Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης των αγοριών

Κατηγορία Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  Συνεχείς ενημερώσεις

Youmagazine Newsroom

 

• LIVE: Τέσσερα μόνο είναι τα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο σήμερα. Η πρώτη φωτογραφία των διασωθέντων παιδιών κάνει το γύρο του κόσμου.
Η
 επιχείρηση διάσωσης των υπολοίπων παιδιών θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΡΟΗ

– Το πρώτο παιδί από την ποδοσφαιρική ομάδα που ήταν εγκλωβισμένη μαζί με τον προπονητή της σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης βγήκε από τη σκοτεινή σπηλιά στις 19:47 τοπική ώρα και αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στον υπαίθριο νοσοκομειακό σταθμό που έχει στηθεί στον περίβολο, οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο τοπικό νοσοκομείο.
– Ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ενώ οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης ανέφεραν –λανθασμένα– στην σελίδα τους στο Facebook ότι τα παιδιά που είχαν σωθεί ήταν έξι.
ν
– Στη φωτογραφία επάνω, γιατροί και αστυνομικοί οδηγούν τα άλλα τρία παιδιά που σώθηκαν από τη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ στο ελικόπτερο που περιμένει, για να τα μεταφέρει στο νοσοκομείο της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, στις 8 Ιουλίου 2018.
ν

ν
– Διδάσκοντας στα παιδιά πώς να κολυμπούν και να χρησιμοποιούν την αναπνευστική συσκευή, οι συνοδοί δύτες απεγκλώβισαν τέσσερα παιδιά από την πλημμυρισμένη σπηλιά, υλοποιώντας τη μόνη επιλογή που είχαν. Στη μακρά πορεία μέχρι την έξοδο, κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες.
ν


ν

– Το πρώτο από τα παιδιά μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση (φωτο επάνω) από τους διασώστες έξω από τη σπηλιά για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αμέσως μετά οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Το ίδιο συνέβη και με τα άλλα τρία παιδιά.
– Στην επιχείρηση μεταφοράς των παιδιών που βρίσκοται σε κρίσιμη κατάσταση μετέχουν και ελικόπτερα.
– Τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά με τον προπονητή τους θα διασωθούν αύριο, Δευτέρα. Στην πολύωρη ηρωική επιχείρηση πήραν μέρος πάνω από 90 δύτες από ξένα κράτη και 40 Ταϊλανδοί.
ν


ν


ν

Το ιστορικό της διάσωσης

Νωρίτερα, λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης ξεκίνησε βροχόπτωση πάνω από το σημείο που διεξάγεται η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.
Η βροχή αναμένεται να δυσκολέψει την επιχείρηση, με τους διασώστες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην τη διακόψουν.
ν


ν

Η επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης των δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που έχουν αποκλειστεί εδώ και 15 ημέρες σε ένα πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη άρχισε τελικά σήμερα, έπειτα από ημέρες αναβολών εξαιτίας των πολύ μεγάλων κινδύνων.
Λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης οι Αρχές της Ταϊλάνδης έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι από την περιοχή της σπηλιάς.
Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο, που είναι παγιδευμένοι σ’ ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης και συγκεκριμένα ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.
«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα… Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.
ν

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
ν

ν

Ανεπιβεβαιωμένες πληροφορίες άρχισαν να εμφανίζονται λίγο μετά τις 14:00 τοπική ώρα ότι δύο από τα παιδιά είχαν φτάσει στον τρίτο θάλαμο, καλύπτοντας με τους διασώστες τους το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης.
ν


ν

Η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται υπό καταρρακτώδη βροχή, που απειλεί να πλημμυρίσει ξανά τις υπόγειες στοές, από τις οποίες τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αντλούν τόνους νερού.
ν


ν


ν

Τα αγόρια –παγωμένα, υποσιτισμένα και εξαντλημένα– θα πρέπει να κολυμπήσουν σε μεγάλα τμήματα του υπόγειου λαβυρίνθου και να περάσουν μέσα από στενά και οδοντωτά σημεία, σε μερικά από τα οποία το ύψος δεν είναι μεγαλύτερα από 30 εκατοστά.
Διασώστες με κομπρεσέρ επιχειρούν από το πρωί να διευρύνουν όσο μπορούν τα επικίνδυνα αυτά σημεία.
ν


ν

Δέκα δύτες πήγαν στο θάλαμο εννέα, όπου ήταν τα παγιδευμένα αγόρια, και στο θάλαμο έξι, κοντά στη διασταύρωση. Άλλοι τρεις ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν την κατάδυση στις 14:00 τοπική ώρα.
Πρόσθετο προσωπικό διάσωσης, που περιλαμβάνει δύτες από την Ταϊλάνδη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Κίνα και την Ευρώπη, θα σταθμεύσει ανάμεσα στον τρίτο θάλαμο και την είσοδο, όπου τα αγόρια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα σχοινί για να αναρριχηθούν στο ανώμαλο έδαφος.
ν


ν

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, έκανε την εξής δήλωση: «Λόγω της πολυπλοκότητας του σπηλαίου και της δυσκολίας της επιχείρησης, είναι άγνωστο πόσο καιρό θα πάρει πριν η ομάδα μπορέσει να βγάλει την πρώτη παρτίδα των αγοριών. Οι δύτες θα συνεργαστούν με τους γιατρούς που είναι μέσα στο σπήλαιο για να αξιολογήσουν την υγεία των αγοριών πριν αποφασίσουν ποια από αυτά θα βγουν πρώτα».
Το πρώτο παιδί αναμένεται να βγει έξω από τη σπηλιά γύρω στις 21:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), τόνισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, προσθέτοντας ότι στις 10:00 το πρωί (06:00 ώρα Ελλάδας) αναχώρησαν για να φθάσουν στα παιδιά «δεκατρείς ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

 

 


Translate this post