Ο αντισημιτισμός επιστρέφει στη Γερμανία

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Εβδομήντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, ο αντισημιτισμός εξακολουθεί και είναι ακόμα ζωντανός στη Γερμανία – και προφανώς επιδεινώνεται.

Η σβάστικα επέστρεψε στους τοίχους του Βερολίνου έστω και με τη μορφή κουνουπιού. Image: Supplied

ν

ΜΑΛΙΣΤΑ οι νομοθέτες της Γερμανίας ανησυχούν τόσο πολύ που πρόσφατα δημιούργησαν μια θέση υψηλού επιτρόπου για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά της εβραϊκής κοινότητας. Ακόμη και το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ του μέτρου.
Ο επίτροπος για την καταπολέμηση των διακρίσεων ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μαΐου 2018.
Ακόμη και μετά από επτά δεκαετίες αυστηρής πολιτικής εκπαίδευσης και έντονης αυτοκριτικής, το 9% έως 10% των Γερμανών εκφράζουν κλασικά αντισημιτικά συναισθήματα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2017 που συνέταξε η γερμανική Βουλή (Bundestag). Πολλοί άλλοι, μέχρι το 50%, εκφράζουν πιο ήπιες αντισημιτικές προκαταλήψεις.
Το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές αυτού του έτους, όταν, διαμαρτυρόμενοι για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έκαψαν σημαίες του Ισραήλ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, καθώς και στις πλούσιες σε μετανάστες συνοικίες.
Σήμερα ζουν στη Γερμανία 100.000 Εβραίοι, 9.000 από τους οποίους κατοικούν στο Βερολίνο. Οι περισσότεροι από αυτούς κρύβουν τη θρησκεία τους καθώς και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να προδώσει την ταυτότητά τους.
ν

Κατάργηση των μουσικών βραβείων ECHO μετά
από σκάνδαλο αντισημιτισμού

Τον Απρίλιο, ο διάσημος ισραηλινό-αργεντίνος διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, μουσικός διευθυντής της μιας από τις δύο μεγάλες όπερες του Βερολίνου, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει τα μουσικά βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί στη Γερμανία, επειδή τιμήθηκαν με αυτά και ράπερ τα κείμενα των οποίων θεωρούνται αντισημιτικά.
Ο Μπαρενμπόιμ, ο οποίος έχει τιμηθεί τα τελευταία χρόνια με πολλά από τα βραβεία ECHO, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ένα άλμπουμ μουσικής ραπ με κείμενα «καθαρά αντισημιτικά, μισογυνικά, ομοφοβικά και εν γένει περιφρονητικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Πρόκειται για τους ράπερ Kollegah και Farid Bang, το άλμπουμ των οποίων “Jung, brutal, gutaussehend 3” (Νέος, βίαιος και όμορφος 3) έχει πουλήσει στη Γερμανία περισσότερα από 200.000 αντίτυπα.
Ένα από τα τραγούδια τους, το «0815», που δείχνει τους δύο τραγουδιστές να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, προκάλεσε αντιπαράθεση στη χώρα. Οι δύο μουσικοί απέρριψαν κάθε κατηγορία περί αντισημιτικού περιεχομένου.
Ύστερα πάντως από τον θόρυβο που προκάλεσε η βράβευσή τους, οι διοργανωτές της ετήσιας εκδήλωσης δήλωσαν ότι τα βραβεία ECHO καταργούνται.
«Δεν θέλουμε αυτό το μουσικό βραβείο να θεωρηθεί ως μια πλατφόρμα υπέρ του αντισημιτισμού, της περιφρόνησης των γυναικών, της ομοφοβίας ή της εμπορευματοποίησης της βίας», επισήμανε η Ομοσπονδία της μουσικής Βιομηχανίας, που οργάνωνε έως σήμερα την τελετή απονομής των ECHOs.
Ο αριθμός των αντισημιτικών εγκλημάτων στη Γερμανία αυξήθηκε το 2017 κατά 2,5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τη στιγμή που το κοινό έγκλημα μειώθηκε πέρυσι κατά 9,6%.
ν

Επιθέσεις και από μουσουλμάνους

Το 2017 σημειώθηκαν στο Βερολίνο 947 αντισημιτικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 18 επιθέσεων, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Research and Information on Anti-Semitism, που ιδρύθηκε για να καταγράφει και να δημοσιοποιεί τέτοια συμβάντα. Η ομάδα δήλωσε ότι ο αντισημιτισμός παρουσιάζει αύξηση κατά 60% σε ετήσια βάση.
Εκτός από τους Γερμανούς, οι Εβραίοι υφίστανται επιθέσεις και από τους μουσουλμάνους που δέχτηκε η Μέρκελ στη Γερμανία το 2015, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει το 1.000.000.
Στη Γερμανία των 81 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, που αναλογούν στο 6,1% του πληθυσμού, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew.
Οι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας δικαιολογούν τις αντισημιτικές επιθέσεις λέγοντας ότι μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών από Τουρκία, Συρία και Λίβανο, που ήρθαν στη Γερμανία ζητώντας άσυλο, υπάρχουν πολλοί που μεγάλωσαν πιστεύοντας ότι οι Εβραίοι αντιπροσωπεύουν όλα τα κακά και ότι αυτοί φταίνε για τη φτώχεια και τη δυστυχία που υπάρχει στις χώρες τους. Και υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν μέτρα καταστολής των αντισημιτικών αισθημάτων.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στο Βερολίνο, ραβίνο Yehuda Teichtal, οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο ίδιος ο ραβίνος, όπως αναφέρει το Euronews, δέχτηκε ένα απόγευμα φραστική επίθεση από τους επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου, πριν από λίγες εβδομάδες, την ώρα που επέστρεφε από τη συναγωγή στο σπίτι του με τον 5χρονο γιο του.

 


Translate this post