Ποιο ήταν το τελευταίο γεύμα του Ανθρώπου των Πάγων

Κατηγορία Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποιο ήταν το τελευταίο γεύμα πριν από 5300 χρόνια του Ότζι, της πιο διάσημης παγωμένης μούμιας του κόσμου. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Η στάση στην οποία βρέθηκε ο Ότζι, ο ηλικίας 5.300 ετών «Παγωμένος Άνθρωπος» το 1991 σε έναν παγετώνα των ιταλικών Άλπεων. Image: Supplied

ν

Ο ΟΤΖΙ είναι η αρχαιότερη μούμια της Ευρώπης και βρέθηκε μέσα σε έναν παγετώνα στις ιταλικές Άλπεις το 1991 από κάποιους Γερμανούς χιονοδρόμους. Αρχικά πίστεψαν ότι επρόκειτο για τη σορό κάποιου ορειβάτη ή στρατιώτη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Όμως, η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ο αρχαίος αυτός άνθρωπος έζησε το 3.000 π.Χ. και ότι ο θάνατός του οφείλεται πιθανώς σε δολοφονική ενέργεια.
Ο Ότζι είναι η παλαιότερη μούμια της Ευρώπης και είναι αξιοθαύμαστο το πώς διατηρήθηκαν άθικτα τα αιμοπετάλια, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα αιμοπετάλια ενός σύγχρονου ανθρώπου.
Τώρα, πάνω από 5.300 χρόνια από το θάνατό του, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιο ήταν το τελευταίο γεύμα της πιο διάσημης παγωμένης μούμιας του κόσμου.
Ομάδα 41 ερευνητών από όλο τον κόσμο που ανέλυσε τα καλά διατηρημένα συμπαγή κομμάτια φαγητού στο στομάχι της μούμιας, βρήκε ότι το τελευταίο γεύμα του Ότζι αποτελείτο από κρέας ερυθρού ελαφιού και από αλπικό αίγαγρο – ένα είδος άγριας κατσίκας.
Στο στομάχι του βρέθηκαν επίσης μονόκοκκο σιτάρι και ένα είδος τοξικής φτέρης.
Σχεδόν το ήμισυ του περιεχομένου του στομάχου ήταν λίπος, πιθανότατα από το κρέας του αίγαγρου που είχε φάει ibex, το οποίο προηγουμένως είχε καπνιστεί, δεδομένου ότι βρέθηκαν σωματίδια αιθάλης στο στομάχι του.
Η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή του Ανθρώπου των Άλπεων εξηγεί επίσης γιατί ο Ότζι έπασχε από αρτηριοσκλήρωση.
Οι επιστήμονες αρχικά έμειναν έκπληκτοι από την ποσότητα λίπους στο στομάχι του Ότζι, από την άλλη μεριά όμως ήταν κάτι φυσικό για κάποιον που ζούσε σε ένα παγωμένο περιβάλλον σε υψηλό υψόμετρο, όπου οι τροφές με λιπαρά αποτελούν πολύτιμη πηγή επιπλέον θερμίδων που βοηθούν στην επιβίωση.
ν

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν από τι αποτελείτο το τελευταίο γεύμα του Ανθρώπου των Πάγων πριν από 5.300 χρόνια. Image: Supplied
ν

Δολοφονική επίθεση

Εντύπωση προκαλεί η παρουσία τοξικών βακτηρίων, που προέρχονται από δηλητηριώδη φτέρη. Ως προς αυτό υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε χρησιμοποίησε τη φτέρη για να τυλίξει το φαγητό του και έφαγε τους σπόρους της κατά λάθος είτε τη χρησιμοποιούσε ως φάρμακο για να απαλύνει τον κοιλιακό πόνο που πιθανώς προκαλούσαν παράσιτα στο έντερό του.
Ο Philip Doble, καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ, ήταν ένας από τους επιστήμονες που ανέλυσαν το περιεχόμενο του στομάχου του Ότζι και ανακάλυψαν ίχνη σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και νατρίου μαζί με μαγγάνιο και χαλκό.
Ένα γραμμάριο του περιεχομένου του στομάχου του στάλθηκε στο Σύδνεϋ από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλου στην Ιταλία, όπου ο Ότζι διατηρείται σε παγωμένη κατάσταση.
Ο Ότζι βρέθηκε με τόξο και βέλος και τεκμαίρεται ότι ορεσίβιοι σαν κι αυτόν κυνηγούσαν αγριοκάτσικα αναζητώντας μια καλή πηγή διατροφής στο σκληρό αλπικό κλίμα.
Προηγούμενες αναλύσεις έδειξαν ότι ο Ότζι ήταν 45 ετών και ότι δολοφονήθηκε από κάποιον που τον χτύπησε με βέλος πισώπλατα. Το βέλος τρύπησε τον αριστερό του ώμο, και τον άφησε εκεί να αιμορραγεί μέχρι θανάτου.
Όταν πέθανε, το στομάχι του ήταν γεμάτο τροφή, πράγμα που δείχνει είτε ότι έφαγε λίγο μετά την επίθεση που δέχτηκε είτε ότι το βέλος τον τρύπησε κατά τη διάρκεια του φαγητού.
ν

Ο Ότζι, η 5.300 ετών μούμια, διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που υπάρχουν στην κοιλάδα Otztal, στη Βόρεια Ιταλία. Image: Supplied
ν

Σύμφωνα με τον καθηγητής Doble, η ανάλυση του περιεχομένου του στομάχου έδειξε ότι ο Ότζι έζησε την εποχή που γινόταν η μετάβαση από το τροφοσυλλεκτικό στο τροφοπαραγωγικό στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης, με επίκεντρο τη γεωργία.
Το τελευταίο γεύμα του ήταν καλά ισορροπημένο χωρίς ενδείξεις βαρέων μετάλλων, πράγμα που δείχνει ότι ζούσε σε ένα παρθένο περιβάλλον και σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι άρχισαν να εξάγουν μεταλλεύματα από το υπέδαφος για να φτιάξουν εργαλεία.
«Η διατροφή του δείχνει ότι οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο», δήλωσε ο καθηγητής Doble στο AAP.
«Όταν δεν χρειάζεται να δαπανάς όλη τη μέρα για την εύρεση τροφής, σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις άλλα πράγματα, όπως το να μάθεις πώς να κατασκευάζεις εργαλεία, να χτίζεις σπίτια, να κάνεις τέχνη κτλ.
»Ο Ότζι έχει όλα τα σημάδια της απαρχής του πολιτισμού. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικός, επειδή μας ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν του ανθρώπινου γένους».

ν

ν

 


Translate this post