Το μυστήριο της καταγωγής του ανθρώπινου είδους

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δύο κρανία 100.000 ετών που βρέθηκαν στην Κίνα ανατρέπουν εκ θεμελίων τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι πριν από 100.000 χρόνια υπήρξε ένα ανθρώπινο «υβρίδιο», αποτέλεσμα της διασταύρωσης ανθρώπου, Νεάντερταλ και ενός τρίτου άγνωστου είδους. Photo: BBC / Walking with Cavemen. Πηγή: Supplied
ν
ΔΥΟ ανθρώπινα κρανία που ανακαλύφθηκαν στην κεντρική Κίνα ανατρέπουν όλες τις ανθρωπολογικές θεωρίες, καθώς ανήκουν σε ένα άγνωστο αρχαϊκό ανθρώπινο είδος που αναπτύχθηκε πριν από 105.000 με 125.000 χρόνια.
Το άγνωστο αυτό είδος ανθρώπου φέρει τα χαρακτηριστικά του Νεάντερταλ και του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και ενός άγνωστου έως σήμερα είδους – πιθανώς του περιβόητου «ελλείποντος κρίκου» της ανθρωπολογίας. Ο κρίκος αυτός υποτίθεται ότι ήταν ο Australopithecus africanus, όμως με τα νέα ευρήματα καταρρίπτεται και αυτή η θεωρία.
Άλλοι ανθρωπολόγοι προτείνουν ότι τα ευρήματα της Κίνας αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη των αρχαίων σπηλαιοανθρώπων που ονομάστηκαν Ντενίσοβαν – ένα άλλο είδος ανθρώπου που έζησε πριν από 50.000 με 100.000 χρόνια και ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία.
«Είναι μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη», δήλωσε η παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. «Ιδιαίτερα επειδή τα ανθρώπινα απολιθώματα που είχαν ανακαλυφθεί έως τώρα στην ανατολική Ασία δεν ήταν μόνο αποσπασματικά, αλλά και πολύ δύσκολο να χρονολογηθούν».
ν
Τα δύο κρανία ανακαλύφθηκαν κοντά στην πόλη Xuchang στην κεντρική Κίνα το 2007 και το 2014 και χρονολογήθηκαν μεταξύ 105.000 και 125.000 ετών. Photo: Xiujie Wu. Πηγή: Supplied
ν
Οι διάφορες όψεις του κρανίου Xuchang 1: (Α) Πρόσθια, (Β) δεξιά πλάγια, (C) οπίσθια, (D) από πάνω, (Ε) αριστερή πλάγια και (F) από κάτω. Με γκρι χρώμα είναι τα συμπληρώματα. Photo: Z. Li et al / Science. Πηγή: Supplied
ν
Αυτό ακριβώς το «τρίτο άγνωστο είδος» είναι που χαλάει όλη τη σούπα της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, η οποία διατείνεται ότι ο άνθρωπος προήλθε απ’ ευθείας από τους πιθήκους. Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ή τόσο απλοϊκά.
Τα δύο κρανία ανακαλύφθηκαν στην πόλη Xuchang στην κεντρική Κίνα το 2007 και το 2014. Χρονολογικά τοποθετούνται, όπως είπαμε, μεταξύ των 105.000 και 125.000 ετών.
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, οι σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αφρική (λόγω πιθήκων άραγε;), περίπου 150.000 με 200.000 χρόνια πριν. Η πρώτη μετανάστευση εκτός Αφρικής πιστεύεται ότι έγινε πριν από 100.000 χρόνια.
Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ πιστεύεται ότι κυριαρχούσε στην Ευρώπη και την Ασία πριν από 200.000 έως 40.000 χρόνια, παράλληλα με τον homo sapiens.
Όπως παρατηρεί κανείς, δεν υπάρχει κάποια «γέφυρα» μεταξύ του αφρικανικού ανθρώπου και του Νεάντερταλ. Αυτός είναι και ο λόγος που εξακολουθούν να υπάρχουν τόσα πολλά κενά στις γνώσεις μας σχετικά με το πώς οι πρόγονοί μας από την Αφρική κατάφεραν να εξαπλωθούν σε όλη την υδρόγειο.
Ορισμένοι παλαιοανθρωπολόγοι, όπως ο Άρης Πουλιανός, πιστεύουν ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια αφρικανική αφετηρία, αλλά ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της υδρογείου.
ν


ν

Όπως και να ’χει, η ουσία είναι ότι για την πρώιμη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα ή και καθόλου.
ν

Ο άνθρωπος «μωσαϊκό»

Τα δύο κρανία Xuchang 1 και Xuchang 2 περιγράφονται από τους ερευνητές ότι αποτελούν ως προς τα χαρακτηριστικά τους ένα «ανθρώπινο μωσαϊκό». Κάποια χαρακτηριστικά είναι παλιά, κάποια είναι νέα και κάποια ανήκουν σε ένα τρίτο άγνωστο είδος.
Από τα ευρήματα ωστόσο δεν είναι δυνατό να γίνει ανακατασκευή και αναπαράσταση αυτού του είδους, καθώς λείπουν πολλά στοιχεία. Έτσι, το πώς ήταν η μορφή αυτού του ανθρώπινου «υβρίδιου» παραμένει ένα μυστήριο.
Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το ύψος του, αν ήταν γεροδεμένος, όπως ο Νεάντερταλ, ή πιο λεπτός όπως ο άνθρωπος του Ντενίσοβαν, καθώς δεν έχει βρεθεί μέρος του προσώπου ή της γνάθου.
Ο κρανιακός θόλος ωστόσο δείχνει ότι διέθετε μεγάλο εγκέφαλο. Από την άλλη πλευρά, το μετωπιαίο οστό δείχνει ότι είχε πιο λεπτά χαρακτηριστικά από τον Νεάντερταλ.
Εν τω μεταξύ, οι ανασκαφές συνεχίζονται στην περιοχή της Xuchang με την ελπίδα να βρεθούν και άλλα απομεινάρια που θα επιτρέψουν στους ερευνητές να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώπου «μωσαϊκού».
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο τεύχος της 3ης Μαρτίου του περιοδικού Science.

 


Translate this post