120 παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 33 χώρες, ενώ στην χώρα μας έχουν αναγνωριστεί μόλις πέντε. Πρόκειται για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που αναγνωρίστηκε το 2000 στο Σίγρι, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (το 2001) στην Κρήτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού (το 2009) στην Πελοπόννησο, την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (το 2010) στην Ήπειρο και το Φυσικό Πάρκο Σητείας (το 2015), επίσης στην Κρήτη.
ν

 


Translate this post