Ταϊλάνδη: συνεχίζεται η επιχείρηση απελευθέρωσης

Κατηγορία Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Ακόμη τέσσερα παιδιά βγήκαν από την πλημμυρισμένη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των διασωθέντων σε οκτώ.

• Τέλος για σήμερα στην επιχείρηση διάσωσης. Αγωνία για τα 4 παιδιά και τον προπονητή τους που παραμένουν στη σπηλιά.

Το 8ο παιδί μεταφέρθηκε πάνω σε φορείο εκτός σπηλιάς λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι και αμέσως μετά μεταφέρθηκε και αυτό με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Image: Supplied

 

ΣΤΑ ΟΚΤΩ έχουν φθάσει τα παιδιά που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Το 8ο παιδί μεταφέρθηκε πάνω σε φορείο εκτός σπηλιάς λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο επιτόπια μαρτυρία.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα στις 11:00 τοπική ώρα.
Ένας επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι η δεύτερη φάση της επιχείρησης άρχισε πριν από λίγο, ενώ η ομάδα δυτών που συμμετέχει είναι η ίδια με τη χθεσινή.
ν

Ζήτησαν αρωματικό ρύζι

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι και επικεφαλής του κοινού κέντρου διοίκησης που συντονίζει την επιχείρηση, Ναρονγκάσκ Οσοτανακόρν, έδωσε μια εικόνα για την όρεξη των πεινασμένων αγοριών
«Τέσσερα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους στο νοσοκομείο και σήμερα το πρωί ζήτησαν ρύζι με βασιλικό», ανέφερε ο πρώην κυβερνήτης.
ν


ν

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή της σπηλιάς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης –δικαιολογημένο έως ένα βαθμό– αλλά και το ότι δεν έχει επιτραπεί έως τώρα σε κανέναν γονέα ή συγγενή να επισκεφθεί και να δει τα παιδιά, ούτε κατά την έξοδό τους από τη σπηλιά ούτε στο νοσοκομείο Chiangrai Prachanukroh της επαρχίας Τσιανγκ Ράι όπου νοσηλεύονται.
Πιθανόν αυτό να γίνεται για λόγους προληπτικούς, μήπως τα παιδιά έχουν προσβληθεί από κάποια λοίμωξη από την παραμονή τους για δύο και πλέον εβδομάδες μέσα στη σπηλιά, μακριά από το φως του ήλιου.
Πάντως οι πληροφορίες που δίνονται έως τώρα είναι έμμεσες και συγκεχυμένες, ενώ τα ονόματα των διασωθέντων παιδιών κρατούνται μυστικά.
ν


ν

Τα δώδεκα παιδιά, μαζί με τον προπονητή τους που άσκεφτα και επιπόλαια τα οδήγησε μέσα στον υπόγειο σκοτεινό λαβύρινθο τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την είσοδο, βρίσκονται παγιδευμένα στη σπηλιά από τις 23 Ιουνίου. Image: Supplied
ν

Όλα τα παιδιά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς έως τώρα να έχουν έρθει σ’ επαφή με γονείς ή συγγενείς. Ανάμεσα στα πρώτα παιδιά που διασώθηκαν είναι ο Mongkol Boonpium, 13 ετών (επάνω) και ο Prachak Sutham, 14 ετών (κάτω). Image: Supplied
ν

Η χαρά και η συγκίνηση είναι έκδηλες στα πρόσωπα των συγγενών. Image: Supplied
ν


ν

Παγκόσμια αλληλεγγύη

Από τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία ανακάλυψαν σώους και αβλαβείς τους εγκλωβισμένους, ξεσηκώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς στην ίδια την Ταϊλάνδη, αλλά και στο εξωτερικό.
Εκατοντάδες εργάτες αψηφώντας άλλοτε τον καυτό ήλιο και άλλοτε τη βροχή, ρίχνουν χαλίκια για να αποστραγγίσουν τη λάσπη στην περιοχή. Το προσωπικό της βασιλικής κουζίνας της Ταϊλάνδης προσφέρει φαγητό σε όλους και πολλοί εθελοντές φέρνουν νερό και παγάκια. «Νιώθω αυτά τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στη σπηλιά σαν δικά μου παιδιά», λέει στο BBC ένας από αυτούς.
Το έργο των Ταϊλανδών έσπευσαν να συνδράμουν ειδικοί από διάφορες χώρες. Το Βρετανικό Συμβούλιο Διάσωσης σε Σπήλαια βοηθάει τους πεζοναύτες. Ιάπωνες μηχανικοί συνεργάστηκαν με ντόπιους συναδέλφους τους για την εγκατάσταση του συστήματος άντλησης υδάτων από το σπήλαιο.
ν

Ο Αυστραλός γιατρός Ρίτσαρντ Χάρις (Richard Harris) μετέχει της επιχείρησης διάσωσης εξετάζοντας την υγεία και την αντοχή των παιδιών πριν αυτά οδηγηθούν από τους δύτες στην έξοδο του σπηλαίου. Image: Supplied
ν

Ο Γερμανός ειδικός στις καταδύσεις Τόρστεν Λέχλερ συμμετέχει επίσης στο δύσκολο έργο της διάσωσης, όπως και συνάδελφοί του από την Αυστραλία και τη Βρετανία. Ακόμη και ειδικοί στην παρατήρηση πουλιών, που γνωρίζουν τα κατατόπια, επιστρατεύθηκαν στην αναζήτηση φρεατίων, που θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να ανεβάσουν τα παιδιά με σχοινιά.
ν

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
ν

ν

 


Translate this post