Τα χταπόδια είναι εξωγήινα λένε οι επιστήμονες (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  23/8/2015 | Ενημ. 23/5/2018

Posted by Youmagazine Staff

 

Ερευνώντας το πώς λειτουργεί το DNA των χταποδιών, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι τα χταπόδια είναι εξωγήινα!

Κατά μήκος των πλοκαμιών το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του. Πηγή: News media
ν
ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ είναι ένα θαλάσσιο ζώο που ξεχωρίζει, αποτελώντας τη δική του οικογένεια. Διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια με σύνθετη δομή, ενώ η όρασή του είναι οξεία. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα.
Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη, η οποία περιέχει χαλκό και γι’ αυτό έχει γαλάζιο χρώμα.
Κατά μήκος των πλοκαμιών το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες, αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του. Τα χταπόδια απαντώνται τόσο σε ρηχά όσο και σε πολύ βαθιά νερά.
Τώρα μια ομάδα επιστημόνων λέει ότι τα παράξενα αυτά πλάσματα, αυτοί οι ακροβάτες της φύσης, δεν προέρχονται από αυτόν τον κόσμο, αλλά από κάποιον άλλον. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον γενετικό κώδικα του χταποδιού και είδαν ότι είναι τόσο περίεργος που θα μπορούσε πράγματι να είναι εξωγήινος.
ν

Κεφαλόποδα, όπως τα χταπόδια, δεν ακολουθούν τις γενετικές οδηγίες του DNA όπως τα υπόλοιπα έμβια όντα. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν ένζυμα για να εξάγουν συγκεκριμένες βάσεις RNA αδενοσίνης που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες και τις αντικαθιστούν με μια διαφορετική βάση, που ονομάζεται ινοσίνη (Inosine). Image: Supplied
ν

Είναι η πρώτη μελέτη γονιδιώματος που έχει γίνει ποτέ σε κεφαλόποδο. Η ανάγνωση του DNA αποκάλυψε ότι το χταπόδι έχει περίπου 10.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο (33.000 έναντι 23.000), ενώ εμφανίζει σημαντικές γενετικές διαφορές σε σύγκριση με τα άλλα κεφαλόποδα και τα συγγενικά με αυτά ασπόνδυλα, όπως τα καλαμάρια και οι σουπιές, καθώς διαθέτει γονιδίωμα έως έξι φορές μεγαλύτερο από αυτά.
ν

Μια μακρά εξελικτική ιστορία

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάνιελ Ρόκσαρ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους.
Το χταπόδι έχει μια μακρά εξελικτική ιστορία 400 εκατομμυρίων ετών (εμφανίστηκαν περίπου 230 εκατ. χρόνια πριν από τα θηλαστικά), πράγμα που αντανακλάται στο περίπλοκο γονιδίωμά του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες πρωτότυπα γονίδια, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο σε άλλα ζώα.
ν
Μωρό χταπόδι στο Ενυδρείο του Κόλπου Μόντερεϊ στην Καλιφόρνια. Photo: Monterey Bay aquarium. Πηγή: Supplied
ν
Εκτός από τις τρεις καρδιές, το χταπόδι διαθέτει μεγάλα μάτια-κάμερες και «έξυπνα» πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα (σαν μίνι-εγκεφάλους), ενώ είναι ικανό να αναγεννά τα άκρα του, όταν αυτά κοπούν.
Μπορεί ακόμη να αλλάζει χρώμα και εμφάνιση κατά βούληση, προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον του, μια ικανότητα καμουφλάζ που έχει εμπνεύσει πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ. Οι «μεταμφιέσεις» αυτές γίνονται δυνατές χάρη και στην εντυπωσιακή νοημοσύνη του, η πηγή της οποίας θα πρέπει επίσης να αναζητηθεί στο μοναδικό DNA του.
«Ήταν τα πρώτα νοήμονα όντα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο νομπελίστας ερευνητής Σίντνεϋ Μπρένερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ανάγνωση του DNA του.
«Το χταπόδι φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα ζώα, καθώς και από τα άλλα μαλάκια, με οκτώ εύχρηστα χέρια, μεγάλο εγκέφαλο και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο δρ. Κλίφτον Ραγκσντέιλ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
ν

ν


v

© 2015-18 Youmagazine.gr

 


Translate this post